Emajlirano staklo

Emajlirano staklo je kaljeno (sigurnosno) staklo debljine od 4 do 24 mm na koje se nanosi neprovidna boja. Boja se peče na temperaturi od 650°C.

Bez boja, staklene vizije arhitektonskih dostignuća bi izgubile svoju privlačnost i šarm. Različite mogućnosti bojenja stakla i provera sigurnosnih funkcija, arhitektama daju novu dimenziju kreativnosti. Kaljena sigurnosna stakla sa emajliranim nanosom u boji, pružaju neograničene mogućnosti kombinovanja oblika, boja i motiva uzoraka.

Izgled emajliranog stakla
Slika 2 – Izgled emajliranog stakla

Postupak kaljenja

Na emajlirana stakla se pre postupka kaljenja nanosi posebna boja, sastavljena od obojenih pigmenata i staklene prašine. Tokom procesa kaljenja, boja se trajno prihvata na staklenu površinu. Emajl (nanos) boje je otporan na mehanička oštećenja i na starenje, čime je olakšano održavanje i čišćenje.

Karakteristike kaljenog stakla

Kaljeno staklo se odlikuje povećanom tvrdoćom na pritisak, udarce i promene temperature, pa su zbog svojih karakteristika, emajlirana stakla idealna za izradu tuš kabina. Najčešće se koriste za oblaganje zidova, staklenih vrata, staklenih fasade, tuš kabina, itd.

Dekorativno emajlirano staklo na zidnim panelima
Slika 3 – Dekorativno emajlirano staklo na zidnim panelima

Kao i kod drugog stakla, koristeći nekompatibilni emajl, dovešće do pucanja ili loše adhezije materijala.

Nega emajliranih površina

Prilikom korišćenja emajliranog stakla, treba proveriti da se sitne čestice ne udišu. Preporučuju se respiratorni organi ili maske koje sprečavaju ovo, jer udisanje kristalnih finih čestica stakla može izazvati silikozu, ozbiljno i potencijalno fatalno stanje pluća.

Postoji više načina na koje se mogu primeniti emajlirana stakla, ali u većini slučajeva se primenjuju emajli u nekoliko slojeva. Ovo održava integritet bojama i pomaže da se postignu efekti koji se ne bi mogli dobiti nakon samo jednog pečenja. Najčešći načini za nanošenje emajla na staklo su lakovi sa četkom, suvo prosejavanje, itd.

Fasada od emajliranih staklenih panela
Slika 4 – Fasada od emajliranih staklenih panela

Prethodni tekstRAAM PLAST – PVC i ALU prozori i vrata
Sledeći tekstAMAROK HOUSING – Revolucionarni način gradnje