Vrata kao čuvari intime

Vrata su granica ili međa, čuvanje intime ili kada su otvorena utisak zajedničkog boravka iako svako boravi u svom omiljenom kutku. Kada kažemo vrata, svi pomisle na ona ulazna. U njih se najviše ulaže i pod pretpostavkom sigurnosti, dok se sobna vrata tretiraju kao periferna iliti manje važna. Međutim, ovo mišljenje je pogrešno.

Kada bih vas pitala koja vrata se najčešće otvaraju, šta biste rekli?

Vrata dečije sobe, dvevne sobe ili kupatila. Ona ulazna u tom slučaju ne bi bila na vašem spisku prioriteta. Dakle, možemo reći da se najčešće, u prosečnom stanu, pa i kući, otvaraju baš sobna vrata. A ono što se često upotrebljava moralo bi i da bude kvalitetnije i postojanije.

Drvena vrata u stambenim objektima

Sobna vrata su jako bitan enterijerski detalj, kao takva predmet su razvoja i proizvodnje od različitih materijala, oblika i dezena. Postoje razne podele sobnih vrata. Prema vrsti materijala od kojih su izrađena imamo sobna vrata od punog drveta, medijapana, HDF-a, furnirana (medijapan preko koga je zalepljen prirodni furnir) i PVC-a. Naravno, gradacija je ovde jasna. Puno drvo je najkvalitetnije, ali i najskuplje, pa je medijapan sasvim adekvatna zamena ako niste mislili da uložite mnogo novca, a opet nemate nameru da ih menjate zbog dotrajalosti svake godine. Opet, ako su vam deca starija ili živite samo sa suprugom, možete sebe da častite i nekom kombinacijom stakla i medijapana ili drveta. Izbor je vaš, samo sobna vrata nemojte više stavljati na periferiju prioriteta. Ona to, svakako, nisu.

Sobna vrata

Piše: Mirjana Makarin Plavšić