Lyctum staklene ograde ELEGANT

Staklene ograde Elegant iz više razloga odskaču od ponude koja se trenutno može naći na tržištu Srbije i Crne Gore. One prate trend moderne arhitekture koja teži minimalističkom obliku i formi, pružaju dodatnu sigurnost i otvorenost prema okolini.

Moderna arhitektura konstatno postavlja nove standarde a jedan od tih su i staklene ograde. Spoj aluminijuma i stakla daje potpuno novu dimenziju kada su ograde u pitanju. Nepotrebni hodnici i skrivena stepeništa nestaju a njihovo mesto zauzima kombinacija stakla i aluminijuma.

Prema načinu ugradnje, staklene ograde možemo da klasifikujemo u tri kategorije: nasadne, usadne i stranične, dok prema tipu sistema, podelu možemo da izvršimo na podne, ukopavajuće, stranične i tačkaste sisteme.

Lyctum - Modeli sistema staklenih ograda
Lyctum – Modeli sistema staklenih ograda

U najčešćoj kombinaciji nailazimo na spoj stakla i metala gde model Elegant C50 preuzima ulogu nosača stakla u obliku bloka koji se u zavisnosti od modela prekriva eloksiranom aluminijumskom lajsnom i potrebnim straničnim poklopcima.

Lyctum - Staklene ograde
Lyctum – Staklene ograde

Montaža sistema C50:

Na prvi pogled deluje da staklene ograde, u našem slučaju kod modela Elegant CA50 koji se ukopava u podlogu, prkose načelima zakona fizike jer odaju utisak da staklo bukvalno lebdi u vazduhu. Deluje nepoverljivo ali nakon izvršenih statističkih proračuna mišljenje se naglo menja.

Lyctum - Elegant CA50
Lyctum – Elegant CA50

Jedan od naših najprodavanijih modela ograde je Elegant D50. Odlikuje je ga čvrstoća i velika nosivost. Montira se bočno i projektovan je da nosi laminirano staklo debljine 20mm. Isti je ugrađen na objektu West65 u Beogradu.

Staklene ograde Elegant - Beograd, West65. Model D50
Lyctum – Staklene ograde, Elegant west65

Parapetne staklene ograde zadovoljavaju sigurnosne kriterijume shodno nameni, pod uslovom da se slede uputstva proizvođača. Dodatnu sigurnost ogradama pruža kaljeno laminirano (4 folije debljine 1,52mm) staklo. U slučaju loma laminacija zadržava staklo u jednom komadu. Iz tog razloga preporuka je da prilikom ugradnje, razmak između dva stakla bude jednak debljini ugrađenog stakla.

Staklene ograde Elegant - Beograd, West65. Model D50
Lyctum – Staklene ograde, Elegant west65

Ispitivanje Lyctum strukturalnih staklenih parapetnih ograda, na objektu West65, zadovoljilo je najviše standarde. Ispitivanje je vršio Građevinski fakultet u Beogradu – Laboratorija za ispitivanje konstrukcija.

Lyctum - ispitivanje staklene ograde, Elegant d50
Lyctum – ispitivanje staklene ograde, Elegant d50
Lyctum - ispitivanje staklene ograde, Elegant d50
Ispitivanje staklene ograde Elegant D50 na objektu West65 u Beogradu – Lyctum

Za razliku od prošlosti, gde su se ograde koristile kako bi se u potpunosti izolovali i zaštitili od ostatka sveta, staklene ograde su transparente ali i dalje veoma sigurne. Upotrebom laminiranog i kaljenog stakla sigurnost naših balkona je upotpunjena.

Montaža sistema M50:

Ukoliko želite da Vaše ograde imaju lučni izgled model Elegant B50 upravo to i dozvoljava. Staklo se savija jednako sa aluminijumskim profilom i Vaš problem je rešen. Ukoliko se staklena ograda sastoji od rukohvata napominjemo da se i on može savijati do željenog luka. Danas se stakla ukrašavaju motivima i proizvode u različitim bojama, tako da na prvi pogled ograda i ne izgleda kao staklena.

Tačkasti nosači, fiskni i štelujući, temelje se na tačkastom pričvršćenju stakla za podlogu. Isti se montiraju kroz staklo koje se prethodno laminira, nakon toga buši na određene mere i na kraju kali kako ne bi došlo do pucanja stakla nakon ugradnje. Elegant AL50 nosači stakla izrađeni su od kvalitetnog aluminijuma i čeličnih ankera. Na objektu H&M u Subotici staklena ograda montirana je tačkasto na donjoj strani uz pomoć štelujućih konektora iz serije Elegant AL50.

Staklene ograde Lyctum u objektu H&M u Subotici
Staklene ograde Lyctum u objektu H&M u Subotici
Sistemi staklenih ograda Lyctum
Sistemi staklenih ograda Lyctum

Nezavisno od konstrukcijskog i statičkog oblikovanja, inteligentna rešenja će se ubuduće odlikovati time što su kod svih primena staklo i okvir, konstrukcija – učvršćenje, zajedno usklađeni i optimizovani, i kao takvi postižu najveću moguću korist za korisnika i najbolji mogući rezultat.

Sistemi staklenih ograda Lyctum
Sistemi staklenih ograda Lyctum

U zavisnosti od izbora sistema, debljine stakla, načina pričvršćenja i kvaliteta izrade trajnost staklene ograde je zagarantovana. Preporučujemo Vam da pogledate kratki video klip o staklenim ogradama koji se nalazi na našem YouTube kanalu.

Lyctum - Staklene ograde
Lyctum – Staklene ograde

– Cenovnik staklenih ograda Elegant u .pdf formatu
– Cenovnik staklenih ograda Elegant za štampu u .pdf formatu
– Katalog staklenih ograda Elegant u .pdf formatu

www.lyctum.comLYCTUM D.O.O
Svetomira Đukića 24, 11283 Beograd – Zemun, SERBIA
T. +381 11 3141 060
F. +381 62 298 009
M. +381 65 6687 200
E. info@lyctum.com
W. www.lyctum.com