Kako da vrata u dečijim sobama budu neodoljiva

Inspirativan elemenat u carstvu najmlađih

Dečije dobe su posebna tema kada se radi o dekoraciji i uređivanju. Međutim, osim name- štaja i drugih elemenata koji će dečiju sobu učiniti zanimljivom premalo pažnje se obraća na – vrata. Danas ćemo se upravo pozabaviti vratima u dečijim sobama i načinima na koje ih možemo učiniti atraktivnijim i zanimljivijim. Kada su vrata dečije sobe u pitanju, ona mogu biti vrata u potpuno drugi svet.

Vrata u dečijim sobama
Farbanje vrata

Bez obzira da li je dečija soba dekorisana u potpuno originalnom, bajkovitom stilu ili je pomoću detalja pretvorena u dečije carstvo, vrata u nju mogu takođe biti predmet dekoracije i mogu se vrlo lepo uklopiti u opštu dizajnersku priču. Ukoliko poželite da vrata sobe vaših mališana budu originalna, moraćete da osmislite šta bi sa njima moglo da se uradi i da angažujete stolara da vašu ideju pretoči u stvarnost. Evo i nekih ideja.

Originalnost sobe vaših mališana
Ukras za označavanje prostorije

Najjednostavniji način da vrata pretvorite u interesantan element je da ih naručite u nekoj boji ili ih, pak, prefarbate. Ukoliko se sami upustite u farbanje vrata možete odabrati jednu boju ili više njih. Naravno, vodite računa o tome da se boje međusobno slažu i da budu u harmoniji sa opštim dizajnom prostora.

Znak sa spoljašnje strane vrata
Znak sa spoljašnje strane vrata

Prilikom farbanja u prvom redu morate voditi računa o tome da odaberete odgovarajuću vrstu boje, u odnosu na to kakva je baza kojom su vrata prethodno ofarbana. Za odabir prave vrste boje – uljane, na nitro bazi ili akrilne – posavetujte se sa prodavcem u farbari ukoliko sami već nemate iskustva u ovome.

Ukoliko odaberete boju na pogrešnoj bazi desiće se da se ona ne maže ravnomerno i da se veoma teško suši. Kada ste odabrali boju i nijansu možete pristupiti farbanju vrata. Odabir dezena kao što su štrafte ili tufne biće veoma jednostavno rešenje, a ako ste vešti sa četkicom možete nešto i sami naslikati na vratima.

Prilikom farbanja
Nalepnice za vrata

Prilikom slikanja možete se konsultovati sa detetom o motivima i temi. Ukoliko vam je farbanje vrata prevelik zadatak za koji nemate vremena, možete odabrati foto-tapete kojima ćete oblepiti vrata ili jednostavno naručiti stikere sa odgovarajućim motivima koji će ulepšati vrata dečije sobe.

Ovo je veoma jednostavan način da od vrata napravite zanimljiv momenat u prostoru koji će, takođe, ukoliko vam dosadi moći lako da se ukloni, prostim odlepljivanjem. Foto-tapete mogu sadržati scene iz omiljenih crtaća, bajki i priča, životinje ili fotografije mesta, u donosu na interesovanja i želje vaših mališana. Osim specijalnih foto-tapeta na vrata možete zalepiti i obične tapete, kupljene u specijalizovanoj radnji, ili se poigrati sa bordurama i napraviti zanimljive elemente na vratima.

Napravite zanimljive elemente na vratima
Zanimljivi ukrasi na vratima

Takođe, vrata možete pretvoriti u umetničko delo svoje dece, dopuštajući im da slikaju ili crtaju na vratima, ili lepeći njihove crteže po unutrašnjoj ali i spoljašnjoj strani vrata. Jedna od omiljenih zanimacija dece danas je – skupljanje različitih nalepnica.

Ukoliko ste od onih slobodnih roditelja koji podržavaju i podstiču izražavanje svoje dece možete im dopustiti da unutrašnju stranu vrata pretvore u svojevrsni album sa nalepnicama. Imajte na umu da u ovom slučaju neće biti lako ove nalepnice odlepiti tako da će, kada ih jendog dana dete preraste morati ili da živi sa njima ili će biti potrebno uraditi detaljno šmirglanje i ponovno farbanje ili čak i zamenu vrata potpuno novim.

Vrata koja će se pretvoriti u table po kojima se može pisati
Vrata za pisanje kredom

Vrata dečije sobe možete ukrasiti i spolja i iznutra, prema željama i zamislima koje imate. Ukoliko ne želite velike intervencije na vratima onda jednostavno na njih možete okačiti neki znak sa spoljašnje ili sliku sa unutrašnje strane.

Različite znake i elemente možete ili sami napraviti koristeći se materijalom iz različitih hobi-radnji ili kupiti u specijalizovanim prodavnicama za uređenje enterijera ili naručiti preko interneta – danas se mnogi ljudi bave pravljenjem unikatnih ukrasa za dom. Naručivanjem dekoracije od ovih hobi-majstora dobićete unikatni i personalizovani element sa imenom vaše dece ili nekim sloganom iz omiljenog im crtanog filma ili bajke.

Ukoliko ste, pak, više skloni originalnim i kreativnim rešenjima možete naručiti vrata koja su sa unutrašnje strane prefarbana specijalnom farbom koja će ih pretvoriti u table po kojima se može pisati, poput onih u školi. Na vama je u ovom slučaju samo da nabavite krede i sunđere i da uživate zajedno sa vašom decom u stvaranju malih umetničkih dela.

Na njih možete okačiti prozirne ili raznobojne vrećice
Vrećice za dečije sitnice

Ova svojevrsna tabla može poslužiti i za izradu domaćih zadataka ili za vežbanje, zatim za kvizove prilikom dečijih zabava ili slično. Ukoliko ste maštoviti možete osmisliti sopstveni dizajn i dati ga stolaru da ga izradi i pritom dobiti uramljenu tablu ili na drugi način rešen element. Na primer, sa držačima za krede i sunđer ili slično.

U dečijoj sobi uvek vlada potreba da se stvari urede i da se izbegne haos koji često nastaje usled prenatrpanosti igračkama i sitnicama. Vrata u ovom slučaju mogu zgodno da posluže. Na njih možete okačiti prozirne ili raznobojne vrećice u koje će dete da odlaže različite sitnice. Na ovaj način ste popunili površinbu vrata i učinili je zanimljivijom i u isto vreme napravili više mesta za skladištenje u dečijoj sobi – dakle, i estetike i praktičnost su zadovoljene, dve muve jednim udarcem. Praktičan način koji može doprineti izgledu vrata je i pretvaranje vrata u svojevrsnu tablu-podsetnik. Ovaj način je pogodan ukoliko su deca u sobi školskog uzrasta i već znaju da čitaju.

Ukoliko ste maštoviti možete osmisliti sopstveni dizajn

Sa unutrašnje strane vrata možete montirati tablu od plute na koju će se moći zakačiti raspored časova, različite pozivnice, fotografije ili podsetnici i slično. Ovde se može naći i kalendar ili raspored obaveza deteta koje će vremenom ono početi samo da uređuje. Još jedan element koji se može naći na dečijim vratima, praktičan i istovremeno može biti veoma estetski efektan i privlačan je – metar, to jest razmernik za merenje detetove visine.

Vrata u dečijoj sobi su podjednako važna kao i drugi elementi

Ovo je omiljena aktivnost mališana i danas se može naći mnogo različito dizajniranih razmernika, potrebno je smao da odaberete idealni za prostor dečije sobe i za vaše dete. Vrata u dečijoj sobi su podjednako važna kao i drugi elementi, u dizajnerskom ali i u praktičnom smislu. Ona se mogu naručiti da budu u dečijem stilu ili se mogu preurediti tako da odgovaraju ukusu i senzibilitetu deteta ili prostora u kojem se nalaze.

Mnoga rešenja za dečija vrata i sami možete da napravite, ukoliko ste skloni „uradi sam“ projektima. Pritom se možete i zabaviti, provodeći vreme sa svojom decom. Prilikom dekoracije, jedina granica je vaša mašta, potrebno je samo snabdeti se inspiracijom, materijalom i prionuti na posao.

Piše: Irma Talović d.i.a.