Vitraž kao religija, umetnost i deo Vašeg doma

Viitraži su se prvi put pojavili u gradnji srednjoevropskih gotskih katedrala koje su imale suviše velike otvore da bi se zastaklile jednim staklom. Vremenom, ovo je postala umetnost. Danas se vitraž upotrebljava  u domaćinstvima za ukrašavanje vrata i prozora kao dekoracija.

Vitraž je vrsta slike koja nastaje iz komada obojenog stakla koje se spaja metalima stvarajući celinu. Sama izrada vitraža je spoj inspiracije, preciznosti i kreativnosti. Zahteva se velika preciznost tokom svih faza izrade, počev od nacrta, rezanja stakla i spajanja.

Kuća Antoni Gaudija
Slika 2 – Kuća Antoni Gaudija

Slika u svetlu

Vitraž se još naziva „slikom u svetlu“. Slika se menja sa načinom osvetljenja: može biti osvetljena prirodnim ili veštačkim svetlom, a može se posmatrati i kada je izvor svetla ispred ili iza njega. Vitraž je svaki put različit, ali skoro uvek oplemeni prostor u kome se nalazite.

Vitraž u Vašoj kuhinji
Slika 3 – Vitraž u Vašoj kuhinji

Vitraž često krasi klasične i moderne enterijere. U zavisnosti od vrste stakla koje se koristi u izradi, ono može biti transparentno ili obezbeđivati u potpunosti privatnost.

Vrste vitraža

Pojedini domovi obuhvataju i po nekoliko vitraža sa apstraktnim kružnim oblicima. Prozori sa vitražima su raspoređeni na neočekivanim mestima i čine prostor neodoljivim. Lažni vitraž se može koristiti kao privremena dekoracija u Vašem domu.

Lažni vitraž
Slika 4 – Lažni vitraž

Vitražna ulazna vrata

Vrata ukrašena vitraž staklom su vanvremenska, a sa istovetno dekorisanim dovratkom, čine svaki ulaz u kuću neodoljivim.
Detalji na prozorima od vitraž stakla upotpunjuju moderan i elegantan ambijent klasičnog i staromodnog prostora pretvarajući ga u životni prostor.

Moderan enterijer sa vitražnim elemntima
Slika 5 – Moderan enterijer sa vitražnim elemntima