Dizajn sobnih vrata – u trendu je savremena klasika

Kao element unutrašnje stolarije, sobna vrata spadaju u one proizvode koji se ne kupuju od danas za sutra. To je razlog više zašto prilikom kupovine treba odabrati takav model, odnosno modele, koji će imati univerzalan izgled uklopiv u više tipova enterijera, i koji neće baš tako brzo “izaći iz mode”. S druge strane, termin “univerzalan” ne treba shvatiti doslovno kao svuda isti. Iako je, složiće se pojedini, svakako lakše za sve prostorije jednostavno nabaviti isti model sobnih vrata, nikako ne znači da je to prava odluka. Kuhinja, dnevni boravak, kupatilo i spavaća soba primeri su prostorija čija se namena prilično razlikuje, pa bi zato i odabir sobnih vrata trebalo tome prilagoditi.

Za razliku od vremena kada su postojala samo ona od drveta i drvnih prerađevina, sobna vrata modernog datuma takođe se izrađuju od PVC-a, aluminijuma i stakla. Bogatija ponuda materijala bitno je promenila sliku unutrašnjosti stambenog prostora, a samim tim ukus i preference krajnjih korisnika.

Iz priče o sobnim vratima, bez obzira da li govorimo o izboru kupaca u našoj zemlji ili bilo gde drugde u svetu, nikako ne možemo da izuzmemo drvena. Drvo je sirovina koja se oduvek koristila za pravljenje nameštaja i stolarije, i tako će biti sve dok postoje šume kao njegov izvor, a drvena vrata kupovaće se sve dok ima ljudi koji ih vole.

Kao što je nagovešteno, drvena sobna vrata dele se u dve velike grupe:

  • ona od punog drveta odnosno masiva,
  • i ona od drvnih ploča, dobijena sekundarnim iskorišćavanjem nusprodukata obrade drveta.

Osim materijalne i vrlo primetne razlike u ceni, ove dve grupe odlikuje i razlika u primenjenom dekorativnom maniru, koja tvori dve dijametralno suprotne estetike.

Sobna vrata od medijapana
Sobna vrata od medijapana

Kada se radi o masivu dizajneri su zauzeli poziciju nostalgičnosti i želje za vraćanjem u daleku prošlost, koja se jasno ispoljava kroz forsiranje retro izgleda sobnih vrata koja podsećaju na ona iz Srednjeg veka – teške vratnice sa karakterističnim duborezom, nekad jednostavnim, nekad kitnjastim, matiranim tamnim metalnim kvakama i šarkama, dekorisane pomoću tačno određenih patina kojima se naglašava rustični izgled tretirane površine, i vrlo često u izvornoj boji drveta sa nanetom transparentnom zaštitom.

Vrata od pločastih materijala, pak, u potpunosti odišu duhom 21. veka, koji promovišu savršeno glatke linije krila i savremeni dizajn svih pratećih komponenti. Ne računajući vrata sa ram konstrukcijom od šperploče ili lesonita i šuplje unutrašnjosti ispunjene papirnim saćem koja su vankategorijska, ostala sobna vrata od drvnih prerađevina su različite kombinacije iverice, medijapana i furnira, koje obavezno uključuju čvrstu pločastu ispunu i pločastu oblogu. Kombinovana vrata, nadalje, imaju više klasa kvaliteta, zavisno od udela najkvalitetnijih ploča u njihovom sastavu. Ona najslabijeg kvaliteta bazirana su na ekstrudiranoj iverici sa spoljnom oblogom od medijapana, i uz njih idu pervajz lajsne takođe od medijapana.

Sobna vrata od medijapana
Sobna vrata od medijapana

Srednju klasu predstavljala bi opcija sa potkonstrukcijom od drvenog masiva i obostranom gornjom oblogom od medijapana, a najvišu furnirana vrata, koja čini konstrukcija od punog drveta, što deblja obloga od medijapana (samim tim što tanja ispuna) i završna dekorativna obloga od prirodno toniranih listova furnira.

Drvena i kombinovana vrata mogu se farbati glatkim bojama, bojiti u tonove po RAL karti, bajcovati odnosno bojiti u tonove po uzoru na nijanse drveta iz prirode sa očuvanom diskretno vidljivom teksturom, ili jednostavno samo lakirati poliuretanskim lakom u tri sloja tako da habajuća površina ostane u izvornoj boji konkretne vrste drveta. Vrata od medijapana obično se farbaju glatkim bojama, osnovno belom, s tim da se izabrani model po želji kupca svakako može ofarbati u bilo koju drugu boju iz ton karte.

Klizna sobna vrata
Klizna sobna vrata

U kategoriji kombinovanih trenutno su najpopularnija furnirana vrata u tamnobraon i bordo tonovima sa vertikalnom šarom drveta, potpuno ravne površine bez poprečnih useka ili dekorativnih izbočina, sa ravnim pravougaonim ili blago zaobljenim pervajz lajsnama, i hromiranom četvrtastom kvakom i rozetom.

U sobna vrata uvek se može ugraditi jedan ili više staklenih elemenata, ali je preporučljivo da se staklo kao ukrasni instrument koristi samo kod vrata za dnevni boravak i eventualno za kuhinju, nikako za vrata spavaće ili gostinske sobe jer bi se time samo narušila njihova intima.

Ukoliko je u pitanju manja dnevna soba bolje rešenje su neprovidna jednokrilna vrata, a tamo gde postoji pravi dnevni boravak malo veće kvadrature prostor će na pravi način biti upotpunjen dvokrilnim furniranim vratima sa velikim translucentnim ili peskiranim staklenim poljima.

Kao materijali za izradu spoljne stolarije PVC-U i aluminijum su uvek aktuelni i atraktivni, ali sa njima treba biti oprezan kada je reč o sobnim vratima. Sobna vrata od PVC-U, a ništa manje i ona klasična aluminijumska sa punim krilom (bilo da su u izvornoj nijansi ili plastificirana u željenu boju), izgledom “vuku” na poslovne i ugostiteljske objekte, i imaju tendenciju da u stambenom prostoru deluju neprirodno, kao element kome tu uopšte nije mesto.

Sobna vrata, aluminijum-staklo
Sobna vrata, aluminijum-staklo

Plastična i alu stolarija odlično zaptivaju i vrhunski su izolatori, zbog čega se inicijalno i došlo na ideju da se uvedu u enterijer, međutim ispostavilo se da ta ista estetika koja u vidu prozora, balkonskih i ulaznih vrata na pravi način upotpunjuje fasadu, unutra čak ni sa nameštajem modernog dizajna najčešće ne uspeva da da koherentnu celinu.

Aluminijum neuporedivo bolje izgleda u kombinaciji sa staklom, i to kao prateći “dekorater” u sklopu vrata na kojima dominira ovaj drugi materijal.

Unutrašnja vrata od masivnih staklenih panela sa tankim diskretnim ramom, ili kompletno bez rama, samo sa aluminijumskim šarkama i kvakom, dizajnirana su prvenstveno za primenu u kancelarijskom i komercijalnom prostoru, ali su se u rezidencijalnom okruženju isto tako pokazala kao pun pogodak. Jedna ovakva vrata očekivali biste da vidite, recimo, na ulazu u prostran dnevni boravak koncipiran kao lounge – rasterećen svih suvišnih detalja, samo sa neophodnim minimumom nameštaja poput drvenog ili staklenog klub stočića i police za tv set, te garniture za sedenje od kože ili mebla u crno-beloj kombinaciji.

Sobna vrata - Eslisse Syntesis
Sobna vrata – Eslisse Syntesis
Sobna vrata - Eslisse Unico
Sobna vrata – Eslisse Unico

Naravno, nisu stakleno-metalna vrata namenjena samo prostoru dekorisanom u hladnim bojama, kao što ni furnirana nisu rešenje isključivo za topao enterijer. Ovakvi tipovi sobnih vrata deo su trenda koji bismo najpribližnije mogli nazvati savremenom klasikom.

Ta dva pojma na oko ne pripadaju zajedno jer se klasika obično definiše kao nešto što dugo opstaje zato što se u prošlosti dokazalo kao dobro, ali ustvari klasika se može uočiti u svakom stilskom periodu bez obzira kada je nastao. Sudeći po tome koji su proizvodi najtraženiji i kojim izborima kupci pribegavaju da bi svoj dom opremili upečatljivim i atraktivnim komadima a da istovremeno ne naprave grešku, u modi je savremeni dekor bez ekstravagantnih izleta koji na prvi pogled ostavlja snažan utisak.

Autor: Jelena Mitrović, diplomirani novinar

Prethodni tekstZašto prioritet pri renoviranju treba da bude zamena starih garažnih vrata?
Sledeći tekstMirex – Rafting Tarom kao poklon za ukazano poverenje