Naslovna Arhitektura

Kreiranje objekta na nivou svetske arhitektonske prakse

Milkica Cvijić |Arhitektura|maj 11, 2022
Delta Planet Niš

Unapređena urbana panorama grada

PODACI O OBJEKTU

 • Naziv objekta: Delta Planet Niš
 • Mesto: Niš
 • Investitor: Delta Nilion d.o.o, Beograd
 • Izvođač: Tehnogradnja d.o.o., Kruševac
 • Autor projekta: Ivana Letić, d.i.a., Delta Real Estate
 • Projektant: D.A. Dizajn Arhitektura d.o.o., Beograd
 • Godina projektovanja: 2019.
 • Godina izgradnje: 2020/2021.
 • Površina: 40.000 m²
 • Spratnost: P+1
 • Vrednost investicije: 70.000.000,00 EUR

Lokacija šoping-mola Delta Planet Niš je izuzetna na više načina – nalazi se u širem centru grada, u gusto naseljenoj zoni, blizu Nišave i to su fantastični potencijali za bilo koji javni objekat, naročito za šoping-mol koji u takvom okruženju “živi punim plućima“. Takođe, u pitanju je parcela veoma neobičnog oblika sa prilično nepovoljnom linijom izlaska na glavne saobraćajnice što je u kombinaciji sa volumenom šoping-mola smestilo objekat daleko iza regulacione linije.

Izazov i potreba da se objekat istakne iz dubokog drugog plana proizveo je veoma karakterističnu fasadu. Napravljen je prepust od 12 m iznad glavnog ulaza i autentičan dizajn fasade koji je inspirisan elementima srpskog ćilima u sinergiji sa tangramom koji je obeležje logotipa kompanije Delta Holding.

Realizacija projekta se odvijala veoma brzo i u veoma nepovoljnim okolnostima, za vreme pandemije COVID-19, ceo naš tim uložio je neverovatan podvig da se otvaranje objekta omogući bez pomeranja rokova. Iskreno verujem da uspešnost ovog projekta leži u timu Delta Real Estate-a, celokupan dizajn i kompletno upravljanje realizacijom projekta uradili smo „in house“.

ARHITEKTONSKI KONCEPT

U neposrednom okruženju se nalaze objekti drugačije namene: stambene zgrade, oblikovanja karakterističnog za period graditeljske ekspanzije u Jugoslaviji – modularne, repetitivne u natur betonu. Nova namena objekta u startu je bila komplementarnija sa okruženjem u kom se nalazi budući da se, pre šoping-mola, na ovoj lokaciji nalazila garaža za autobuse „Niš-ekspresa“.

Delta Planet Niš
U znak zahvalnosti građanima Niša, Delta Fondacija je donirala uređenje gradskog priobalja u zoni šoping-mola i dečije igralište

Koncept šoping-mola Delta Planet po samom imenu sugeriše na novu vrednost u gradovima u koje dolazi ali i oslikava poštovanje naše kompanije prema gradovima/zemljama u koje dolazimo kroz svoje projekte. U našem timu uvek postavljamo visoke kriterijume: stvaranje objekata koji su na nivou internacionalne arhitektonske prakse, interpretiranje prepoznatljivih elemenata dizajna sredine u kojoj će se objekat nalaziti i na kraju integracija dela sopstvenog identiteta. U Nišu smo postigli sve navedeno: izgradili smo objekat koji je na nivou evropskih šoping-molova po dizajnu i kvalitetu primenjenih materijala i sistema, istovremeno smo kroz elemente fasade i enterijera bili inspirisani jugom, a na samom kraju napravili smo njihovu sinergiju sa simbolima naše kompanije.

Da zaključim, naša namera jeste bila da utičemo, dopunimo i unapredimo urbanu panoramu grada a da pri tom i nadogradimo našu estetiku lokalnim prepoznatljivim elementima dizajna. U znak zahvalnosti građanima Niša, Delta Fondacija je donirala uređenje gradskog priobalja u zoni šoping-mola i dečije igralište.

KONSTRUKCIJA OBJEKTA

Reč je o konstrukciji objekta koja je armirano betonsko ramovskog tipa sa zidovima za ukrućenje. Između prizemlja i sprata nalazi se međuspratna konstrukcija koju čine prethodno napregnute armirano-betonske ploče i grede, ovo nije uobičajeno za objekte ove namene kao ni za ovako veliku kvadraturu u našem regionu, ali je nama omogućilo da ubrzamo radove, i lakše postignemo željenu formu i oblikovanje prostora, zahvaljujući manjim dimenzijama prednapregnutih greda i ploča od klasičnih.

Delta Planet Niš
foto: Delta Planet Niš

U zoni glavnog ulaza međuspratna konstrukcija je, praktično, okačena o krovnu konstrukciju, koju čine glavni nosač („kičma”) i sekundarni nosači („rebra”) što je predstavljalo veliki izazov za izvođenje, i bilo je potpuna novina za naše izvođače s obzirom da je prepust tih dimenzija retkost u regionu.

FASADA

Fasadu čini kombinacija ventilisane i strukturalne fasade, deo ventilisane fasade su Laminam keramičke ploče. Stakleni deo fasade interesantan je zbog digitalnog printa na staklu kojim su postignuti dodatni vizuelni efekti i prelazi u nameri da se fasada pod sunčevom svetlošću, zahvaljujući kombinaciji mat i sjajnih ploča, različito prelama a pod nekim uglovima praktično nestane i stopi se sa okruženjem.

INTELIGENTNE TEHNOLOGIJE

Implementiran je BMS sistem, koji predstavlja upravljačke mreže zasnovane na inteligentnim mikroprocesorima instaliranim za nadgledanje i kontrolu tehničkih sistema i usluga objekta. Preciznije, povezane su funkcionalnosti pojedinih delova građevinske opreme tako da deluju kao jedan kompletan integrisani sistem.

BMS sistem je direktno integrisan u sve ostale sisteme kao što su sigurnost, kontrola pristupa, CCTV, protivpožarni sistem.

Delta Planet Niš
foto: Delta Planet Niš

Ugrađeni su VRF sistemi koje nude integrisano rešenje koje kombinuje napredne tehnologije za savremene objekte, pružajući maksimalnu energetsku efikasnost uz smanjenje radnih troškova.

U cilju povećanja udobnosti prostora i zaštite životne sredine implementirali smo unapređen sistem toplotnih pumpi. Toplotne pumpe vazduh-voda imaju izuzetno nizak nivo buke, značajno poboljšanu energetsku efikasnost i nude širok spektar naprednih funkcija.

Delta Planet Niš
Najbolja verzija novih društvenih centara u kojima se odvija velik deo života

SADRŽAJI U CILJU INTERAKCIJE

Sadržaji u objektu predstavljaju okosnicu i njegovu suštinu a kako bismo postali glavni fokus posetilaca svaki detalj pažljivo je odabran.

Delta Planet ne predstavlja samo najsavremeniju verziju šoping-mola, već najbolju verziju novih društvenih centara u kojima se odvija veliki deo života, to je upravo razlog zbog koga je akcenat stavljen na različitost sadržaja.

Osim široke ponude različitih kuhinja, naši posetioci mogu pogledati najnovija ostvarenje domaće i strane filmske industrije/produkcije, opremiti svoje domove, obaviti i dnevne i specifične nabavke.

Postoji i dečija zona za zabavu sa različitim postavkama čime se podstiče motorika, interakcija i kreativnost najmlađih.

ENTERIJER U SLUŽBI VISOKE FUNKCIONALNOSTI

U najširem smislu enterijer je izuzetno savremen, dinamičan sa osnovnom idejom da interpretira kretanje, perpetuum mobile, otud neprekidne fluidne linije koje nemaju početak i kraj a koje podstiču posetioca da istražuje prostor i da što više otkriva. Kroz javni prostor pojavljuju se tzv. Instaworthy mesta/zone, idealna za fotografisanje, što negde najdirektnije izlazi u susret onome što vrednuju mlađi posetioci. Foodcourt i zone za pauzu su projektovane imajući u vidu sve različitosti današnjeg posetioca, to više nisu puki naređani stolovi i stolice, već slojeviti raznovrsni prostori koji nude mogućnosti onima koji bi da upale laptop, napune telefon, ili pak samo popiju kafu i opuste se. Mimo arhitekture, tu je i naš marketing sektor koji aktivnostima na društvenim mrežama, organizacijom najraznovrsnijih događaja i akcija u samom objektu dodatno povećava atraktivnost ovog objekta.

 

Prethodni tekstRekli ste o nama: Sanja Stanimirović i Tanja Urošević, STS KAN group
Sledeći tekstBINA 2022 – 17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture