Lepota prošlosti – holandska vrata

Holandska ili okretna vrata su vrata podeljena horizontalno tako da donja polovina može biti zatvorena, dok je gornja otvorena. Inicijalna namena ovih vrata na početku njihove popularnosti, bila je držanje životinja. Istovremeno su omogućavala flitriranje svetlosti i vazduha kroz gornji deo vrata. Kada je gornja polovina vrata otvorena, omogućeno je duvanje povetara ali ne i unos prljavštine u prostoriju.

Poreklo vrata

Ovaj tip vrata bio je uobičajen za Holandiju u XVII veku i može se naći na holandskim slikama iz tog perioda kao glavni motiv. Prisutna su bila i u holandskim kulturnim oblastima Njujorka i Nju Džersija pre američke revolucije.

Lepota holandskih vrata
Slika 2 – Lepota holandskih vrata

Karakteristike holandskih vrata

Ova okretna vrata su korisna iz dva razloga: zbog svoje funkcionalnosti i prilagodljivosti. I ne samo to, imaju izuzetnu funkcionalnost u propuštanju svežeg vazduha, pri tom sprečavajući ulazak ljudi i životinja. Na primer, porodice sa bebama koje neretko “izlutaju” iz sobe noću, umesto dečijih ogradica i pregradica, ugrađivale su holandska vrata i zatvarale samo donju polovinu. Ona su takođe odlična ukoliko imate kućne ljubimce. Jedno od funkcija okretnih vrata može biti i rekvizit za igru. Naime, gornja, otorena polovina može poslužiti kao mini lutkarsko pozorište!

Moderna vrata kao pregrada za vaše dete
Slika 3 – Moderna vrata kao pregrada za vaše dete

Uradi sam vrata

Holandska vrata nije teško napraviti. Lako se redizaniraju i “kroje” od starih i klasičnih vrata. Novim vratima koja sadrže elemente savremenog u pogledu dizajna i upotrebe stakla, oživljava se i prošlost, a to je ono što ih činin jedinstvenim.

Oživljavanje prošlosti na moderan način
Slika 4 – Oživljavanje prošlosti na moderan način