Ekološka kuća izgrađena oko vertikalne bašte

Želja za konekcijom sa prirodom, nije toliko neobična i dosta modernih i savremenih kuća dizajnirana je na način kako bi ovo učinila mogućim.

Međutim samo nekoliko arhitektonskih dela ovo uzima za ozbiljno, a MeMo kuća je upravo jedno od takvih. Ovo je kuća dizajnirana od strane studija BAM! Arquitectura prošle godine. Smeštena je u Buenos Ajresu i nudi 215 m2 prostora za život.

Ekološka kuća izgrađena oko vertikalne bašte
Vertikalne bašte spajaju podove kuće

Kuća je smeštena na malom imanju između dve postojeće građevine. Dizajniranje doma koji se ovde mogao uklopiti bez ikakvih problema predstavljalo je izazov samo po sebi, a pored toga na papiru su postojali nizovi posebnih zahteva klijenta, takođe.

Zbog ljubavi prema pejzažnoj arhitekturi i željama vezanim za kreiranje samoodrživog i ekološki ispravnog doma, arhitekte su zamoljene da uključe koliko god da je moguće zelenila u svoj prostorni dizajn, očuvaju i dodaju zelenilo u različitim formama.

Kao odgovor ovim posebnim željama, arhitekte su uradile izvanredan posao prilikom spajanja kuće sa prirodom i njenog pretvaranja u ekološki ispravnu građevinu. Definišući elementi dizajna ovog projekta jesu vertikalne bašte koje spajaju podove kuće, prekrivajući delove krova i terasa, nastavljajući se zatim u delu krova i terase, kako bi putovale kroz enterijer duž betonskih stepenica. Na ovaj način stvorena je enterijerna bašta.

Kako bi ovaj dizajnerski pristup funkcionisao, dosta stvari je moralo da se uklopi savršeno. Poseban položaj kuće na njenom imanju bio je veoma važan, isto kao i njena orijentacija. Bilo je veoma bitno uhvatiti maksimalnu količinu sunčeve svetlosti, posebno pošto je kuća napajana solarnim panelima smeštenim na krovu. Ali ovo nije jedini detalj koji argentinsku kuću čini samoodrživom!

Ekološka kuća izgrađena oko vertikalne bašte

Prirodne biljke izabrane su po svojoj popularnosti, zemljištu i klimatskim uslovima u kojima rastu, ali takođe zbog svoje izdržljivosti i malim potrebama kako bi ostale zdrave. Ove vrste rastu duž centralnog stepeništa, dodaju boju i svežinu celokupnoj kući, dok istovremeno unose prirodu u njen eterijer.

Izvor: mojenterijer.rs