Kako da odaberete idealan prozor za vašu kuću?

Ne postoji lepši osećaj nego kada sedite u svom domu i uživate u prelepom pogledu kroz prozor…

Prozori su sredstvo sa kojim se može uneti deo spoljašnje atmosfere u enterijer kuće. Ako razmišljate o tome da renovirate ili prosto menjate stil prozora, evo 10 korisnih saveta kako da odaberete pravi dizajn i oblik prozora za vašu kuću:

1. Odaberite prozore koji odgovaraju građevinskom stilu kuće

Sve kuće su izgrađene u određenom stilu koji ih čini jedinstvenim. Biranje prozora koji se slažu sa eksterijerom kuće je prvi korak ka biranju pravih prozora. Bilo da imate moderan i savremen dom koji ima prozore od poda do plafona ili tradicionalnu kuću sa klasičnim prozorima iz dva dela, bitno je pridržavati se istog stila.

2. Odlučite koja je funkcija novih prozora

Dok prozori prvenstveno služe za osvetljavanje prostorije, prozori se takođe mogu postaviti kao klizna staklena vrata koja vode do trema, a mogu služiti i samo kao ukras. Uzmite u obzir za koje prostorije birate prozor i da li je važnije napraviti dobru vizuru ili vam je više potrebno da se osvetli mračni prostor poput ostave ili garaže. Ukoliko nema mesta za prozor, mogu se koristiti solarne vakuumske cevi.

Koja je funkcija novih prozora

3. Prozorski okviri u bojama

U zavisnosti od boje i stila kuće, možete birati okvire koji će doprineti oživljavanju eksterijera i fasade kuće. Bilo da imate drvene ili metalne okvire, možete ih ofarbati u koju god boju poželite. Potražite proizvođače prozora koji nude materijale za okvire prozora već ofarbane fabričkim bojama. Ukoliko se odlučite za renoviranje eksterijera, zatražite od profesionalnog farbara da koristi najkvalitetnije boje koje ima za ovaj poduhvat.

4. Kako izabrati pravu boju za prozorski okvir

Biranje prave boje za eksterijer može biti pravi izazov. Pogledajte okolnu prirodu i susedne kuće kako biste dobili pojam o bojama koje su prisutne. Izaberite uglađenu boju za svoj dom i koristite istu boju na prozorskim oknima. Mnoge kuće su obojene u neku od osnovnih boja sa još dve različite boje. Jednu za drvenariju kuće i drugu za prozorske okvire, vrata i garažna vrata. Pogledajte u lokalnim farbarama ponudu boja ili prelistajte katalog sa gotovim ofarbanim oknima kako biste se lakše odlučili.

Različite funkcije vetrenja

5. Izabrati pravi prozor za količinu ventilacije koja vam je potrebna

Jedna od glavnih uloga prozora je da provetravaju prostor. Kada odlučite kakav vam prozor odgovara funkcionalno, lako ćete ga izabrati estetski. Najtipičniji su prozori koje možete otvoriti i zatvoriti po potrebi. Fiksirani prozori se ne mogu otvoriti i nalaze se u prostorijama uglavnom radi estetskog dojma. Neke kuće imaju oba tipa prozora.

6. Izabrati prozore koji odgovaraju enterijeru

Spoljašnji izgled prozora je važan, ali bitno je i to kako će prozori izgledati iz enterijera kuće. Za kupatila birajte prozore koji će osvetliti prostoriju, ali kroz koje ne pružaju nikakav pogled, osim ako pogled nije nečim preprečen ili je prozor na nekom višem spratu. Na javnim mestima, odlučite da li su neophodni veliki prozori koji podsećaju na izlog ili namena prostorija zahteva različite oblike i dimenzije prozora.

Kako izabrati pravu boju za prozorski okvir

7. Utvrdite gde se nalazite u odnosu na sunce

Obavezno razmotrite gde se vaša kuća nalazi u odnosu na poziciju sunca. Geografski položaj može dosta uticati na to kako je prostor osvetljen. Znajući to, možete izbeći da kada sunce zalazi sija direktno u dnevnu sobu dok gledate TV ili radite na računaru. Takođe možete sprečiti da izlazeće sunce ne sija direktno kroz prozore spavaće sobe, što može lako poremetiti san. Ovo će vam pomoći, jer se na ovaj način uspostavlja prirodnija temperatura u kući i možete uštedeti na računima za grejanje.

8. Različite funkcije vetrenja

Na mnogim kućama se nalaze klasični prozori, što znači da se oni otvaraju ili vertikalno ili horizontalno. Postoje prozori koji se otvaraju vertikalno na dole i vertikalno na gore, odnosno lufteri. Oni su popularni u apartmanima i novim građevinskim objektima. Mogu se naći i vertikalni lufteri koji se uglavnom postavljaju iznad vrata ili drugih prozora. Oni su laki za korišćenje, odlični su kada želite da osvežite prostoriju, a da pritom ne otvarate širom prozore.

Kako izabrati prozore koji odgovaraju enterijeru
Kako izabrati prozore koji odgovaraju enterijeru

9. Postavite prozore kako bi bili u fokusu enterijera

Ukoliko imate živopisan pejzaž oko kuće koji želite maksimalno da iskoristite, ili je arhitektura vašeg doma jedinstvena, koristite stilove, oblike, boje i detalje na vašim prozorima kako biste upotpunili svoj enterijer. Prozori koji su sastavljeni iz više malih stakala doprineće da prostorija izgleda veće i idealni su za kupatila, kuhinje i kutke za sedenje. Potražite karo dizajn prozora kako biste do kraja izneli detalje enterijera.

10. Prozori su odlični za renoviranje

Prozori sigurno nisu prva stvar koja padne na pamet kada se pomene renoviranje, ali je veoma važno da ne zaboravite na njih. Sa novim tehnologijama i inovacijama u proizvodnji prozora, možete sačuvati energiju i trošiti vrlo malo novca na račune. Zato nikada nemojte prevideti prozore pri renoviranju.

Izvor: mojenterijer.rs

Prethodni tekstNeobični okrugli prozori koji osvetljavaju Vaš enterijer
Sledeći tekstPivot vrata koja se okreću za 360 stepeni – VIDEO