Tradicionalno staklo postaje funkcionalno staklo

Mašine iz Cericom-a proizvode građevinske komponente koje su antiklizne i umanjuju rizik od naleta ptica.

Staklo poprima novu dimenziju funkcionalnosti jer Cericom predstavlja najsavremeniju tehnologiju obrade stakla na GlassBuild America 2023. Kao partnerski izlagač na štandu LiSec 2831, Cericom je spreman da napravi revoluciju u industriji stakla tako što će staklo biti antiklizno i umanjuje rizik na udare ptica bez ugrožavanja estetike.

Napadi ptica predstavljaju značajnu zabrinutost u Sjedinjenim Američkim Državama, uzrokujući smrt oko 600 miliona ptica godišnje. Da bi rešio ovaj problem uz očuvanje arhitektonske lepote, Cericom je predstavio inovativne mašine za lasersku obradu koje staklo čine vidljivim pticama, efikasno smanjujući rizik od udara ptica. Ova revolucionarna rešenja imaju potencijal da redefinišu način na koji arhitekte i graditelji pristupaju primeni stakla u građevinarstvu.

Otkrijte kako Cericomove mašine za lasersku obradu, kao što je c-vertica, čine proizvodnju stakla prilagođenu pticama i strukturiranje stakla protiv klizanja lakšim i efikasnijim nego ikada ranije. Pridružite im se na GlassBuild America 2023, od 31. oktobra do 2. novembra, na štandu 2831, da istražite ova inovativna rešenja i naučite kako se mogu primeniti u različitim arhitektonskim okruženjima.

Šta je staklo pogodno za ptice?

Staklo pogodno za ptice čini staklo vidljivim kao preprekom za ptice i može sprečiti smrt brojnih životinja. U prošlosti su se crne nalepnice nalik na grabljivice stavljale na staklo kao sredstvo odvraćanja. Međutim, ovi su se pokazali neefikasnim. Danas se preporučuju rešenja kao što su lepljive folije sa šarama kao što su pruge ili tačke, paravani, specijalni premazi za prozore ili zavese od kablova.

Laserski gravirana stakla protiv klizanja na staklenoj ploči
foto: Cericom

Međutim, ovi predlozi nisu samo vizuelno neprivlačni, već su i nepraktični za velike zgrade i ometaju pogled. Alternativno rešenje je staklo pogodno za ptice proizvedeno korišćenjem mašina za lasersku obradu. Laser manipuliše staklom, razbijajući njegovu transparentnost ili refleksiju. Ovo omogućava pticama da odmah vide površinu i sprečava ih da ulete u nju. Ono što možda neće napraviti značajnu razliku za ljude može biti pitanje života i smrti za ptice. Ovaj pristup može smanjiti stope udara ptica i minimizirati ljudsku intervenciju u ekosistemu. Uz pomoć laserskih mašina kao što je Cericom c-vertica, moguća je laka obrada stakla i proizvodnja stakla pogodnog za ptice.

Kako se proizvodi staklo pogodno za ptice?

C-vertica koja štedi prostor može da gravira najfinije strukture na staklenoj površini, izvrši unutrašnje graviranje ili da ukloni posebno tanke slojeve. Zahvaljujući laserskoj tehnologiji, elementi kao što su Lov-e, K-Glass ili Smart Glass i dalje mogu biti ugrađeni, koji su danas ključni. Ova fleksibilnost pruža arhitektama neophodnu slobodu kretanja i nudi dodatni stilski element kroz neograničen i bezvremenski izbor motiva. Unutrašnje graviranje nudi prednost u tome što ugrađeni uzorak nije na površini i stoga je manje podložan prljavštini ili habanju.

Laserski sistem za obradu ravnog stakla u konfiguraciji nagnutog ležaja
foto: Cericom

Moguće oblasti primene

Staklo pogodno za ptice može se primeniti u različitim spoljašnjim okruženjima, uključujući fasade, prozore, pregrade, zvučne barijere, zimski vrt i zastakljivanje terasa ili balkona. Moguće je automatizovano ugrađivanje oblika i struktura, kao i premazi i depremazi stakla. Korisnici mogu da rade sa različitim vrstama stakla, kao što su float staklo, laminirano staklo, višeslojno izolaciono staklo i još mnogo toga.

Laser protiv klizanja: transparentnost i visoka izdržljivost

Još jedna važna tačka: Protivklizna struktura stakla. Lasersko strukturiranje protiv klizanja stvara mala udubljenja na svim staklenim površinama (uključujući naknadnu obradu na kaljenom staklu). Ova udubljenja stvaraju efekat usisavanja koji sprečava klizanje kada je mokar, što ga čini sigurnijom opcijom za javne površine. Za razliku od štampanih dezena koji nestaju nakon nekoliko meseci, Cericom-ov tretman protiv klizanja ostavlja 90% staklene površine neoštećenom i postiže svoj efekat kroz vakuum. Mala udubljenja doživljavaju minimalnu abraziju, a površina ostaje laka za čišćenje. Institut za ispitivanje materijala u Wismaru (Nemačka) je sertifikovao staklene površine protiv klizanja napravljene laserskim mašinama Cericom kao „R9“ i „R10“.

C-vertica | Space-Saver

Cericom laserska mašina c-vertica može se koristiti svuda gde horizontalna orijentacija stakla nije izvodljiva ili neophodna. Rukovanje staklenim panelima postaje mnogo lakše jer se mogu uspraviti na mašini umesto da budu postavljene horizontalno. Ovo podešavanje omogućava da jedan radnik rukuje čak i staklenim formatima veličine vrata. Staklene ploče su postavljene pod nagibom od 6 stepeni na mašini i zaštićene su od ogrebotina i drugih oštećenja pomoću mekih valjaka ili potpornih elemenata.

Prednosti / Tehnički podaci

Primenljivo na bilo koju vrstu stakla, standardno, kaljeno, prozirno ili zatamnjeno.

  • Moguće je strukturiranje spoljašnjeg stakla – lasersko strukturiranje eliminiše sve refleksije bez uticaja na nisko-emisioni premaz!
  • Lako su mogući različiti obrasci (uključujući neprekidne linije/šare preko cele fasade zgrade) – veoma privlačni arhitektama.
  • Izdržljiv je i neće izbledeti.
  • Može se primeniti bez alata i potrošnog materijala uz proces bez stresa (niska cena i visok kvalitet proizvodnje).
  • Velike brzine lasera od 50-60 m2/h (500-600 kvadratnih stopa/h) za standardne tržišne šablone sa samo 2 laserske glave (isplativo u poređenju sa konkurentima).
  • Laser klase 1 (nisu potrebne dodatne mere bezbednosti lasera).

O Cericomu

Od 2002. godine, Cericom (ranije poznat kao cerion) razvija, proizvodi i distribuira laserske mašine za obradu stakla širom sveta. Tokom godina, kompanija je proširila svoj portfolio proizvoda kako bi ponudila širok spektar rešenja za lasersku obradu stakla. Bilo da je u pitanju obeležavanje, bušenje, sečenje, glazura, unutrašnje graviranje, uklanjanje premaza ili strukturiranje, cericom ima odgovarajuća rešenja za sve ove primene.

Bez obzira na veličinu, da li je DIN A4 ili 3 k 6 metara, bez obzira na orijentaciju, horizontalnu ili vertikalnu, i da li je samostalno rešenje ili deo proizvodne linije, cericom svojim kupcima pruža tehnologiju po meri koja savršeno odgovara njihovoj specifičnoj primeni.

Prethodni tekstKako organizovati higijenu na javnim mestima?
Sledeći tekstMADE expo – glavni sajam za sektor dizajna i građevinarstva u Italiji!