Folije za prozore – rešenje za energetsku efikasnost

Energetska efikasnost postala je veoma vruća tema poslednjih godina u svetu ali i kod nas. I dok u svetu žele da zaštite prirodu, kod nas je važna stavka u opštem podizanju cena energenata postala zaštititi svoj novčanik. U ovom konteksu u ovom izdanju ćemo pisati o jednom vrlo efikansom načinu da izolujete svoje prozore – o folijama za prozorska stakla.

Prozori su često slaba tačka omotača jedne zgrade. Kod nas se često dešava da su prozori na kućama stari pa ne dihtuju dobro, ali čak i novi prozori često imaju taj nedostatak da odaju odnosno primaju zaista mnogo toplote preko stakla. Naravno, ako je staklo sa specijalnim ispunama od gasa ova razmena toplote može biti svedena na manju meru ali čak i u tom slučaju nije naodmet dodatno se zaštititi.

Staklo sa specijalnim ispunama od gasa
Foto: LLumar Srbija-Barat-Promet doo

Jedan od veoma povoljnih načina da se poboljša energetska efikasnost prozora je da se na njega nalepi zaštitna folija. Zaštitne folije su relativno nov proizvod na našem tržištu i svakako nedovoljno eksploatisan. One omogućavaju zaštitu od štetnih sunčevih UV zraka i redukuju odsjaj.

U zavisnosti od proizvođača odbijaju i do 85% sunčeve energije koja dođe do prozora. Na ovaj način povećava se udobnost korišćenja prostora i istovremeno se smanjuje potrošnja energije i ono što je danas veoma važno – karbonski otisak.

Međutim, iako relativno nov proizvod kod nas, folije za stakla nastale su dosta davno. Sve je počelo od NASA-e. NASA je za svemirski program Apollo koristila reflektivne folije kako bi formirala barijeru protiv radijacije i prekomerne toplote i na svemirskim brodovima i na odelima astronauta.

NASA je za svemirski program Apollo koristila reflektivne folije kako bi formirala barijeru protiv radijacije i prekomerne toplote i na svemirskim brodovima i na odelima astronauta

Ove folije su reflektovale intenzivnu sunčevu toplotu od astronauta i svemirskih kapsula tokom dana a tokom noći su reflektovale toplotu tela nazad u kapsulu ili unutar svemirskog odela.

Reflektivne folije u građevinarstvu koje se danas koriste, zaključno sa folijama za prozorska stakla, rođene su iz ove superiorne tehnologije i danas predstavljaju odlično rešenje za termoizolaciju različitih elemenata građevine.

Na isti način na koji su ove reflektivne folije iz programa Apollo štitile svemirske letelice i kapsule kao i astronaute u njihovim odelima, današnje reflektivne folije štite unutrašnji prostor. One reflektuju toplotu koja dolazi spolja ili je zadržavaju u unutrašnjosti prostorije ukoliko ona dolazi iznutra.

I iako se radi o naprednoj tehnologiji, reflektivne folije su jednostavan i veoma efikasan, a posebno treba naglasiti, isplativ način da svoj prostor zaštitite od prekomerne osunčanosti tokom leta odnosno gubitaka toplote preko prozorskog stakla tokom zime.

Sve što je potrebno za ugradnju odnosno lepljenje reflektivne folije na prozor je par najjendostavnijih alata, pomoćnik ukoliko su prozori izuzetno veliki i slobodno prepodne ili veče kako bi se posao obavio.

Reflektivne folije predstavljaju svojevrsnu termoizolaciju koja se dodaje prozorskom staklu. One su savršeno rešenje koje omogućavaju udoban boravak u unutrašnjim prostorima tokom cele godine. Osim toga, mogu dolaziti u različitim bojama i odsjajima što utiče na izgled i estetiku objekta.

Najčešće se može birati između folija sa bronzanim tonom, srebrnim tonom, različitim metalik tonovima ali i drugim bojama. Naravno, ove boje se ne vide u unutrašnjosti obejkta i ne ometaju pogled koji se pruža kroz prozorske površine.

Reflektivne folije predstavljaju svojevrsnu termoizolaciju koja se dodaje prozorskom staklu

Osim estetike, praktična uloga folija će doprineti i smanjenju mesečnih zaduženja za hlađenje odnosno grejanje unutrašnjih prostora na čije se prozore folije postavljaju.

Kao što je već rečeno, u zavisnosti od proizvođača folije će tokom toplih dana reflektovati i do 85% ukupne sunčeve energije dok će tokom zime, opet u zavisosti od proizvođača, zadržavati čak i do 55% toplotnih gubitaka koji se odaju kroz prozor.

Na ovaj način će se tokom leta u prostorijama čiji su prozori zaštićeni folijom manje uključivati klima uređaj što će uticati kako na zdravlje korisnika prostora i povećanu udobnost njegovog korišćenja tako i na račun za električnu energiju tokom toplijih meseci. Na isti način će folija tokom zime štedeti energiju za grejanje.

prozori zaštićeni folijom manje uključivati klima uređaj
Foto: LLumar Srbija-Barat-Promet doo

Osim što omogućavaju udobno korišćenje prostora tokom leta i zime, štede novac štedeći energiju za hlađenje odnosno grejanje, reflektivne folije utiču i na sam nameštaj i predmete koji se u prostoru nalaze. Danas je veoma dobro poznat poguban uticaj UV zraka na sve što nas okružuje.

Oni izazivaju propadanje boje ali i materijala na odeći, obući, nameštaju, podovima. Upravo ovo je sprečeno upotrebom reflektivnih folija koje sprečavaju prodor 99% štetnih UV zraka u unutrašnje prostore. Ovo je jedan od razloga zašto su ove folije savršeno rešenje za izloge različitih komercijalnih i kulturnih sadržaja.

Sprečavanje odsjaja je još jedna veoma važna osobina reflektivnih folija.

Odsjaj je nešto što u pojedinim slučajevima može zaista mnogo smetati, posebno kada su u pitanju velike prozorske površine koje se mogu ponašati kao ogledala. Ugradnjom reflektivnih folija u potpunosti se sprečava odsjaj na prozorskoj površini i na ovaj način omogućuje udobnost korišćenja prostora.

Sprečavanje odsjaja je još jedna veoma važna osobina reflektivnih folija

Privatnost je još jedna stavka koju reflektivne folije nude. U smislu zaštite privatnosti postoje dva oblika folija. Prvi oblik predstavljaju translucentene folije koje omogućavaju da svetlost prodire u unutrašnjost prostorije ali ne omogućavaju pogled kroz otvor prozora na okolinu.

Drugi oblik su folije koje tokom dana gledano spolja izgledaju poput ogledala tako da spolja niko ne može da vidi šta se dešava unutar objekta. Ove folije u potpunosti omogućavaju ljudima u unutrašnjosti objekta da vide šta se dešava spolja, za razliku od translucentnih folija koje uopšte ne pružaju pogled.

Drugi oblik su folije koje tokom dana gledano spolja izgledaju poput ogledala
Foto: LLumar Srbija-Barat-Promet doo

Međutim, tokom noći situacija postaje obrnuta – u unutrašnjosti se formira odra poput onog u ogledalu tako da se spolja janso može videti šta se dešava u objektu dok ta mogućnost ne postoji unutar objekta. U oba slučaja kod ovih folija koje štite privatnost one zadržavaju 99% štetnih UV zraka.

Iako nastale iz svemirskog programa Apollo, reflektivne folije za staklo su jednostavne a posebno lako je njihovo lepljenje na staklo i korišćenje. One rešavaju problem sa vrućinom tokom leta kao i problem odsjaja. Istovremeno, one omogućavaju veću privatnost za korisnike prostora ne zaklanjajući pogled koji se pruža iz prostorije.

Važno je napomenuti da reflektivne folije u velikoj meri mogu uticati i na estetiku i arhitekturu objekta, posebno ako se radi o folijama u boji ili nijansi, iako se ovaj vizuelni efekat folija retko kad ističe ispred praktičnog koji je više nego efikasan.

Piše: Irma Talović, d.i.a.