Koliko je čvrsto prozirno drvo?

Drvo je snažan i svestran građevinski materijal , ali on vremenom trune, propada od buba  i blokira proazak svetlosti.

Obične staklene ploče nisu mnogo bolje. One lako lome svetlost i dopuštaju velikoj količini energije da se slije unutar zgrade ili izađe van nje.

Nedavno su inženjeri pronašli najbolje iz oba: prozirno drvo. Tim predvođen naučnikom Liangbing Hu-om sa Univerziteta u Maryland-u,  pronašao je process u kojem se drvo pretvara u providno – transparentno, čineći ga trajnijim i čvršćim.

Transparentno drvo
Slika 2 – Transparentno drvo

Čvrstoća transparentnog drveta

Inženjeri su sproveli istraživanje u kojem su došli do zaključka da veliki uticaj apsorpcije energije uspešno eliminiše sva pitanja u pogledu bezbednosti stakla kao materijala.

Recept za prozirno drvo za sada ostaje tajna, ali postoje nagoveštaji sa drugih univerziteta da se u ovom procesu koriste: epoksidna smesa, izbeljivač  i naravno – drvo. Prvo se komad drveta (stabla) potapa u natrijum – hidroksid koji uklanja lignin – jedinjenje u drvetu koje daje braon boju. Potrebno je oko desetak minuta da jedan tanak komad drveta izbledi, ili do 24 časa za manje stablo.

Transparntno drvo u procesu dobijanjaTrnsparntno drvo u procesu dobijanja
Slika 3 – Transparntno drvo u procesu dobijanja

Potom se drvo potapa u čistu tečnost kako bi se “opralo”. U ovoj fazi, drvo je veoma trošno, odnosno “hrskavo”

Drvo se zatim potapa u epoksidni lepak kako bi postal teško i čvrsto. Lepak pretvara porozne kanale od celuloze u drvo – koje normalno upija vodu i podiže je nagore, dok šećere spušta dole, ka korenu – u visoko efikasne difuzere. Ovim se dobija jedinstveno konzistentno unutrašnje osvetljenje, bez obzira gde je Sunce.

“Staklo” je bolji izolator od toplote jer je napravljeno od drveta. Ima mnogo nižu toplotnu provodlivost u poređenju sa običnim staklom.