Kada „termoizolaciono staklo“ uživa status „najboljeg u obradi stakla“

Kompanija “Sedak GmbH & Co.KG”, iz Nemačke, rukovodi najvećom termoizolacionom staklenom jedinicom na svetu – Lisec-om, poznatom po izuzetnoj obradi stakla. Vizuelnim pregledom panela izolacionih staklenih jedinica Lisec, Sedak se zalaže za termoizolaciono staklo koje nema kompromisa u pogledu kvaliteta.

Sedak: Poziv za završnu obradu stakla

U “Sedak GmbH & Co.KG” u Gersthofen-u (Bavarskoj), oko 150 radnika obrađuje staklo u visokokvalitetna i jedinstvena gabaritna izolaciona i sigurnosna stakla. Sedak dobro vlada umetnošću izrade velikih formata stakla i čini da se snovi od stakla ostvarujui obećavajući uzbudljivu arhitekturu, izuzetan dizajn i vizionarske konstrukcije. „U našem rečniku, ne postoji reč  “nemoguće“.

Sedak-ov princip uspeha: biti ispred vremena i blizak sa kupcima

Veliki formati termoizolacionog stakla uživaju sve veću popularnost. Sedak je svestan ove činjenice i to je razlog zašto se sistematično ulaže kompaniju, u cilju obezbeđivanja sopstvene sigurnosti i pozicioniranja na tržištu na viši položaj. Sedak 2014. godine pušta u funkciju najveći digitalni štampač boja za keramiku. 2015. godine, stakloresci u ovoj fabrici rade na najvećoj svetskoj izolacionoj staklenoj jedinici dugoj 145m. Stakleni paneli su veličina 3.2m x 15m a debljine do 102 mm. Puštanjem u rad izolacione jedinice Lisec, Sedak postaje jedini staklorezac u svetu koji je u stanju da realizuje sve završne procese za stakla formata do 15 m.

Sedak se zalaže za vodeće staklo nema kompromisa u pogledu kvaliteta
Slika 2 -Sedak se zalaže za vodeće staklo nema kompromisa u pogledu kvaliteta

Najveća proizvodna linija za izolacione staklene jedinice

Termoizolaciona staklena linija Lisec za proizvodnju gabaritnih stakala koristi visokospecijalizovane namenske mašine. Othmar Sailer, izvršni direktor Lisec grupe izjavio je: „U ovom slučaju, uslovi su bili izuzetno visoki: Sedak proizvodi elemente visine do  15 metara i težine do 450 kg na razmacima od po 0.5 mm. Razmak između staklenih jedinica iznosi 1 mm. U cilju ispunjenja ovih zahteva razvili smo sopstveni koncept koji se sastoji iz nekoliko patenata.“ Lisec je razvio potpuno automatsko uklanjanje stanica za velike formate izolacionih staklenih jedinica. Ovo osigurava elemente tako da se ne moraju ručno uklanjati, a ujedno, omogućava i izuzetno nežno rukovanje staklenim panelima težine od do 6,750 kg. Sailer dalje nastavlja: „Ovaj uspeh je ostvaren zahvaljujući našim bogatim iskustvom u fabrici za preradu stakla i apsolutnim fokusom na kupca.

Intervju sa Bernhard Veh-om, direktorom Sedak GmbH & Co.KG

Od kada sarađujete sa Lisec-om i kako se desila ta saradnja?

Veh: Nakon što smo završili veliki projekat u SAD-u tokom kojeg su proizvedena gabaritna fasadna stakla, razvili smo strategiju u cilju daljnje upotrebe stakala u funkcionalne svrhe. Naš cilj je bio da ponudimo sve završne korake za  stakla čak i do 15 m. Za tu svrhu, već smo obezbedili sve potrebne elemente u fabrici, osim za izolacione staklene linije, koje su se susrele sa našim zahtevima i uvele na razmatranje. Mi smo stupili u kontakt sa nekoliko proizvođača mašina, ali Lisec je bila jedina kompanija koja se usudila da “hoda” zajedno, “rame uz rame” sa nama i našim idejama.

Bernhard Veh, generalni direktor Sedak GmbH &-Co.KG Lisec
Slika 3 – Bernhard Veh, generalni direktor Sedak GmbH &-Co.KG Lisec

Za koji problem je Lisec ponudio odgovarajuće rešenje?

Veh: Mi smo tražili rešenje za automatsku proizvodnju ogromnih, takođe veoma teških izolacionih staklenih jedinica kod kojih je rukovanje kvalitetno i sofisticirano, i koja zadovoljavaju naše zahteve. Ostvarili smo toleranciju od 6 metara staklenih listova, koju ne mogu postići mnogo proizvođača; a sve to zahvaljujući fleksibilnosti i visokoj preciznosti izrade staklenih panela. Takođe, važno je bilo i pronaći rešenje za termoizolacione jedinice ispunjene gasom koje se  mogu realizovati. Za rukovanjem staklom tokom i nakon zaptivanja, Lisec je ponudio  rešenje koje se potpuno integrisalo u proizvodni proces.

Kako biste opisali saradnju sa Lisec-om?

Veh: Ne postoji rok za projekat kao što je ovaj. Znali smo da smo zadužili Lisec za izgradnju posebne mašine i da je skoro nemoguće predvideti i isplanirati sve. U slučaju projekata poput ovih, sve zavisi od ljudi. I inženjeri Lisec-a su uradili odličan posao – ostvarili su sigurnu komunikaciju sa Sedak -om. Lisec nudi željenu veličinu, iskustvo i stabilnost u industriji – kompanija je održiva i decenijama unazad uliva sigurnost svojim klijentima.

Koja su najčešća pitanja vezana za velike formate izolacionog staklenog panela?

Veh: Ono što uvek moramo ispočetka objasniti je činjenica da se na lageru ne može pronaći osnova stakla sa prepustom svoje dužine. U Evropi postoji samo jedna fabrika stakla koja je u stanju da proizvede ravno staklo na prepustom. Većina nas pitaju kako uspevamo da isporučujemo ove industrijske gigante širom sveta.  Mi im odgvaramo da je to naš  svakodnevni posao, i do sada, nijedan Sedak proizvod nije slomljen tokom transporta.

Kakvi su vaši planovi za budućnost i koju uloga igra kompanija Lisec u njima?

Veh: Ne mogu da kažem kako će se razvijati industrija. Međutim, zbog dosadašnje dobre saradnje, sva vrata su otvorena za Lisec. Naši kupci žele sve usluge na jednom mestu – to znači da i oni žele da kupe manje termoizolacione jedinice iz Sedak-a. To je razlog zašto još uvek razatramo ulaganje u manje termoizolacione staklene jedinice.

www.lisec.com

LiSEC Austria GmbH
Peter Lisec Straße 1
3353 Seitenstetten
Austria

T: +43 7477 405 1151
E: sales@lisec.com
W: www.lisec.com