Moderan enterijer – neobična, ali jednostavna sobna vrata: za ili protiv?

Moderna vrata su daleko ispred obični drvenih na koje smo navikli. Nove ideje čine vrata da postaju sve manje vidljiva, i da se praktično stapaju u enterijer sobe. Savremena vrata dolaze u raznim materijalima i u različitom dizajnu kao i vrstama mehanizama.

Mnogi dizajneri se najčešće odlučuju za sisteme vrata koja fizički odvajaju prostor, zadržavajući vizuelnu komunikaciju između područja. Drugi biraju skrivene mehanizme kliznih vrata kako bi povećali dragoceni prostor.

Skrivena vrata

Skrivena vrata su veoma dekorativna kada su zatvorena i nevidljiva kada su otvorena. Arhitekte mogu svaku želju ostvariti. I najobičnija polica sa knjigama može se pretvoriti u skrivajuća sobna vrata.

Vrata novog doba
Slika 2 – Vrata novog doba

Klizna vrata

Klizna vrata se mogu naći u raznim oblicima. Neki preferiraju stara vrata nalik onim u ambarima, dok drugi više vole moderne, tanke klizajuće sisteme sa skrivenim mehanizmima koji izgledaju lepo i uredno. Ovakva vrata su inspirisana japanskim tradicionalnim vratima, koja se savršeno uklapaju u moderne minimalističke domove. Klizna vrata mogu biti drvena, plastična, od fiberglasa ili bilo kog drugog materijala koji ih može učiniti savremenim.

Klizna drvena vrata
Slika 3 – Klizna drvena vrata

Staklena vrata

Postoji mnogo razloga zašto koristiti staklena vrata u prostorijama. Prvo, ovakva vrata prostor ne čine klaustrofobičnim, drugo, nikad ne izgledaju staromodna. Staklo ne treba da bude obično. Ima mnogo varijacija, a svaka od njih unosi novu vibraciju u vaš prostor: kupatilo, ormar itd.