FENSTERBAU FRONTALE 2024. – Inspiracija na svim poljima

Sajamska kombinacija HOLZ-HANDWERK i FENSTERBAU FRONTALE sada se vratila na svoj uobičajeni prolećni datum – i to sa velikim uspehom. Tokom četiri dana, ukupno oko 75.000 posetilaca iz 112 zemalja okupilo se na Sajmu u Nirnbergu kako bi se sastali sa 973 izlagača iz 44 zemlje i diskutovali o najnovijim trendovima u građevinarstvu prozora, vrata i fasada, kao i obradi drveta. Oba sajma pratili su sveobuhvatni prateći programi koji su ponudili mnogo vrednih ideja o temama industrije koje su trenutno relevantne.

Upoznavanje sa novim proizvodima i tehnologijama, uspostavljanje vrednih industrijskih kontakata i suočavanje sa aktuelnim izazovima poput održivosti, zaštite od klimatskih ekstrema, serijske gradnje i renoviranja i nedostatka kvalifikovane radne snage: Bez obzira na napetu situaciju u građevinskoj industriji, sajamska kombinacija FENSTERBAU FRONTALE i HOLZ-HANDWERK ponovo je bila veoma popularna i ove godine i privukla je posetioce iz sektora stolarije, arhitekture i proizvodnje prozora i fasada u Nirnbergu iz celog sveta. Odlična atmosfera, žive diskusije u izložbenim halama i izuzetno pozitivne povratne informacije sa svih strana omogućavaju organizatorima da se sa velikim zadovoljstvom osvrnu na četiri uspešna dana na sajmu. Nezavisno istraživanje posetilaca takođe je potvrdilo kvalitet posetilaca sajma i visok procenat prisutnih donosilaca odluka.

FENSTERBAU FRONTALE 2024, sajam prozora, vrata i fasada
foto: Nürnberg Messe

FENSTERBAU FRONTALE impresionira mnogim inovacijama i programskim vrhuncima

Najnoviji profilni sistemi, staklo u arhitekturi, tehnologija ugradnje, sigurnosni sistemi, mašine, sistemi i mnogo više čekalo je otkrivanje na štandovima 644 izlagača na FENSTERBAU FRONTALE 2024.

„FENSTERBAU FRONTALE je još jednom jasno dokazao svoju poziciju kao vodeći svetski sajam za prozore, vrata i fasade i bio je centralno mesto susreta posetilaca iz celog sveta u potrazi za najnovijim trendovima i rešenjima za ključne izazove industrije, što se odražava u ključnim sajamskim brojkama“, – kaže Elke Harreiß, izvršna direktorka FENSTERBAU FRONTALE, NürnbergMesse.

„Štandovi izlagača, neki od kojih su bili veoma impresivni, predstavili su uzbudljive proizvode, uključujući mnoge svetske premijere kako ključnih igrača tako i startapova.“

Posebni vrhunci u pratećem programu uključivali su FENSTERBAU FRONTALE FORUM, Forum arhitekture-prozora-fasade sa pratećim vođenim turama i forum „PRAKTIČNI VODIČ ZA DIGITALIZACIJU“, pored brojnih specijalnih prikaza poput „klimat. safe.building“, MetallbauTREFF, „Fokus na unutrašnja vrata“ i Okus prozora. Štand JobMatch-a, forum „PRAKTIČNI VODIČ ZA DIGITALIZACIJU“ i paviljon „Mladi inovatori“, koji su zajednički realizovani za FENSTERBAU FRONTALE i HOLZ-HANDWERK, takođe su bili veoma dobro posećeni. HOLZ-HANDWERK takođe veoma popularan. Na HOLZ-HANDWERK-u, 329 izlagača prikazalo je najnovije trendove i inovacije u industriji obrade drveta, od mašina za sečenje i brušenje do obradnih mašina i sistema za ekstrakciju.

„Veoma smo zadovoljni što je HOLZ-HANDWERK bio toliko dobro posećen uprkos ekonomskim uslovima u građevinskoj industriji i što smo ponovo mogli da predstavimo sve operativne zahteve stolarske industrije i time celokupni lanac vrednosti obrade drveta i obrade drveta“, – kaže Stefan Ditrih, izvršni direktor HOLZ-HANDWERK, NürnbergMesse

„Uspeh događaja jasno pokazuje: I u izazovnim vremenima, platforma industrije kao što je HOLZ-HANDWERK postaje još važnija.“

FENSTERBAU FRONTALE 2024, sajam prozora, vrata i fasada
foto: Nürnberg Messe

Dodatni vrhunci uključivali su specijalni prikaz Bavarskog udruženja stolara (FSH) „DesignObjekt – ObjektDesign“ i HOLZ-HANDWERK KAMPUS, gde su različiti stručni centri za obuku i druge ustanove za naprednu obuku predstavile svoje objekte.

Proširenje sajamskog iskustva – digitalna predavanja iz specijalnog programa, zajedno sa utiscima i izjavama izlagača i posetilaca, dostupna su na našim YouTube kanalima izvan vremenskog okvira samog događaja. Takođe možete ostati ažurirani digitalno i praktično putem LinkedIn-a, Facebook-a i Instagram-a i uvek dobijati vesti, trendove i ažuriranja o odgovarajućim sajmovima.

Pradrag Rađen, urednik i osnivač uglednog časopisa „Prozori+ Vrata“, nedavno je posetio vodeći sajam FENSTERBAU FRONTALE, koji je istaknut kao vrhunski događaj u oblasti prozora, vrata, fasada i stakla. Ovaj sajam je okupio brojne partnere i saradnike iz industrije, pružajući im priliku da predstave najnovije inovacije, tehnologije i trendove.

Fensterbau Frontale – Sajam koji smo čekali šest godina

Gužva, grandiozni štandovi i CO2 – opšti utisak sa sajma

„Redakcija našeg časopisa je i ove godine posetila Fensterbau Frontale i uživali smo sa ljudima iz struke na jednom mestu. Velika gužva na ulazi, u svakoj hali i na svakom štandu nam govori da su se posetioci uželeli ove manifestacije. Prosto, ako ne računamo onaj „pokušaj“ da se organizuje Fensterbau u periodu posle Korone, poslednji ovakav sajam koji smo posetili bio je 2018. godine, pa možemo reći da je šest godina veoma dugačak period i da je struka „okupirala“ sajam i sve štandove. Dva dana na Sajmu je bilo malo da obiđemo sve izlagače i popričamo sa njima, ali smo se mi kao i do sada fokusirali na naše klijente. Evropski brendovi su zaista uložili veliki novac u prezentaciju na ovom sajmu i štandovi su bili zaista „grandiose“, a na većini njih ste imali osećaj kao da se nalazite sa partnerom u restoranu. Mogli ste sesti, poručiti piće ili hranu i na jednom mestu se upoznati sa trendovima i novitetima, ali isto tako i videti na jednom mestu neke ljude iz branše koje srećete samo na nekim manifestacijama poput ove. Razmena mišljenja, networking i dogovor je suština svakog sajma, a moj utisak je CO2.

FENSTERBAU FRONTALE 2024, sajam prozora, vrata i fasada
FENSTERBAU FRONTALE 2024, sajam prozora, vrata i fasada

Carbon footprint tj. karbonski otisak predstavlja ukupnu emisiju gasova sa efektom staklene bašte koja je direktno i indirektno izazvana od strane pojedinca, organizacije, događaja ili proizvoda. Pojednostavljeno rečeno, karbonski otisak je mera ljudskog uticaja na životnu sredinu i klimatske promene. Kako potrošači postaju svesniji svog karbonskog otiska, sve je veća potražnja za robom i uslugama sa smanjenim štetnim uticajem na životnu sredinu. Ekološki zahtevi koji se pred industriju građevinske stolarije postavljaju, kao uostalom pred sve grane industrije, sve su veći. Emisije CO2 tokom proizvodnog procesa će direktno uticati na cenu gotovih proizvoda zbog uvođenja poreza na emisije. Evropske kompanije se već spremaju za ono što nas čeka u budućnosti i već su počeli proračuni CO2 koji se odnose na njihovu proizvodnju i finalni proizvod. Kod nas se još uvek o tome priča, skoro, pa kao u kuloarima. Mi smo još uvek na nivou RAL ugradnje ili šta je to, ili zašto nuditi troslojno staklo, kada je dvoslojno sasvim uredu. Mi i dalje edukujemo ne samo krajnje korisnike već i proizvođače stolarije. Ipak to je na kraju i naša misija.

Na nedavno održanom ArchyEnergy u Novom Sadu, imali smo dve teme koje se odnose na prozorsku industriju i zaista je bilo veliko interesovanje stručnjaka iz ove oblasti. Pomeramo se napred, to je činjenica, svest se polako menja i jako verujem da će struka i kvalitet završnog proizvoda „pobediti“ cenu, ili da će nam fokus prilikom odabira prozora biti na kvalitetnim komponentama i pravilnoj ugradnji, a ne isključivo na ceni. Energija je sve skuplja, sve je manje ima i treba gledati unapred ili barem „prepisati“ kako to rade razvijene zemlje.“  Navodi Predrag Rađen, urednik i osnivač časopisa „Prozori+Vrata“.

Predrag Rađen, urednik i osnivač časopisa „Prozori+Vrata“
Predrag Rađen, urednik i osnivač časopisa „Prozori+Vrata“

U nastavku, prenosimo izveštaje i utiske nekih od učesnika, koji su delili svoja zapažanja i iskustva sa ovog značajnog događaja.

GEALAN izlazi van okvira sa novim, revolucionarnim pristupom

Na vodećem svetskom sajmu Fensterbau Frontale 2024 GEALAN je nastupio na izvanrednom štandu. Ovogodišnji sajam je bio poseban po tome što je GEALAN svoj izložbeni prostor od skoro 900 kvadratnih metara predstavio sa potpuno novim konceptom.

Po prvi put, prostor je strukturiran u pet različitih tematskih sekcija, namenjenih različitim grupama kupaca. Ovaj neobičan format naišao je na odličan prijem kod posetilaca sajma. GEALAN je strukturirao svoj portfolio proizvoda u skladu sa potrebama proizvođača prozora, prodavaca i arhitekata. Pored toga, izložbeni prostor je opremljen relevantnim proizvodima i sistemima i podržava digitalne alate i korisne usluge u GEALAN svetovima. Održivost je posebno istaknuta, uz prezentaciju ekološki prihvatljivih pristupa koji štede resurse.

Gealan na FENSTERBAU FRONTALE sajmu 2024
Gealan na FENSTERBAU FRONTALE sajmu 2024

REHAU je predstavio prozore budućnosti: Pogled u lepši, sigurniji i održiviji svet

Brojne inovacije premijerno predstavljene na ovom sajmu, pokazale su kako REHAU divizija prozorskih rešenja, u oblastima istraživanja i razvoja, prodaje, proizvodnje, usluga i marketinga, razvija i podstiče efikasnost, unapređuje dizajn i još važnije – poboljšava održivost. Bez obzira na to da li su u pitanju profilna rešenja, sistemski dodaci, digitalne usluge ili pametni proizvodi, sve to nastaje iz intenzivnog i direktnog dijaloga sa tržištem, partnerima i industrijom, sa kojima grade uspešniju i lepšu budućnosti stanovanja.

„Zajedno sa našim partnerima, saradnicima i kupcima, pronalazimo i koristimo prilike i na taj način obezbeđujemo dugoročni uspeh svih nas. Zajedno, inspirišemo kupce i partnere i danas i sutra REHAU sistemima, rešenjima, proizvodima i uslugama. Kao značajan partner industrije u kojoj poslujemo, pružamo konkretne odgovore na globalne megatrendove i nudimo efikasna rešenja za izazove poput nedostatka radne snage, smislenih inovacija, reciklaže i cirkularne ekonomije. Simbiozu svega ovoga prikazali smo na našem impresivnom štandu, koji je, nakon događaja „World od Windows“ 2022. i ARTEVO lansiranja 2023, sledeći inovativni centar komunikacije za konkurentna i trendseterska rešenja za naše partnere, jer smo mi All in One Partner“,  – rekao je Nikola Ivošević, generalni direktor kompanije REHAU Srbija i izvršni direktor divizije prozorskih rešenja za jugoistočnu Evropu.

Kompanija REHAU je na Fensterbau Frontale 2024 sajmu u Nirnbergu predstavila i niz novih rešenja u okviru platformi REHAU Connect, REHAU Window.ID i REHAU sistema za planiranje.

Rehau na FENSTERBAU FRONTALE sajmu 2024
Rehau na FENSTERBAU FRONTALE sajmu 2024

Orgadata na Fensterbau Frontale 2024

Orgadata je prikazala softverska rešenja za efikasne digitalne procese u izgradnji prozora, vrata i fasada. Pod motom „Vaša digitalna prednost“ predstavili smo se zajedno sa našim dugogodišnjim partnerima CAD-Plan, Soft. Inž.tim i T.A.projekat. Takođe nam je drago što smo uspeli da ugostimo Unilink, još jednog novog, snažnog partnera sajamskom timu.

„Sa našim softverskim rešenjima, naši kupci rade brže, ciljanije i efikasnije“, – naglašava Robert Guller, menadžer prodaje u Nemačkoj u kompaniji Orgadata.

„Ovo su opipljive prednosti u svakodnevnom radu. Posetioci su iskusili kako ove prednosti zapravo izgledaju direktno na štandu – u ličnom razgovoru, kao i u video snimcima i scenskoj predstavi. Logical podržava korisnika u svim radnim koracima od ideje do gotovog proizvoda i nudi najveći digitalni izbor profila, pribora i okova na tržištu. Naši proizvodi su veoma dobro primljeni. Potražnja za automatizovanom proizvodnjom raste i imali smo mnogo dobrih diskusija o logičkom MES-u“, – rezimira Robert Guller.

Na sajmu, koji je više fokusiran na PVC i drvo, zabeležen je još jedan pozitivan trend za Orgadatu. Posebno su nam se obratili kupci koji su želeli da prošire svoj portfolio proizvoda da bi uključili aluminijumsku diviziju i da rade sa nama. Naši novi interfejsi i konfiguratori za zaštitu od sunca takođe su bili veoma pozitivno primljeni.

Fensterbau Frontale 2024 ponudio je uspešnu platformu za nove kontakte, uzbudljive tehničke diskusije, umrežavanje i brigu o kupcima.

grupa poslovnih ljudi na nekom sajmu
Orgadata tim na Fensterbau Frontale 2024 / Foto: Orgadata

Kompanija VEKA na vodećem svetskom sajmu prozora u Nirnbergu

Kompanija VEKA je prikazala koncentrisanu demonstraciju svoje snage u inovacijama na vodećem svetskom sajmu FENSTERBAU FRONTALE 2024 u Nirnbergu, u Nemačkoj. Na sajamskom štandu od preko 1.000 kvadratnih metara, opremljenom najsavremenijom tehnologijom prezentacije, izložen je celokupan asortiman sistema iz različitih svetova proizvoda kompanije, uključujući brojne izvanredne eksponate.

Uz prezentaciju najnovijih proizvoda, još dve teme su odigrale centralnu ulogu u nastupu kompanije VEKA. Jedna je veliki značaj koji Grupacija pridaje kooperativnom partnerstvu, što se ogleda u motu nastupa na sajmu: „VEKA & PARTNERI: Snažan tim“. Druga je visoko cenjena održivost, koja je izražena u filozofiji kompanije da u svim svojim delatnostima bude „prijateljski nastrojena prema budućnosti“.

Veka na FENSTERBAU FRONTALE sajmu 2024
Veka na FENSTERBAU FRONTALE sajmu 2024

VEKA je predstavila svoj koncept delovanja usmeren ka budućnosti i mnoge operativne mere koje omogućavaju proizvođačima da deluju na posebno održiv način i budu ekonomski uspešni u svojim poslovnim modelima.

Partnerstvo kompanije VEKA sa EPPA, VinylPlus i mrežom za reciklažu Rewindo je bilo veoma istaknuto na sajamskom štandu. Cilj zajedničkog projekta koji uključuje sve VEKA partnere je promovisanje energetski efikasne sanacije, a time i zaštite klime, ugradnjom savremenih PVC prozora i vrata vrhunskih termoizolacionih karakteristika.

Zabeležite datum! FENSTERBAU FRONTALE i HOLZ-HANDWERK ponovo će se održati prema planiranom rasporedu od 24. do 27. marta 2026. godine u Sajamskom centru NürnbergMesse.

Autor teksta: Prevela i prilagodila redakcija časopisa „Prozori+Vrata”