Drvo kao večita inspiracija

Američki studio Birdseye Design preuzeo je tradicionalne obrise drveta prilikom kreiranja ove kuće na šumovitom imanju u zapadnom Vermontu, a svoj projekat su shodno tome nazvali Woodshed…

Drvena kuća u zapadnom Vermontu
Foto: Drvena kuća u zapadnom Vermontu

Ova stambena jedinica se sastoji od dva volumena sa asimetričnim, kosim krovovima. Ove strukture su povezane centralnim ulaznim delom koji se otvara ka terasi. Građevina je popločana recikliranom Daglasovom jelom i borovim daskama koje su se nekada koristile za ograde i konjske staje.

Na zapadnom delu imanja koje je vidljivo sa puta odozdo, nalazi se dugačka drvena fasada koja evocira izgledom na tradicionalne dvene kolibe prvih doseljenika. Nekoliko slojeva dasaka rezultiralo je konstantnom igrom svetlosti i senke, dok istovremeno pružaju potrebnu privatnost ukućanima.

Predvorje se prvenstveno otvara ka kamenom obloženoj terasi
Foto: Predvorje se prvenstveno otvara ka kamenom obloženoj terasi

Istočna strana nadgleda padine brda i zahteva manje privatnosti. Drvene oplate su uparene sa produžecima stakla, koje nudi otvoren pogled i povezuje kuću sa okruženjem. Drveni paneli se nastavljaju u enterijeru i ulaznom delu, koji takođe sadrži zid od prozora koji otvara njegov prostor ka terasi i prirodnom pejzažu u njednom nastavku. Predvorje se prvenstveno otvara ka kamenom obloženoj terasi, na kojoj se posetioci mogu odmoriti pokraj prelepog ognjišta.

 Istočna strana nadgleda padine brda i zahteva manje privatnosti
Foto: Istočna strana nadgleda padine brda i zahteva manje privatnosti

Gostinjski deo je smešten na zapadnoj strani kuće i u njemu se nalaze tri spavaće sobe, kuhinja i dnevni boravak. Prostorije za zabavu su smeštene na severnom krilu i uklučuju gejmersku sobu, bar, prostoriju za sedenje sa dvostrukim kaminom. Svako krilo je dizajnirano kako bi uvećalo otvorenost ka brdima na istoku sa velikim staklenim zidovima koji krase svaku sobu i nastavljaju se u uglovima kuće.

Enterijer kuće je veoma bogato ukrašen identičnim drvetom koje mu pruža rustičan i prirodan izgled. U svakoj sobi se nalaze velike staklene površine koje omogućuju slobodan protok prirodnoj svetlosti i spajaju unutrašnjost kuće sa njenim okruženjem.

Izvor: mojenterijer.rs