Samočisteći, anti-odsjaj prozori inspirisani očima moljca

Revolucionarni novi tip „pametnih“ prozora razvijen od strane University College London (UCL) i The Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) može da smanji troškove čišćenja prozora na visokim zgradama, takođe može da smanji račune za grejanje i poveća produktivnost radnika. Delimično inspirisan reflektujućim osobinama očima moljca, za ovaj „pametni prozor“ se kaže da se sam čisti, da štedi energiju i daje anti odsjaj.

Kada pada kiša na spoljnjem delu prozora se formiraju okrugle kapljice koje se kotrljaju po površini i skupljaju prljavštinu, prašinu i druge nečistoće, a zatim sve to odnose sa sobom. Ovo može smanjiti ili čak eliminisati potrebu za ručnim čišćenjem.

Veoma tanak (5-10nm) termohromni premaz od vanadium dioksida sprečava gubitak toplote tokom hladnog vremena, plus zadržava toplotu uzrokujući da infracrveno zračenje uđe tokom toplog vremena. Termohromnost se odnosi sa sposobnost materijala da menjaju boju sa promenom temperature. Vanadijum dioksid je jeftin materijal koga ima puno i koji nudi jeftiniju i održiviju alternativu premazima baziranim na srebru, zlatu i sl. koji se koriste za uštedu energije kada su prozori u pitanju.

Otkrili su novi nanomaterijal koji može da odbija prašinu i vodu
Otkrili su novi nanomaterijal koji može da odbija prašinu i vodu

Antirefleksivna svojstva „pametnih“ prozora su rezultat nanostruktura, odnosno imitiranja onih pokreta koji se pronalaze u očima moljaca i drugih stvorenja kada se kriju od grabljivica. Istraživači uključeni u projekat istakli su da je ovo prvi put da neko kombinuje bio-inspirisanu nanostrukturu i termohromno oblaganje. Krajnji rezultat je samočisteći, visoko funkcionalan „pametni“ prozor za koji se veruje da će smanjiti račune za grejanje i do 40%, dok će istovremeno smanjiti troškove održavanja i poboljšati komfor radnika i njihovu produktivnost.

Ovom najnovijem projektu pridružili su se mnogi poslednjih godina podržavajući ideju samočišćenja i anti-odsjaja. Godine 2009., istraživači sa Univerziteta u Tel Avivu tokom istraživanja i traženja leka za Alchajmerovu bolest, otkrili su novi nanomaterijal koji može da odbija prašinu i vodu i može da pruži samočišćenje za prozore ili solarne panele. Tada su 2012. godine, istraživači sa MIT-a našli novi način da stvore nizove nanotekstura za proizvodnju stakla koje se samo čisti, koje ima anti-odjaj i koje se ne magli.

Ostali projekti koji su takođe uzeli u obzir signale iz mikrostrukture oči moljca, uključuju jedan sproveden pre nekoliko godina od strane grupe istraživača u Japanu koji su stvorili nereflektujući film premaz za upotrebu na solarnim ćelijama.

Nema tačnog datuma kada će „pametni“ prozor biti razvijen i spreman za proizvodnju.

Izvor: www.gradjevinarstvo.rs