Lakoća i elegancija unutrašnjih staklenih vrata

Upotreba stakla kao materijala za vrata uglavnom se u dizajnu koristi za unutrašnje prostorije, posebno u delovima gde ne postoji potreba za mnogo privatnosti. Unutrašnja staklena vrata odaju utisak elegancije i mogu se pronaći u širokom spektru dizajna ili mogu biti izradjena namenski po vašoj želji. Svako ima jedinstvene potrebe kad je u pitanju staklo, ali njegova popularnost je univerzalna. Ugradnja staklenih vrata može dati potpuno novi, osveženi izgled starom prostoru – mnogi vlasnici podcenjuju moć atraktivnih staklenih vrata na sveukupan izgled enterijera.

Sa savremenim, užurbanim i prilično stresnim načinom života, često nam trebaju čiste i jednostavne linije enterijera da bi se opustili i uživali. Ako je to vaš slučaj kada se odlučujete za dizajn stana ili kuće, onda birajte materijale kao što je staklo, jer ništa ne može da se poredi sa njegovom jednostavnošću i elegancijom.

Staklo je materijal koji je u širokoj upotrebi u infrastrukturi, počevši od prozora, preko vrata i zida do sitnijih elemenata. Upotreba stakla kao materijala za vrata uglavnom se u dizajnu koristi za unutrašnje prostorije, posebno u delovima gde ne postoji potreba za mnogo privatnosti. Unutrašnja staklena vrata odaju utisak elegancije i mogu se pronaći u širokom spektru dizajna ili mogu biti izradjena namenski po vašoj želji.

Svako ima jedinstvene potrebe kad je u pitanju staklo, ali njegova popularnost je univerzalna. Ugradnja staklenih vrata može dati potpuno novi, osveženi izgled starom prostoru – mnogi vlasnici podcenjuju moć atraktivnih staklenih vrata na sveukupan izgled enterijera.

Zastakljena vrata donose sa sobom osecaj lakoće, stila i prefinjenosti. Njihovom upotrebom u prostoru možete pretvoriti dosadnu, loše osvetljenu, staru sobu u brilijantan i živopisan prostor koji nudi osveženu perspektivu. Izgled sobnih zastakljenih vrata zavisiće na prvom mestu od celokupnog dizajna vašeg doma. Varijanti ima beskonačno, tako da budite veoma jasni u svojim namerama jer jednom kad krenete da birate može se desiti da, pored svih ponuđenih varijanti, lako zalutate.

Za moderno opremljen dom, sa čistim linijama i bez previše detalja, imate varijante potpuno providnih vrata, bez ikakve dekoracije na njima, bez rama, samo sa šarkama i ručkom. Ovakva vrata imaju blago zaobljene ivice i zgledaju kao da plutaju u prostoru.

Mogu biti peskirana, na određenim delovima potpuno providna ili potpuno neprozirna ili obojena mat bojama, tako da se na prvi pogled teško može reći da je uopste reč o staklu. Možete birati između centralne dekoracije ili pak izabrati dizajn po celoj površini vrata. Takođe njih možete staviti i u određenu vrstu okvira, drvenog ili aluminijumskog i opet zadržati jednostavan i čist izgled.

Za klasično i rustično opremljene domove možete birati između vitraža na vratima, drvenih vrata parcijalno zastakljenih, francuskih, oslikanih, itd. Kompleksnost same dekoracije zavisiće od vašeželje i ukusa. Vitražna vrata će uneti razigransot boja koja su na njima i dati živost tamnijem enterijeru. U ovom slučaju staklo između žičanog rama možete ostaviti i potpuno čisto, bez boje, a ivice možete oboriti pa tako opet dobiti prelamanje svetlosti.

Šta god odaberete, vitraž je definitivno jedno od najinteresantnijih ideja za zastakljena vrata. Ako vam je ono previše komplikovano za održavanje ili prenaglašen detalj za vaš ukus, možete se uvek opredeliti za nešto svedenije oblike zastakljenih vrata. Održavanje ovakvih vrata, zbog raznih uglova, može biti nešto zahtevnije nego kod predhodno pomenutog tipa, ali sam dizajn i izgled koji ćete dobiti je vredan malo muke.

Osim dekorativne vrednosti, staklena vrata imaju svoje sopstvene arhitektsonske karakteristike. Ugadnja zastakljenih vrata u vaš dom može imati veliki uticaj na izgled i osećaj prostora. Bez obzira da li se radi o modernim kliznim panelima, klasičnim francuskim ili vitražnim vratima, ona se mogu zatvoriti bez osećaja da je prostor odsečen.

Često tradicionalni dom možete osećati kao mnogo minijaturnih prostora koji, razdvojeni jedni od drugih vratima, čekaju da budu oslobođeni. Ali pre nego što počnete da rušite zidove, razmislite o vratima sa velikim staklenim panelima koja mogu imati iznenađujuci efekat. Susedne sobe se mogu preliti u jednu veliku, a oko može da vidi dalje, čineći vizuelno prostor mnogo većim. Zastakljena vrata iako zatvorena, obezbeđuju privatnot kada je to potrebno, bez da gubite vizuelni kontakt sa susednom prostorijom. To je posebno bitno za dečije sobe i kuhinje gde možete da pratite šta se dešava u tim prostorijama, čineci tako vaš svakodnevni život bezbednijim. Ona takođe popravljaju utisak prohodnosti u domovima kojima nedostaje otvoren prostor.

Još jedna prednost ovakvih vrata je da propuštaju svetlost u prostorije bez potrebe da se žrtvuju ugodnosti kao toplina, mir i tišina. To znači da su idealna za prostore kojima treba svo moguće prirodno osvetljenje kao što su u najčešćem slučaju hodnici. Ugradnja ovakvih vrata nadoknađuje potrebu za prozorom koji u većini slučajeva i ne može biti postavljen ili je pak preveliki trosak. U zavisnosti od vrste stakla koju izaberete, zastakljena vrata mogu donekle izolovati sobu od zvuka. Ovo je idealno za igraonice ili dečije sobe gde su česte igre na kompjuteru, gde nivoi buke mogu da izmaknu kontroli. Zbog svega ovoga prvenstveno su idealne za kancelarije obezbeđujući im potreban mir. Ovu opciju izolovanja zvuka ne možete primeniti na svaka zastakljena vrata, tako da obratite pažnju da li vam je to neophodno ili ne. Pored svih pozitivnih aspekata staklenih vrata, postoje i negativni. Jedna od njih je ta što nedaju mnogo privatnosti sa obzirom da uglavnom može da se vidi kroz njih.

To možete nadoknaditi tim što ćete upotrebiti staklo koje je peskirano ili u boji, ali i tada će se nazirati obrisi. Takodje ne štite od zvukova i buke osim ako nije uzeto namenski staklo za tu potrebu. Postoji takođe i opasnost da se staklo razbije ili pukne i da se povedite. Zato je bitno da staklo bude ojačano folijom za laminiranje. Takozvano laminirano staklo obezbedjuje i zvučnu izolaciju pa tako dobijate dve prednosti sa ovim tipom vrata.

Zastakljena sobna vrata, osim elegancije i svetlosti koju će uneti u vaš dom, uneće i tračak radosti kada iza njihove šarene površine budete ostavili makar delić briga sa kojima se nosite svaki dan. To je dovoljan razlog da dobro razmislite o ugradnji ovakvog tipa vrata sledeći put kada budete renovirali vaš dom.

Autor teksta: Tijana Vučak, dizajner eneterijera