Ograde koje će ulepšati vaš dom i dvorište

Veštačke žive ograde postaju sve popularnije među vlasnicima kuća i poslovnih prostora zahvaljujući brojnim prednostima koje nude. Ove ograde pružaju odličnu zaštitu, ulepšavaju prostor i traže minimalno održavanje.

U ovom članku, detaljno ćemo istražiti sve prednosti veštačkih živih ograda, objasniti kako ih instalirati u vaše dvorište, i podeliti korisne savete za njihov pravilan izbor.

Koje su prednosti ograde od veštačke trave?

Veštačke žive ograde ili ograde od veštačke trave imaju mnogo prednosti u odnosu na prirodne ograde. Prva i najvažnija je ta što skoro ne zahtevaju održavanje. Dok prirodne ograde traže redovno zalivanje, orezivanje i borbu protiv štetočina, veštačke ograde su praktično bezbrižne. Uvek su zelene i lepe cele godine, bez obzira na vremenske uslove.

Hajde da pogledamo koje su još prednosti ovih ograda:

Visok stepen privatnosti

Veštačke žive ograde pružaju odličnu privatnost i sigurnost. Zbog svoje neprovidnosti, štite vaš dom od radoznalih pogleda prolaznika, što je posebno važno ako živite u gusto naseljenom području ili pored prometne ulice. Pored toga, veštačke žive ograde efikasno smanjuju buku, stvarajući mirnije i prijatnije okruženje u vašem dvorištu.

Estetika

Jedna od glavnih prednosti veštačkih živih ograda je u njihovom izgledu. Ove najlepše ograde za vaše domaćinstvo dolaze u različitim visinama, od pola do dva metra, i bojama, što vam omogućava da odaberete onu koja najbolje odgovara estetici vašeg doma. Uz to, izgledaju kao prava trava, stvarajući prirodan i prijatan ambijent bez potrebe za čestim održavanjem.

Praktičnost

Postavljanje ograda od veštačke trave je zaista lako. Možete ih pričvrstiti na metalne stubove, zateznu žicu ili direktno na već postojeće ograde, što znači da se mogu brzo i jednostavno postaviti. Ove ograde su izuzetno izdržljive i mogu se nositi sa svim vremenskim uslovima, a ne morate ih redovno šišati, zalivati ili posebno održavati. Ovakva jednostavnost održavanja čuva vaše vreme i novac.

Materijali i izdržljivost

Veštačke žive ograde se izrađuju od visokokvalitetnih materijala poput pocinkovane žice i polipropilenskih traka koje oponašaju izgled trave. Ovi materijali su otporni na vremenske uslove i UV zračenje, što osigurava dugotrajan i postojan izgled.

Ušteda

Kad su u pitanju ekonomski aspekti, cene veštačkih živih ograda se mogu razlikovati, ali se uglavnom kreću oko 990 dinara po kvadratnom metru. Često možete dobiti i besplatnu dostavu, što dodatno smanjuje ukupne troškove. Dobar je potez uzeti u obzir i popuste na veće količine koje mnogi prodavci nude, posebno ako planirate da ogradite veće površine.

Ovakve ograde su posebno prikladne za one koji žele da ograde svoje dvorište, a ne žele da potroše previše novca na održavanje. Na kraju, one predstavljaju dugoročnu uštedu i praktično rešenje za one koji žele da urede svoje dvorište uz minimalan napor i troškove.

Kako se postavlja veštačka živa ograda

Montaža veštačkih živih ograda je prilično jednostavan proces koji ne zahteva posebne alate ili stručnost. Većina proizvođača pruža detaljna uputstva za montažu, koja obuhvataju postavljanje panela na već postojeće ograde ili direktno u zemlju.

Prvo treba izmeriti površinu koju planirate da pokrijete i odabrati odgovarajuću visinu i gustinu ograde. Nakon toga, paneli se lako pričvršćuju pomoću kablova ili kopči koje dolaze uz njih.

Proces podrazumeva postavljanje panela na metalne stubove, zateznu žicu ili na već postojeće ograde. Ova procedura je brza i jednostavna, omogućavajući vam da za kratko vreme prilagodite svoj prostor, dok istovremeno obezbeđujete dodatnu privatnost i estetski doživljaj vašeg dvorišta.

Saveti za izbor najbolje ograde od veštačke trave

Kada birate veštačku živu ogradu, važno je obratiti pažnju na materijale od kojih je izrađena. Kvalitetni materijali, poput polietilena otpornog na UV zračenje, obezbeđuju da vaša ograda zadrži svoj izgled godinama bez gubitka boje. Ovaj materijal izdržava sve vremenske prilike, čime osigurava da ograda neće izbledeti ili se vremenom deformisati.

Bitno je proveriti konstrukciju ograde, posebno njen okvir i mrežu. Čvrsta mreža i dobro pričvršćeni listovi su najbitniji za dugotrajnost i stabilnost. Deblje mreže pružaju bolju podršku i manje su podložne deformacijama tokom vremena.

Kvalitetne veštačke ograde treba da oponašaju teksturu, boju i oblik prirodnih živih ograda. Obratite pažnju na gustinu lišća i raspored – gušće ograde pružaju veću privatnost i vizuelno su privlačnije. Birajte ograde sa različitim nijansama zelenila kako biste postigli prirodniji izgled.

Iako veštačke žive ograde zahtevaju minimalno održavanje, važno je povremeno ih očistiti kako bi zadržale atraktivan izgled. Odaberite modele koji su jednostavni za čišćenje i održavanje. Razmislite o redovnom brisanju ili pranju ograde kako biste uklonili nakupljenu prašinu i nečistoće. Tako ćete osigurati da vaša ograda uvek izgleda sveže.