Privodi se kraju izgradnja vidikovca- najvišeg među visokima

Svi sa nestrpljenjem očekuju kraj radova na do sada neviđenom neboderu u Njujorku koji će moći da se pohvali najvišim vidikovcem na zapadnoj hemisferi. Vidikovac će, izuzev pogleda, karakterisati i to što će biti zastakljen sa svih strana, pa će se pogled prostirati i kroz staklene zidove, ali i stakleni pod.

“30 Hudson Yards” je kula mešovite namene visine 387m koju je projektovala firma KPF (Kohn Pedersen Fox). Ona je zapravo par drugoj kuli “10 Hudson Yard”. Obe čine deo većeg projekta koji se odnosi na razvoj ovog područja u okviru koga se nalazi i “Vessel”.

S obzirom da je vidikovac spektakl sam po sebi, dobio je ime nezavisno od kule. Naime, “Edge” se nalazi blizu vrha kule na 100. spratu tj. na visini od 344m. U odnosu na konstrukciju zgrade on je isturen 24,8m i zauzima površinu od 696 kvadratnih metara. U središnjem delu se nalazi veliki zastakljeni deo, kao i zidovi pod uglom koji su takođe od stakla i omogućuju posetiocima pogled na ulice ispod sebe.

Vidikovac u Njujorku
Vidikovac “Edge”/foto: Related Oxford

Vidikovac će prema obećanju pružati pogled koji će se prostirati do 128km ukoliko je dobra vidljivost, tj. vedro.

Inače, ono što je takođe zanimljivo je činjenica da vidikovac čini 79 staklenih panela izrađenih u Nemačkoj i Italiji. Svaki panel je visok 2,7m i težak 544kg. Celokupna konstrukcija je pričvršćena i učvršćena na istočnoj i južnoj strani nebodera i teška je 765.000 346,998kg.