Novi muzej u Poljskoj – vanvremenska poruka u staklu

Muzej Drugog svetskog rata u Poljskoj je mesto istorijskog putavanja kroz teška iskustva ratnog perioda, predstavljenog kroz oči civila i vojnika, kao i evropskih zajednica i nacija. Za implementaciju istorijskog prikaza grada više od 1500 m2 fasadnog i prozorskog stakla je korišćeno.

Novi muzej predstavlja modernu i istorijsku arhitekturu – smešten u pozadini tradicionalne arhitekture grada. Prema dizajnu arhitektonskog studija Architectonic Studio Kwadrat, objekat je delom od 18 metara pod zemljom. Nadzemni deo ima strukturu nagnute prizme – kulu visoku 40m. Autori projekta su odlučili da koriste različite elemente za zastakljivanje koji će ovaj muzej načiniti posebnim i koji će obezbediti dovoljno prirodnog svetla.

Muzej Drugog svetskog rata u Poljskoj
PRESS GLASS – Muzej Drugog svetskog rata u Poljskoj

Interesantno je da je objekat pozicioniran u prethodno prilagođenoj vodenoj okolini. Muzej, okolni dvorišni prostor a administrativna zgrada pokrivaju ukupno 1,7 ha. Prostor se nalazi između Radunia kanala i reke Motlawa. Objekat je zaštićen od uticaja vode sa podvodnim radovima koji uključuju i izgradnju betonskog stopera i ploča od metala.

Dok se divimo Muzeju drugog svetskog rata, naša pažnja treba da bude na crvenoj boji fasade i na okolini. Dominantna crvena je u kontrastu sa zastakljenom površinom fasade.

Za strukturu zastakljenog dela fasade i svetlarnika, PRESS GLASS kompanija, koja je specijalizovana za proizvodnju staklenih jedinica za građevinsku industriju, obezbedila je staklene jedinice sa solarnom kontrolom stakla i parametrima blizu 60/30. Staklo ja karakterisano sa blagom prolaznošću svetla od oko 60% i niskom ukupnom prolaznošću sunčeve energije od oko 30%. Ovakvo staklo omogućava visok nivo komforta – unutrašnjost muzeja je najvećim delom prirodno osvetljena – ali nema pregrejavanja. Staklo koje je proizveo PRESS GLASS sa elementima za ugradnju je korišćeno za konstrukciju zastakljenog konektora između muzeja i administrativne zgrade. Takođe, staklo PRESS GLASS kompanije je korišćeno za prozore administrativnog objekta i zastakljivanja terase.

Muzej Drugog svetskog rata u Poljskoj
PRESS GLASS – Muzej Drugog svetskog rata u Poljskoj

Centralni deo enterijera muzeja se sastoji iz centralnog izložbenog dela sa skoro 5000 m2 u podzemnom delu objekta. Ovo je najveća na svetu istorijska izložba koja pokriva toliku površinu. Kako bi se olakšao obilazak izložbe, eksponati su podeljeni u 18 tematskih celina, a posetioci mogu videti 2000 artikala.

Objekat se neće koristiti samo za potrebe izložbe. Na „0“ nivou postoji biblioteka sa sobom za čitanje, kao i konferencijske prostorije. Poslednji sprat je rezervisan za kafe i restoran sa zastakljenim svetlarnikom koji „otvara“ pogled prema panorami grada. Muzej je zvanično otvoren za posetioce od 23. marta 2017. godine.

Websajt muzeja je https://www.muzeum1939.pl/

Više fotografija objekta možete pogledati na PRESS GLASS Pinterest profilu

PRESS GLASS

PRESS GLASS d.o.o. Hrvatska
Ulica dr. Marijana Mlinarića 5, Poduzetnička Zona Jalžabet, 42203 Jalžabet
T. +385 42 62 90 01
E. varazdin@pressglass.com
W. www.pressglass.com

PRESS GLASS SA Poljska
Nowa Wies, ul. Kopalniana 9 42-262 Poczesna
T. +48 34 327 50 69
E. nowawies@pressglass.com