Održiva arhitektura – energetska efikasnost

GEALAN na Međunarodnom kongresu

U Beogradu su se prvog vikenda u oktobru okupili svetski stručnjaci s područja održive i energetski efikasne arhitekture.

Već drugu godinu za redom održava se dvodnevna arhitektonska manifestacija koja predstavlja najrazličitija iskustva i znanja poznatih arhitekata i dizajnera iz svih krajeva sveta. Međunarodni kongres Održiva arhitektura – energetska efikasnost održao se od 5. do 7. oktobra 2018. godine u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Vođeni idejom da danas i u budućnosti svako arhitektonsko i urbanističko delo mora biti održivo u svim segmentima u procesu projektovanja, planiranja i izrade, organizatori su okupili eksperte koji su kroz svoja predavanja, radionice i izložbu predstavili održivi i ekološki pristup stvaralačkim procesima i novim metodama u arhitektonskom projektovanju i dizajnu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih, zelenih tehnologija, nezagadjujućih i recikliranih materijala, čime je potenciran i osnovni zahtev održivosti, a to je očuvanje prirodnih resursa.

Foto: GEALAN tim sa organizatorima kongresa Eko kuća Magazin
Foto: GEALAN tim sa organizatorima kongresa Eko kuća Magazin

Vladimir Lovrić, predsednik Udruženja Ekokult+, direktor Arhisolara i glavni urednik Magazina Eko kuća, u petak 5. oktobra 2018. svečano je otvorio kongres. U subotu mu se nakon uvodnog govora na pozornici pridružio ambasador Danske, gospodin Anders Hougard.

Redovni program počeo je predavanjem dr. Benjamina Kricka (Nemačka), naučnika u institutu Passivhaus Darmstadt, koji je govorio o aspektima pasivnih kuća. Sinus Lynge (Danska), arhitekt iz studija EFEKT Architect s realizovanih više od 100 projekata iznosio je svoja iskustva i projekte.

Poznati hrvatski arhitekta koji kroz svoje projekte razvija multidisciplinarnu i široku zonu interesa, Davor Mateković oduševio je publiku kućom Issa Megaron: kuća na Jadranu stopljena s pejsažom. Jovan Mitrović (Srbija) iz Arhitektonskog studija LFG (Living Future Green) održao je predavanje o savremenom pristupu koji je usmeren na ekološki i ekonomski održivu arhitekturu. Marco Casagrande iz finskog Casagrande Laboratory pored predavanja, moderirao je i jednu od radionica.

Foto: GEALAN tim sa arhitektom Davorom Matekovićem iz studia Proarh
Foto: GEALAN tim sa arhitektom Davorom Matekovićem iz studia Proarh

Jedan od 40 najboljih arhitekata ispod 40 godina, Robert Konieczny (Poljska), kao dobitnik velike nagrade „Building of the year“, otvorio je drugi dan kongresa. Adital Ela (Izrael), industrijski dizajner i preduzetnik usmeren na održivi razvoj te osnivač i izvršni direktor Criaterra Earth Technilogies-a govorila je i objasnila kako nastaju predmeti za svakodnevnu upotrebu od prirodnih materijala kao što su zemlja, biljna vlakna i smola.

Arhitektonski studio iz Grčke – Deca Architecture – stvara u različitim kreativnim disciplinama, od industrijskog dizajna do arhitekture i urbanizma. O odnosu arhitekture i prirode govorio je njihov osnivač i glavni arhitekta Alexandros Vaitsos.

Zahvaljujući stalnom istraživačkom radu i praćenju novih tehnologija i ljudskih potreba savremnog doba, Milan Tomac (Slovenija) sa svojim timom iz studija Enota, mogao nam je prikazati povezanost izgrađenih struktura sa okolinom koja ih okružuje. Karen McEvoy iz irskog studija Bucholz McEvoy pored održanog predavanja bila je moderator druge radionice.

Organizatori su ove godine pripremili interesantan prateći program, pa su učesnici tokom pauze imali priliku da voze biciklove ulicama Kopenhagena. Virtualnu vožnju prestonicom Danske omogućio je Ambasador Danske u Srbiji.

Takođe, oba dana kongresa ekskluzivno se prikazivala projekcija dokumentarnog filma „Big Time“ o profesionalnom i životnom putu jednog od najuspješnijih mladih arhitekata današnjice: Bjarke Ingelsa.

GEALAN kao jedan od sponzora ovogodišnjeg kongresa učestvovao je prezentacijom svog sistema GEALAN-KUBUS®: sistem modernog dizajna pogodan za pasivne kuće.

GEALAN kao jedan od sponzora kongresa Održiva arhitektura - energetska efikasnost
GEALAN kao jedan od sponzora kongresa Održiva arhitektura – energetska efikasnost

Njegova izuzetna svojstva potkrepio je dr. Benjamin Krick iz instituta Passivhaus tokom svoje prezentacije o potrebnim koracima za izgradnju pasivne kuće, a u svom ličnom svedočenju kaže: „GEALAN-KUBUS® nije samo lepo gledati. Sa svojim uskim, toplotno izolovanim ramom, pomaže u uštedi energije, propušta puno sunčeve svetlosti u prostoriju, obezbeđuje udobnu površinsku temperaturu i sprečava proizvodnju plesni i kondenzaciju na ivici stakla.“


www.gealan.de

GEALAN d.o.o. Predstavništvo za Srbiju
Majora Zorana Radosavljevića 374, 11273 Batajnica – Beograd
T. +381 11 375 29 03
E. grujo.ristic@gealan.de
W. www.gealan.de