Francuski šik i elegancija za svaki prostor

Francuska vrata ili, kako ih još zovu, francuski prozori, element su enterijera ali i eksterijera koji unosi poseban dah u svaki prostor, dah i šarm Francuske i njenih šik enterijera. Francuska vrata se sastoje od dva krila koja su sačinjena od staklenih panela.

Francuski šik i elegancija za svaki prostor

Upravo zbog velike staklene površine koja čini francuska vrata ona podsećaju na prozore, i upravo odatle potiče i ideja za njihovo ime. Francuska vrata datiraju još iz 17-tog veka i od tada predstavljaju klasičan dizajn za primer.

Ona su dramatičan element u enterijeru, pre svega dekorativan ali i funkcionalan

Ona su dramatičan element u enterijeru, pre svega dekorativan ali i funkcionalan. Bez obzira da li vode u eksterijer ili povezuju dve prostorije unutar objekta, francuska vrata će biti velika prednost i upečatljiv element u svakom prostoru. Stakleni paneli su često podeljeni u drvenom ramu što im daje posebnu draž, posebno danas kada su retro i vintidž stvari sve više u modi. Međutim, modernija francuska vrata se često mogu susresti i sa staklenim delom koji se sastoji samo iz jednog komada stakla, bez horizontalnih i vertikalnih podela.

Elegantno rešenje za plemenitost u enterijerima

Francuska vrata su najčešće klasična, sa dva krila koja se otvaraju prema jednom ili prema drugom prostoru. Međutim, danas sve češće mogu sresti francuska vrata koja se otvaraju i zatvaraju na principu kliznih vrata. Ovo samom elementu vrata dodaje na funkcionalnosti jer se upotrebom ovog načina otvaranja i zatvaranja štedi na prostoru. Osim kliznih francuskih vrata na tržištu se mogu naći i vrata sa drugim načinima otvaranja, ali može se reći da su najčešća, ipak, vrata sa dva (ili više) panela i klasičnim načinom otvaranja.

Francuska vrata su najčešće klasična, sa dva krila koja se otvaraju prema jednom ili prema drugom prostoru

Staklo koje se koristi u francuskim vratima obično je potpuno providno, međutim, u zavisnosti od funkcije i pozicije elementa, ono može biti i matirano, translucentno. Stakleni paneli su obično pravougaoni ali ovo nije pravilo. Kod francuskih vrata modernog dizajna podela može biti izvršena i na druge načine tako da se dobiju trougaoni ili nepravilni oblici, u zavisnosti od dizajnera ali i potreba prostora.

Francuska vrata ne pružaju nikakav osećaj privatnosti

Francuska vrata ne pružaju nikakav osećaj privatnosti i njihova uloga vrata je uglavnom čisto dekorativna, iako zbog količine svetlosti koju propuštaju u pojedinim slučajevima može biti i praktična. Upravo zbog nedostatka privatnosti, pogotovo u prizemnim kućama, vlasnici ovakvih vrata u pojedinim slučajevima imaju potrebu da obezbede više privatnosti u svojim unutrašnjim prostorima. Ovo se postiže na različite načine, upotrebom draperija i zastora, baš kao kod standardnih prostora, ili čak specijalnih translucentnih tapeta za prozorske površine. Tradicionalno se njihov ram izrađuje od drveta ali danas se na tržištu može naći mnoštvo drugih materijala od kojih prednjači plastika to jest PVC kao materijal izbora.

Staklo koje se koristi u francuskim vratima obično je potpuno providno

Francuska vrata se najčešće koriste kao stilski element. Ona vizuelno oplemenjuju enterijer i, što je izuzetno važno, omogućavaju da velika količina svetlosti dopre do unutrašnjeg prostora.

Takođe, francuska vrata se koriste da stvore utisak neprekinutog prostora. Postavljanjem francuskih vrata između dve prostorije ne samo da ćemo ih estetski oplemeniti nego ćemo stvoriti i fizičku vezu između njih i na ovaj način praktično proširiti prostore. Ovo može biti veoma korisno kada se radi o manjim prostorima jer se na ovaj način postiže utisak veličine i otvorenosti u prostoru manje kvadrature. Takođe, u većim prostorima, francuska vrata dodaju na eleganciji i, slobodno možemo reći, luksuzu, što prostoru daje posebnu vrednost.

U stanovima se francuska vrata mogu naći bilo gde u enterijeru

U stanovima se francuska vrata mogu naći bilo gde u enterijeru. Ona povezuju dva unutrašnja prostora i, ukoliko se otvore, mogu dva prostora pretvoriti u celinu. Idealno su rešenje između trpezarije i dnevne sobe, ili kuhinje i trpezarije. Takođe, francuska vrata mogu da reše problem prostora koji je nedovoljno osvetljen, propuštajući potrebnu količinu svetlosti u manje osvetljenu prostoriju kao što je predsoblje ili hodnik, manja i povučena radna soba ili druge sporedne prostorije u stanovima.

Ukoliko postoji velika terasa ili balkon, francuska vrata će biti idealno rešenje koje će spoljašnji prostor uvesti unutra

Ova uloga se često kod nas može videti na primeru kada postoje francuska vrata između predsoblja ili degažmana koji su veoma često neosvetljeni u stanovima i dnevne sobe ili drugih prostora u stanu. Ona takođe rešavaju problem malog prostora vizuelno ali i fizički ga povećavajući jer se njihovim otvaranjem dobija utisak dodatnog prostora i otvorenosti. Ukoliko postoji velika terasa ili balkon, francuska vrata će biti idealno rešenje koje će spoljašnji prostor uvesti unutra.

Ona povezuju dva unutrašnja prostora i, ukoliko se otvore, mogu dva prostora pretvoriti u celinu

Kada se radi o francuskim vratima između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora ona svoju ulogu u potpunosti mogu realizovati u kućama kada se deo bašte ili pogled zahvaljujući francuskim vratima prenose iz bašte u enterijer.

Upotrebom francuskih vrata u kućama stvara se veoma lepa i zahvalna veza između eksterijera i enterijera. Jedini problem kod upotrebe francuskih vrata u kućama može, u zavisnosti od njihove pozicije u odnosu na ulicu, biti privatnost. Međutim, kao što je već pomenuto, ovo se veoma lako može rešiti upotrebom zavesa ili zastora koji su specijalno napravljeni za francuska vrata. U ove svrhe se takođe mogu koristiti i specijalni zastori ili, čak, venecijaneri koji će ovom elegantnom elementu dati poseban izgled. Ukoliko je potreba za privatnošću velika, vlasnici francuskih vrata se uvek mogu odlučiti za matirana stakla ili postavljanje specijalnih tapeta na staklene površine i na ovaj način dobiti preko potrebnu privatnost istovremeno zadržavajući funkciju elementa da propušta svetlost.

Upotrebom francuskih vrata u kućama stvara se veoma lepa i zahvalna veza

Francuski prozori to jest vrata će na predivan način naglasiti svaki prostor i posebno podvući njegov dizajn i uređenje. Ona će u enterijer uvesti velike količine svetlosti što će se pozitivno odraziti na sve one koji u prostoru borave.

Ona povezuju enterijer sa eksterijerom i unose dah prozračnosti i fluidnosti

Ukoliko se francuska vrata nalaze u prizemnom objektu i pružaju pogled na baštu ili prirodu ovo može još više da doprinese njihovoj funkcionalnosti kao i dodatnom oplemenjivanju prostora. Francuska vrata su elegantna i otvaraju svaki prostor. Ona povezuju enterijer sa eksterijerom i unose dah prozračnosti i fluidnosti u unutrašnje prostore.

Piše: Irma Talović, d.i.a.