ift Specijalno predavanje „Zaštita od pregrevanja“ na R+T 2024

Sunčevo zasenčenje kao efikasna, klimatski bezbedna i održiva zaštita od pregrevanja zgrada.

Kao rezultat klimatskih promena, ekstremne vrućine postaju sve češće i intenzivnije. Povećava se broj toplotnih dana i dostižu se nove maksimalne temperature. Ovo ima značajne negativne posledice po ljude i životnu sredinu. Ift specijalno predavanje „Zaštita od pregrevanja“ će stoga pokazati od 19. do 23. februara 2024. u Štutgartu na vodećem svetskom sajmu R+T (Hala 9) kako efikasna, klimatski bezbedna i održiva zaštita od sunca mora izgledati i biti označena. Fokus će biti na smanjenju emisije CO2 tokom proizvodnje i upotrebe, održivoj proizvodnji, lakoći popravke i održavanja i zaštiti od klimatskih ekstrema. Zainteresovani proizvođači proizvoda i usluga mogu se prijaviti na www.ift-rosenheim.de/en/r-t-2024.

Izazovi za zaštitu od sunca, vrata i građevinsku industriju zbog klimatskih promena, povećanja troškova, nedostatka kvalifikovanih radnika i nedostatka stambenog prostora su ekstremni – svaki proizvođač mora da prilagodi svoje strategije. Mora se prevazići dosadašnja fiksacija na troškove i korišćenje resursa u vreme izgradnje građevinskih proizvoda, jer će izgradnja i renoviranje objekata imati uticaja decenijama. Moraju biti u stanju da izdrže buduće klimatske ekstreme (pregrijavanje, tornada i obilne padavine sa lokalnim poplavama).

Ovo posebno važi za zaštitu od pregrevanja, što se često zanemaruje, iako toplotni talasi uzrokuju i do 10.000 smrtnih slučajeva povezanih sa toplotom prema studiji RKI iz 2022. godine.

Sistemi za zaštitu od sunca moraju biti održivi i klimatski bezbedni. Bezbedno za klimu znači: izbegavanje CO2, energetski efikasno, održivo i osetljivo na klimu. Stoga, „sivoj energiji“ u proizvodnji, kao i lakoj popravljivosti, održavanju ili zameni takođe se mora dati veći prioritet.

Sa dobro dizajniranim adaptivnim sistemima senčenja sa niskom gtotalnom vrednošću, dobici solarne energije mogu se optimalno iskoristiti za dobijanje solarne energije u grejnoj sezoni i održavati zgrade hladnim leti tokom leta bez korišćenja velike količine energije za vazduh uslovljavanje. Istovremeno, roletne i sistemi za zaštitu od sunca moraju da izdrže povećane zahteve usled toplote, visokih temperatura površine, uragana i grada, kao i da obezbede zaštitu od provale i buke.

Specijalno predavanje „Zaštita od pregrevanja“ Landesmesse Stuttgart i ift Rosenheim na R+T 2024 pokazaće kako održivi, klimatski otporni i energetski efikasni građevinski elementi i sistemi za zaštitu od sunca moraju izgledati i kako moraju biti označeni. Ovo uključuje pre svega građevinske proizvode kao što su adaptivno solarno senčenje i noćno hlađenje kao zaštita od pregrevanja, zastakljivanje i senčenje u prostoru između stakala ili kontrolni sistemi za sunčanje i ventilaciju za veću energetsku efikasnost.

Zainteresovani dobavljači odgovarajućih proizvoda i usluga mogu se prijaviti kao suizlagači. Informacije i formulari za prijavu mogu se naći na www.ift-rosenheim.de/en/r-t-2024

ift Rosenheim
Theodor-Gietl-Straße 7-9, 83026 Rosenheim, Germany
T +49 (08031) 261 0
F +49 (08031) 261 290
info@ift-rosenheim.de
www.ift-rosenheim.de