Aluminijum i PVC? Sa Klaesom je moguće i jedno i drugo!

Sveobuhvatna digitalizacija i automatizacija različitih radnih procesa važniji su nego ikad. Ali šta treba uraditi ako se u okviru preduzeća ne obrađuje samo jedan, već više vrsta materijala? Da li to znači da se morate odreći određenih prednosti digitalne proizvodnje? Ne sa Klaesom!

Inovativna softverska rešenja kompanije Klaes za proizvodnju prozora, vrata, fasada i zimskih bašti omogućavaju gotovo ujednačen način rada sa svim vrstama materijala. Postoje samo razlike u tehničkim detaljima na nivou profila. Konstrukcija i proizvodnja željenih komponenti funkcioniše efikasno u svakom slučaju, bez obzira na vrstu materijala koji se obrađuje.

Kvalitet i efikasnost

Klaes softverska rešenja iznova i iznova dokazuju da efikasnost i kvalitet nisu međusobno isključivi prilikom obrade različitih vrsta materijala. Tako i kompanija Sunce, lider u proizvodnji stolarije u Srbiji želi da nastavi da digitalizacijom svoje proizvodnje aluminijuma i PVC-a pomoću Klaes rešenja. Fokus je ovde na Klaes e-controlu za kontrolu proizvodnih mašina direktno iz Klaes softvera za konstrukciju prozora, kao i na Klaes e-produ za organizaciju cele proizvodnje bez papira.

Kontrolisanje proizvodnih mašina pomoću Klaes e-controla je važan faktor za efikasnu proizvodnju. Pošto se informacije potrebne za kontrolu mašine generišu jednostavnim pritiskom na dugme, prenose se na mašinu i proizvodnja može da počne. Ovaj kratak protok informacija je ogromna prednost jer vodi do veoma visokog nivoa fleksibilnosti. Fleksibilnost je posebno potrebna za proizvodnju veoma specifičnih komponenti i kada treba izvršiti promene na već postojećim konstrukcijama. Čak i ako postoji potreba klijenata da izmene budu implementirane u poslednjem trenutku one se implementiraju u Klaes softver za kratko vreme, i novi ažurirani proizvodni podaci se šalju direktno na mašinu jednim klikom.

U proizvodnji, Klaes e-prod osigurava da se digitalni tok informacija nastavi do isporuke. Svi podaci potrebni za izradu i otpremu prozora digitalno se prenose sa radne stanice na radnu stanicu. Podaci se preuzimaju skeniranjem, jer svaka komponenta u početku dobija svoj bar kod, koji se može koristiti za identifikaciju u sistemu. Na ovaj način svaki zaposleni na svojoj radnoj stanici dobija upravo onu informaciju za obradu koja mu je u tom trenutku potrebna. I, naravno, sistem se može koristiti u bilo kom trenutku iz kancelarije da se vidi radni korak na kome se komponenta trenutno nalazi. To znači da se krajnjim kupcima mogu dati pouzdani rokovi za isporuku proizvoda koje su naručili.

Digitalizacija u svim oblastima kompanije

Međutim, digitalizacija prevazilazi primenu same kompanije. Aktivna saradnja sa industrijom dobavljača obezbeđuje individualno pripremljene Klaes baze podataka od mnogih dobavljača – npr. profili, okov i staklo. Integrisani Web konfiguratori za roletne i panele ulaznih vrata dodatno smanjuju „sopstvene matične podatke“ i omogućavaju saradnju „Industrije 4.0“ sa dobavljačima: Prilikom ulaska u prozor, podacima dobavljača se pristupa direktno. Skice, cene, tekstovi, tehničke informacije i jedinstveni ID porudžbine se prenose na poziciju i dalje obrađuju. A openTRANS brine o komunikaciji podataka sa dobavljačima od porudžbine do fakture dobavljača.

KLAES logo

Horst Klaes GmbH & Co. KG
53474 Bad Neuenahr-Ahrweiler
Marko Šaletić
+381 63 654 511
msaletic@klaes.com
www.klaes.com