Aerodrom Makedonija: Projekat visokog standarda

Inovacija, kreativnost i dizajn.

Posle četiri godine studija i intezivnog rada, novi aerodrom „Makedonija” je isporučen modernizovan, „pametniji” i duplo veći. Projekat čiji aluminijumski sistemi nose snažan potpis brenda Aluminco. Nekada se zvao „Državni aerodrom Solun”, ali je preimenovan 1992. godine uzimajući naziv istorijskog geografskog područja Makedonije. Njegovo ime u IATA, koje je postalo popularno, je SKG (Salonika Greece) i uslužuje lokalne i međunarodne letove za evropske zemlje.

Na aerodromu se nalaze i eskadrile ratnog vazduhoplovstva, kao i solunski aeroclub, koji radi non-stop i iznajmljuje lake avione. Bio je to projekat koji je trebalo da postane aerodrom sa početka 20-og veka, tj. imao je istu namenu tokom dva velika svetska rata. Danas je među najvažnijim infrastrukturnim projektima solunskog aerodroma, novi terminal, koji omogućava uslugu mnogo više putnika. Važna karakteristika i referentna tačka je njegova spoljašnjost, površine 31.000 m². Arhitektonski dizajn nudi novu sliku, stvarajući prijatno iskustvo putovanja, milionima putnika svake godine.
Ambicija nemačkih investitora bila je da novi terminal aerodroma Makedonija ima poseban arhitektonski identitet koji će odražavati prelazak u novu eru. Ulazeći na aerodrom, putnik vidi impresivnu, modernu konstrukciju, koja se odlikuje jednostavnom, dorskom linijom i osećajem stalnog kretanja koji joj daje oblik i zapreminu.

aerodrom "Makedonija"  moderna konstrukcija
Foto: Aluminco / aerodrom „Makedonija“

Izgled po meri – Projekat visokih zahteva

Izgled aerodroma karakteriše mreža zavese u obliku dijamanta, koja je posebno dizajnirana da spreči ulazak sunčeve svetlosti i istovremeno omogući preglednost i pogled iznutra ka spolja. Ova konstrukcija izražava uravnotežen odnos koji treba da postoji između estetike i funkcionalnosti.

Arhitektonsku studiju projekta uradio je biro Bobotis + Bobotis. U intervjuu koji je dao Lukas Bobotis, osvrćući se na poseban izgled aerodroma, u ime biroa je rekao:

„Fasada u obliku dijamanta koju smo dizajnirali, morala je da ispuni niz standarda kvaliteta. Zvučna izolacija i težina stakla (380 kg/staklo) su dva ključna parametra koja je dizajn poprečnog preseka rama morao uzeti u obzir. U tom kontekstu, naša kancelarija je sarađivala sa tri kompanije koje se bave proizvodnjom aluminijumskih profila, kako bi se postiglo najbolje rešenje. Tako su projektovane tri posebne celine, po jedna od svake kompanije, koje su pored svojih kvalitetnih karakteristika morale da odgovaraju dimenzijama koje smo unapred odredili u našoj arhitektonskoj studiji. Nakon razmatranja sva tri predloga, Aluminco rešenje je izabrano kao najpogodnije.”

Dalje je pojasnio: „Kao što je pomenuto, romboidna fasada je jedan od najizrazitijih elemenata konstrukcije, koji karakteriše identitet aerodroma. Ukupan dizajn, funkcionalan i estetski, svakog projekta koji dizajniramo je u potpunosti predmet našeg proučavanja. Očigledno, dizajn staklene fasade, tako važnog elementa, može biti samo naša ideja i izbor.“

Ideja arhitektonskog biroa i potreba za kreiranjem rešenja od strane Aluminco kompanije doveli su do još jedne građevinske inovacije. Pošto uobičajene staklene fasade nisu mogle da ispune zahteve projekta, specijalni fasadni sistem Aluminco SKG 120 je izuzetno dobro funkcionisao sa predloženim velikim staklenim panelom, reagujući naglašeno na izazove dizajna i performansi projekta.

Konkretno, dizajnerski tim je razvio inovativno rešenje, zasnovano na najsavremenijim inovacijama i fleksibilnosti dizajna fasadnih sistema kompanije, sa velikim uspehom rešavajući viziju arhitekata za zastakljivanje u obliku dijamanta umesto uobičajenog zastakljivanja. Takođe, maksimalno su ostvareni neviđeno visoki zahtevi za zvučnu izolaciju do 52 dB, kako bi bili u skladu sa savremenim standardima aerodroma, ali i služili glavnom cilju celokupnog Fraport projekta, a to je unapređenje kvaliteta putovanja.

deo konstrukcije aerodroma "Makedonija"
Foto: Aluminco / fasada u obliku dijamanta aerodroma „Makedonija“

Projekat – izazov

Nije slučajno što je novi aerodrom u Solunu osvojio zlatnu medalju na Aluminium Architecture Awards 2021. godine. Reč je o projektu sa pozitivnim uticajem ne samo u širem regionu Makedonije, već širom zemlje. Dizajnerska inovacija arhitekata Lukas i Teofanis Bobotis bila je izuzetno zaokupljena proizvodnjom staklene fasade po meri. Specijalni sistem Aluminco SKG120 koji je dizajnirala kompanija, bio je jedini fasadni sistem koji je sa potpunim uspehom „otključao” arhitektonske ambicije biroa Bobotis+Bobotis Architects, istovremeno ispunjavajući savremene funkcionalne standarde dizajna aerodroma, ali i zahtevne tehničke specifikacije koje su postavile kompanije Fraport i Intrakat. Lukas Bobotis nam je rekao:

„Svaki projekat koji nam je dodeljen, bez obzira na veličinu i složenost, za nas je novi izazov koji je motivator za evoluciju arhitekture. Aerodrom u Solunu je posebno bio jedan od zanimljivih izazova, jer je drugi po veličini aerodrom u zemlji, posle Eleftherios Venizelos u Atini, čije smo gotove sve enterijere redizajnirali.“

Novi terminal aerodroma Makedonija ima arhitektonski identitet koji označava prelazak u novu eru. Na ovo je jedan od arhitekata projekta dodao: „Identitet projekta zavisi od brojnih opcija. Očigledno je da je projekat uspešan, jer sve savršeno funkcioniše, služeći svrsi za koju je projektovan, a posebno kada njegov arhitektonski dizajn odražava budućnost, služeći sadašnjosti. Identitet proizilazi iz spoljašnjeg izgleda i iz mogućnosti oblikovanja celokupnog enterijera. Dinamičan razvoj objekta doprineo je njegovom stvaranju promenom pravca krivine, zakrivljenim krovom i prizmatičnim preklopima izlaznih kapija sa odgovarajućim oblikom trotoara, u kombinaciji sa romboidnim staklom. Doprinos Aluminco je bio značajan u ovom pravcu, jer je napravio specijalnu staklenu fasadu, kako je predviđeno našom arhitektonskom studijom.“

www.aluminco.com

ALUMINCO SRB d.o.o.
29. Novembra bb, 11460 Beograd – Barajevo SRBIJA
Τ: +381 11 787 5530
F: +381 11 787 5540
E: aluminco.sar@aluminco.com
W: www.aluminco.com