Klizna vrata – Rešenje za skučen prostor

Svi mi najviše volimo da uživamo u komforu svog doma. Međutim, prostrana kuća ili stan je ponekad luksuz koji ne možemo sebi da priuštimo, i to su okolnosti u kojima se mora pribegavati malim trikovima velikih majstora uređenja enterijera, kako bismo raspoloživi prostor učinili većim nego što se u prvo vreme činilo da jeste. Klizna vrata su spasonosno rešenje za skučen prostor.

To se jednim delom može postići biranjem multifunkcionalnih komada nameštaja ili nameštaja na rasklapanje, a isto tako pravljenjem logičnog, ekonomičnog rasporeda elemenata u svakoj od prostorija. Već kada se dođe do momenta da su iscrpljene sve opcije tog tipa, a objekat i dalje odaje utisak skučenosti, u pomoć treba pozvati rešenje koje će doneti još koji, tako željeni kvadrat, tamo gde smo mislili da ga nema. Jedno takvo rešenje bez dileme su klizna vrata.

* Klizna vrata uopšteno su tip vrata koja se, u skladu sa sugerišućim nazivom, otvaraju i zatvaraju klizeći po horizontalnim šinama ili graničniku, zavisno od namene i modela. *

Vrlo često ih možemo naći na ulazu u tržne centre i velike supermarkete, gde se skoro po pravilu postavljaju dvokrilna klizna vrata od stakla i aluminijuma sa senzorom pokreta, koja se razmiču kada im se dovoljno približite. To bi bila spoljašnja klizna vrata, u koja osim ulaznih spadaju i balkonska.

Klizna vrata u enterijeru
Klizna vrata u enterijeru

Klizna vrata u enterijeru mogu služiti kao sobna, pregradna, vrata plakara i paravan tuš kabine u kupatilu, ali samo prve dve vrste zbog svoje funkcije direktno utiču na uštedu i racionalizaciju prostora.

* Klasična sobna vrata, bez obzira da li su po orijentaciji leva ili desna, iziskuju određeni minimalni manevarski prostor za otvaranje i zatvaranje, što neminovano uslovljava i ograničava pravljenje rasporeda nameštaja, a ujedno vrata se samim tim ne mogu postaviti bilo na kom mestu. *

Neke računice kažu da, kada bi se u kući sva sobna vrata zamenila kliznim, to bi donelo uštedu od 8%. Prevedeno u merne jedinice za površinu – u stanu od 50m² na ovaj način oslobodila bi se 4m² (koji se pod regularnim okolnostima gube), što odgovara čitavoj jednoj manjoj sobi. Skučenost je prevashodno „boljka“ garsonjera, jednosobnih i manjih dvosobnih stanova i zato ta ušteda nije za zanemariti. U njima je neretka i situacija da je gradnjom predviđeno malo pregradnih zidova, a postoji realna potreba za fizičkim i vizuelnim odvajanjem dve celine, recimo kuhinje ili radnog kutka od dnevnog boravka i tome slično.

* Klizna vrata su idealno rešenje ovog problema jer će zakloniti deo stana od pogleda posetilaca, a zahvaljujući dopadljivom dizajnu uspešno odigrati i ulogu dekorativnog elementa. *

Klizna vrata mogu se otvarati i zatvarati pomoću mehanizma sa donjom ili gornjom šinom. Konstruktori se uglavnom odlučuju za gornju šinu prilikom izrade vrata manje mase, ali sve više kad god je to moguće, jer se kod njih zbog sistema ugradnje delovi mehanizma mogu lakše sakriti. Vrata se montiraju tako da praktično vise okačena o duple šine ili alternativno jednu dvokanalnu šinu (najčešće aluminijumsku ili plastičnu), i imaju jednu podnu vođicu. Na oba kraja šine postavljeni su amortizeri udaraca koji bezbedno zaustavljaju vrata bez oštećenja u slučaju da se zalupe, a na plotu usporivači za njihovo kontrolisano i bešumno kretanje.

Klizna vrata - rešenje za skučen prostor
Klizna vrata – rešenje za skučen prostor

Sistem sa donjom šinom primenjuje se kada zbog uslova na terenu nije moguća ugradnja vrata sa gornjom, ili kad je težina vrata previše velika da bi mehanizam za kačenje mogao da ih izdrži. Njega zapravo možemo nazvati dvošinskim sistemom jer osim donje, postavljene na podu, po kojoj se vrata kreću pomoću dva točkića montirana sa donje strane krila, imamo i jednu gornju šinu po kojoj klizaju vođice postavljene na gornjoj ivici vrata. Ovaj tip vrata je nešto teži za pokretanje i manipulisanje, ali to je najčešće slučaj zbog njihovih dimenzija i mase. Ipak, itekako je neophodan u ponudi kao ponekad jedino rešenje, naročito tamo gde treba jasno predvojiti prostoriju, a sam otvor je preveliki, jer tu vrata praktično služe kao pregradni zid koji u svakom trenutku mora biti dobro pričvršćen i stabilan.

Na našem tržištu polako svoje mesto nalazi još jedan tip unutrašnjih kliznih vrata, koja su u svetu već uveliko trend. Možemo ih nazvati uklizavajućim zbog sistema ugradnje koji predviđa izradu metalnog okvira iliti kasete, koja se montira na zid i služi da se u nju smeste vrata pri otvaranju.

Klizna vrata - Foto: OVOCONCEPT, Eclisse® Shodo Collection
Foto: OVOCONCEPT, Eclisse® Shodo Collection

Kako okvir jednostavno rečeno predstavlja džep za vrata koji zauzima minimum prostora, proizvođači su ovaj sistem nazvali pocket door system (eng. pocket – džep). Osim garantnog roka od 12 godina koji je više nego duplo duži nego kod svih ostalih tipova vrata (garancija je standardno 5 godina), prednost uklizavajućih vrata je i ta što im zahvaljujući kaseti nije neophodna podna vođica koja po mnogima kvari vizuelni utisak, već je dovoljna samo jedna gornja, fiksirana na vrhu kasete, koja se po potrebi može izvaditi bez oštećenja zida.

Najčešće korišćeni materijali za izradu kliznih vrata su drvne ploče. Jedna ovakva vrata čini konstrukcija od medijapana sa ispunom od ekstrudirane iverice (mada se na tržištu i dalje mogu naći ona najskromnija od dve lesonit ploče sa međuprostorom ispunjenim kartonskim saćem), noseća greda od masiva koja se tipluje u zid i služi za postavljanje šine, ukrasna maska za šinu i kompletna obloga zida sa pervajzima, te takozvana ukopavajuća ručica za otvaranje i zatvaranje. Standardno se prave u visini od 200-220cm i širini od 70-90cm, a dubina ugradnje zavisno od toga varira između 10 i 15cm. U osnovnoj verziji su farbana u belo poliuretanskom bojom, sa ravnim plotom ili ukrasnom aplikacijom – kanelurom (uzdužnim i/ili poprečnim urezima).

Klizna vrata - rešenje za skučen prostor
Klizna vrata – rešenje za skučen prostor

Kod ostalih modela, koji podrazumevaju doplatu, za završnu obradu može se izabrati dekorativna folija, bojenje po RAL ton karti, kao i bukov ili hrastov furnir – bajcovan ili patiniran. Zavisno od namene i želje naručioca vrata mogu imati i jedan ili više staklenih elemenata, koncipirana tako da dominira drvo ili staklo. Naravno, kao što je to slučaj sa klasičnim sobnim vratima i kancelarijskim vratima u poslovnom prostoru, danas su sve više u trendu staklena klizna vrata sa aluminijumskim ramom. Ukoliko treba da posluže za zatvaranje spavaće sobe ili kupatila, kupci sa malo tradicionalnijim ukusom imaju običaj da se drže onih drvenih, a za ulaz u salon najčešće biraju dvokrilna drvena vrata sa po jednim velikim staklom na svakom krilu.

* Staklena vrata su izbor inovatora kojima je bliska elegancija i dekorativnost ovog materijala, i shvataju da staklo nije sinonim za providno i eksponiranje, već da i sa staklenim kliznim vratima bez problema možete dobiti diskreciju i sačuvati svoju intimu, samo treba izabrati pravu obradnu metodu. *

Eclisse staklena ručno oslikana sobna vrata
Foto: OVOCONCEPT, Eclisse® staklena sobna vrata

Podrazumeva se da je reč o kaljenom staklu, koje nadalje može biti peskirano, fabrički bojeno, sa dekorativnom ili štampanom folijom (ponudu čini neverovatnih 40 hiljada motiva), stopsol ili ukrašeno SIBU folijom. Za sve one koje krasi nesvakidašnja maštovitost kreirano je nešto posebno – staklena klizna vrata sa ogledalom. Bez obzira da li se odlučili za obično, sivo, dimljeno, crno, plavo, bronzano ili zeleno, vaš smisao za lepo nikako neće ostati neprimećen.

Autor: Jelena Mitrović, diplomirani novinar