Elegancija na španskoj obali Las Golondrinas

Elegantan Las Golondrinas na španskoj Costa del Sol stvara privatnost za svoje stanare sa ofsetnim rasporedom svojih prostorija i nudi najbolje uslove osvetljenja tokom celog dana. Trajna energetska efikasnost prozorskih krila Nova-line po meri iz FINSTRAL-a obezbeđena je izolacionim staklima konstruisanim pomoću odstojne šipke sa toplim ivicama SWISSPACER Ultimate.

Okrug La Carihuela Torremolinos u Španiji poznat je po aktivnom životu na plaži leti. Na samo 50 metara od šetališta uz plažu, mladi arhitektonski biro Eido je izgradio impresivnu zgradu sa impozantnom fasadom od aluminijuma, stakla i keramike. Na tri nivoa kreirali su jedanaest individualno dizajniranih apartmana za odmor i penthaus apartman na krovu. Time su postigli balansiranje otvaranja enterijera prirodnom svetlu i pogledu na more, istovremeno ih štiteći od žarkog mediteranskog sunca i neželjenih upada u privatnost.

Ekspresivna arhitektura

Izvlačenje najboljeg iz uske parcele bila je maksima arhitekata. Oni su ekspresivnim gestom otvorili zgradu prema jugoistoku, put i plažu: struktura sa terasastim prostorijama i velikim zastakljenim površinama okrenuta je prema jutarnjem suncu. Moćni zidovi odvajaju stanove kako bi stvorili osećaj intimnosti i privatnosti. Oni deluju kao sredstva za zaštitu od sunca i pružaju hlad i hladnoću kada je sunce najintenzivnije. Raznovrsni dizajn zastakljenih balkona nagoveštava individualne rasporede, koji u stvari predstavljaju nepogrešivu arhitekturu apartmana za odmor. Na zadnjem delu zgrade, ravna fasada stvara ravnotežu i ima velike prozore za unakrsnu ventilaciju i kontinuirano osvetljenje.

Severozapadna fasada izgleda dobro strukturisana i omogućava puno dnevne svetlosti duboko u stanove kroz velike prozorske otvore. Odstojne šipke sa toplim ivicama iz SWISSPACE minimiziraju gubitke toplote i hladnoće na ivici stakla.
Photo: FINSTRAL

Staklene fasade stvaraju ritam

Unutar svojih stanova, stanari bi trebalo da imaju osećaj da su tik uz more. Unutrašnjost je predviđena da se stapa sa spoljašnošću, zbog čega je jugoistočna fasada u potpunosti zastakljena kako bi zadovoljila zahteve investitora. Prozori od poda do plafona visine 2,65 metara stvaraju sobe obasjane svetlošću, dok je pogled spolja nesmetan zahvaljujući prozorima koji praktično nemaju okvir. Koliko su različiti rasporedi, toliko su različite i dimenzije prozorskih otvora: svaki stan u Las Golondrinas ima prozor različitih veličina. Stoga je traženo rešenje po meri koje je ispunilo i zahteve za termičkim i akustičnim svojstvima, kao i estetske zahteve arhitekata.

Termički i estetski savršeno

Arhitekte su se odlučile za spoljno skriveno prozorsko krilo Nova-line iz FINSTRAL-a, zbog čega je nemoguće otkriti da li je u pitanju otvarač ili fiksno zastakljivanje. Još jedna prednost potpuno staklenog izgleda fiksnih prozora i prozora koji se otvaraju je u tome što okviri skrivenih krila izgledaju uže u celini, sa samo oko 7 centimetara širine. Ovaj pristup ne samo da stvara elegantnu estetiku, već i propušta mnogo više dnevne svetlosti u zgradu. Dvostruko izolaciono zastakljivanje napravljeno od gotovo neutralnog mediteranskog stakla kombinuje efikasnu zaštitu od sunca sa visokom propusnošću svetlosti i takođe ispunjava stroge specifikacije zaštite od buke za Las Golondrinas sa staklima različite debljine. Arhitekte su se opredelile za bele, satenisane, plastične profile zbog odlične otpornosti na vremenske uslove, koji efikasno podnose slani morski vazduh i obećavaju minimalne troškove održavanja. Na kraju, ali ne i najmanje važno, satensko bela površina prozora Nova-line dobro se uskladila sa drvenim podovima u svetlim enterijerima.

Projekat Las Golondrinas su dizajnirali arhitekte kako bi uzeli u obzir upadnu svetlost i dostupne poglede. Lođe pružaju pogled na more i zaštićene su pregradama od užarenog podnevnog sunca
Photo: FINSTRAL

Energetski efikasan zahvaljujući distancerima

Stakla izolacionih stakla su opremljena distancerskom šipkom visokih performansi SWISSPACER Ultimate. Ovo ima veoma nisku toplotnu provodljivost (lambda vrednost) na ivici izolacionog stakla, dok njegove odlične vrednosti psi obezbeđuju odgovarajući nizak koeficijent prenosa toplote (U vrednost) za prozore i fasade. Prema ift smernicama VA-17 1 i VA-08/3, ovo čini SWISSPACER Ultimate jednom od najboljih svetskih distancera sa toplim ivicama. Topla ivica impresionira i tehnički i vizuelno: visoka stabilnost šupljeg profila obezbeđuje konstantnu paralelnost rama, dok film pruža višegodišnju funkcionalnost i dug radni vek. Time se izbegava stvaranje kondenzacije i na taj način smanjuje opasnost od buđi, čime se doprinosi znatno poboljšanoj udobnosti života. Distancerske šipke su dostupne u različitim širinama do 36 mm. Takođe impresioniraju velikom paletom boja u 17 različitih boja. Mat površine takođe daju distancerima elegantan i diskretan izgled.

Projekat: Apartmani Las Golondrinas
Lokacija: Calle Salvador Allende, La Carihuela, Torremolinos/ES
Investitor: Comoli, Málaga/ES
Arhitekta: Eido Arkuitectura, Torremolinos/ES
Prozori: FINSTRAL FIN-Prozor Nova-line 77
Distancer: SWISSPACER Ultimate
Završetak: 2021

www.swisspacer.com

SWISSPACER Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Contact: Katrin Lückhoff
Sonnenwiesenstraße 15
CH-8280 Kreuzlingen
katrin.lueckhoff@saint-gobain.com
www.swisspacer.com

Prethodni tekstOP100 i OE80 – Emerusovi sistemi za ograde
Sledeći tekstKako odabrati pravi materijal za prozore i vrata: drvo, PVC ili aluminijum?