ift Rosenheim konferencija – Ulazak u novu klimatsku eru

49. ift Rosenheim konferencija o prozorima i fasadama u Rozenhajmu će stoga pružiti pouzdane i ažurne informacije za strateško planiranje od 12. do 13. oktobra 2022. – posebno sveobuhvatan pregled reciklaže prozorskog materijala i stakla, promena Zakona o energiji u zgradama (GEG), razvoj tržišta prozora do 2025. godine, procena novih pravila o subvencijama i zakonske regulative, kao i uticaja trgovine emisijama i digitalizacije. Ovo će biti optimalno dopunjeno praktičnim savetima za zaptivanje, vakuum izolaciono staklo (VIG), pojednostavljenje ugradnje ili zamene prozora. I ove godine „mali Oktoberfest” u sredu uveče pružiće savršen ambijent za razgovor i opuštanje posle predavanja.

Trenutno se sve kompanije svakodnevno bore sa nedostatkom materijala, povećanjem troškova i nedostatkom kvalifikovanih radnika. Pogled u budućnost je ipak optimističan, jer energična obnova građevinskog fonda i velika potražnja za životnim prostorom neće proći bez novih prozora i fasada. Međutim, menjaju se i zakonski zahtevi i „pravila igre” za finansiranje.

Ovo su definitivno turbulentna vremena, jer rat u Ukrajini, problemi sa snabdevanjem materijala i energije i nedostatak kvalifikovanih radnika povećavaju nivo stresa za sve odgovorne. Ipak, izgledi za budućnost su dobri, jer planirana energetski efikasna renovacija i velika potražnja za stambenim zgradama mogu da održe knjige narudžbina u industriji punim u godinama koje dolaze. Proizvodi su takođe vrhunski, jer su savremeni prozori, fasade i zastakljivanja ključni instrument u borbi protiv klimatskih promena. Zato je i zamena starih prozora u centru politike.

49. ift Rosenheim konferencija o prozorima i fasadama pruža pouzdane i ažurne informacije za strateško planiranje, kao i dragocene savete za operativnu praksu. Na zahtev javnosti, konferencija je pomerena za sredu i četvrtak, pošto je putovanje kući u petak, kada je saobraćaj gust, previše stresan za većinu posetilaca.

Sreda, 12. oktobar 2022.

Plenarna predavanja nude sveobuhvatan pregled promena u relevantnim političkim, tehničkim i prodajnim okvirnim uslovima. Prvo predavanje u sredu održaće prof. Jorn Peter Lass, direktor Instituta, na temu „Održiva gradnja – prozori, vrata i fasade kao deo preokreta energije i resursa“. Martin Langen (B+L Markdaten) će takođe napraviti dobro utemeljenu analizu tržišta prozora u Nemačkoj i Evropi do 2025. godine. Prof. Kristijan Nimeler (SMNG) će u četvrtak dati informacije o tome kako se nositi sa „neizbežnim događajima“ u ugovoru o izgradnji, koji trenutno uključuju neprocenjiva povećanja cena materijala.

Radionica električne energije u utorak popodne (11.10.2022.) nudi dragocene savete o „Pojednostavljenju ugradnje prozora uz uštedu troškova i vremena pomoću digitalnih alata“ (Marc Schutt, o. b. u. v. Sachverstandiger im Tischlerhandverk), „Instalacija elemenata sigurnosnih barijera“ (Martin Heßler, ift Rosenheim), praktičan izveštaj na temu „Energetski efikasna obnova sa prozorima iz ugla energetskog konsultanta“ (Dieter Tausch, Ingenieurburo fur Gebaudeenergie und Fenstertechnik) i praktični saveti za pravilno planiranje, pripremu narudžbine i ugradnju proširenja profila ! (Ingo Leuschner, ift Rozenhajm).

U sredu će biti još dva bloka sadržaja pre nego što bavarsko praznično veče počne u 19.30.

Blok „Kružna ekonomija“ detaljno se bavi postojećim mogućnostima reciklaže, kako bi pomogao kompanijama da budu spremne kada to uskoro bude zahtevao zakon.

Michael Vetter (Revindo GmbH) i Valter Lonsinger (A|U|F e.V.) će pružiti informacije o reciklaži prozora od aluminijuma i PVC-a, Jochen Gronegras (Bundesverband Flachglas e.V.) će govoriti o „Energijski optimizovanoj proizvodnji i sveobuhvatnoj reciklaži ravnog stakla “ a Gerald Feigenbutz (KKE e.V.) o „Nova smernica za održivu izgradnju – smernica za dizajn za reciklažu“.

Bavarsko veče, cenjeno od strane svih učesnika, konačno će se ponovo održati posle dvogodišnje „Korona pauze“, uz točenje piva, obilnu bavarsku hranu i „Oktoberfest štih“. Biće zanimljivih stvari za videti u četvrtak popodne tokom obilaska novih ift laboratorija za akustiku i fasade u Tehnološkom centru i u okviru izložbe u Rozenhajmu „Ledeno doba – Čovek.Priroda.Klima.“.

Blok „Građevinska praksa“ fokusiraće se na uticaj Zakona o energetici zgrada (GEG), hidroizolacije i vakuum izolacionog stakla (VIG).

Dr.-Ing. Stephan Schlitzberger (Ingenieurburo prof. dr Hauser) će pružiti informacije o „Reviziji GEG-a – budući zahtevi za staklo, prozore i fasade“, Volfgang Jehl (ift Rosenheim) će izvestiti o ažuriranom i važnom interfejsu strukturalne hidroizolacije i pružiti informacije o trenutnom statusu planiranog kodeksa prakse na temu „Ugradnja podnih elemenata“ i Peter Schober (Holzforschung Austria) i dr techn. Ulrih Pont (TU Wien) izveštaj o „Termičkom obnavljanju prozora kutijastog tipa sa vakum izolacionim staklom (VIG) – prenos iz laboratorije u stvarnost“.

Četvrtak 13. oktobar 2022.

U četvrtak su na programu četiri sesije. U bloku „Aktuelne teme“, Roland Fišer (ift Rosenheim) će izvesti na temu „Putevi do britanske oznake usaglašenosti UKCA“ i prof. dr.inž. Vinfried Heusler (Ostvestfalen-Lippe Universiti of Applied Sciences, Schuco International) na temu „Održivost i digitalizacija – mogućnosti za industriju prozora i fasada“.

Blok „Arhitektura i tehnologija“ nudi mnogo inovativnih stvari.

Prof. dr Jochen Stopper (TH Rosenheim) prikazuje trenutni status Rosenheim Solar Decathlon projekta i predstavlja inovacije u vakuum staklu, prozorima i dr. Jirgen Ainck (Dress & Sommer) u svom predavanju „Nova nacionalna galerija – tehnologija i arhitektura“ pokazuje kako se zaštita spomenika i energetska efikasnost mogu pomiriti kroz savremenu tehnologiju.

Blok „Izazov zaštite klime“ je tada posvećen najvećem zadatku našeg vremena.

Thomas Drinkuth (Representation Transparent Building Envelope) donosi najnovije informacije iz Berlina i izveštaje o regulatornim merama i merama politike subvencija kojima vlada želi da postigne klimatski neutralan fond zgrada. Frank Lange (Verband Fenster + Fassade, VFF) govoriće na temu „Zaštita klime i resursa kroz efikasnost – izazovi i mogućnosti za tržište prozora i ulaznih vrata“.

Blok „Istraživanje“ predstavlja zanimljive rezultate iz R&D projekata.

Norbert Sack (ift Rosenheim) i dr Nicole Krueger (Fraunhofer Institute for Building Phisics, IBP) daju informacije o „Površine sa antimikrobnim karakteristikama – istraživanja trajnosti“, a prof. Dr Benno Eierle (TH Rosenheim) pokazuje kako se sigurnosno pričvršćivanje elementi za izgradnju barijera mogu se najbolje dokazati bez podnošenja opsežnih ispitivanja.

ift Rosenheim konferencija pored predavanja, nudi i dovoljno vremena, prostora i pravog ambijenta da gosti razmenjuju ideje jedni sa drugima ili sa ift stručnjacima na popularnom Meeting Point-u.

Kompletan program i formular za registraciju možete pronaći na stranici.

ift Rosenheim
Theodor-Gietl-Straße 7-9, 83026 Rosenheim, Germany
T +49 (08031) 261 0
F +49 (08031) 261 290
info@ift-rosenheim.de
www.ift-rosenheim.de