Dizajner koji je pomerio granice luksuza

Njegovo ime možda nije poznato među ljudima koji se ne bave arhitekturom, dizajnom i umetnošću, ali dizajn Marcel-a Wanders-a je za sve podjednako oduševljavajuć. Marcel Wanders je holandski dizajner i umetnik koji se bavim enterijerima, arhitetonskim i industrijskim dizajnom.

Marcel Wandres portret
Slika 2 – Marcel Wandres portret

Rođen je u gradiću po imenu Boxtel, u Holandiji. Školovao se za dizajnera a interesantan podatak iz njegovog školovanja je da je bio izbačen sa Dizajnerske akedemije u Ajndhovenu gde je pohađao kurs umetnosti. Ovo ga nije sprečilo da 1988. godine diplomira sa počastima, na Institutu umetnosti u Arnhemu, instituciji koja se takođe nalazi u Holandiji.

Slika 2 - Kameha Grand Bonn
Slika 3 – Kameha Grand Bonn

Početak Wandersove karijere obeležilo je otvaranje sopstvenog dizajnerskog studija 1995. godine u Amsterdamu. Ovaj prvi Wandersov studio iznedrio je njegovu Pletenu stolicu koja ga je lansirala u dizajnerske vode.

Pletena stolica je poznata po tome što ju je Wanders tako dizajnirao da je uspeo da napravi veoma dobru vezu između visokotehnoloških materijala i niskotehnoloških procesa koji ne zahtevaju velika ekonomska ulaganja. Posle Pletene stolice Wanders niže uspeh za uspehom u svojoj karijeri, stvarajući komade kao što je vaza Jaje i potpisujući mnoge zapanjujuće enterijere širom sveta.

Marcel Wanders vaza
Slika 3 – Jaje vaza

 

Dela ovog dizajnera možemo opisati kao neponovljiva
Slika 4 – Dela ovog dizajnera možemo opisati kao neponovljiva

 

Godine 2001. Wanders je sa partnerima osnovao dizajnerski brend Mooi čiji je i umetnički direktor. Danas Wanders u svog studiju Powerhouse radi sa preko 50 internacionalnih dizajnera, kreirajući predmete i enterijere širom sveta.

Njegov rad karakteriše veoma jedinstven pristup i doza luksuza i ekskluzivnosti. Jednom rečju, dela ovog dizajnera možemo opisati kao neponovljiva. On dizajnira za svetski poznate marke kao što je Alessi, Puma, MAC Cosmetics, Cappellini, B&B Italia, KLM i mnoge druge. Samo u 2014. godini sa svojim studijom Powerhouse Wanders je ostvario ogroman broj projekata sa privatnim klijentima i kompanijama kao što je Puma, Swarovski, Flos, Bisazza i mnoga druga zvučna i svetski poznata imena.

Andaz hotelsko predvorje
Slika 5 – Andaz hotelsko predvorje

Rad Marcela Wandersa je u jednu ruku kontraverzan. Dugo su ga u dizajnerskoj zajednici smatrali izvesnom vrstom anomalije ali je on bio dosledan svom načinu i svojim principima. Njegov moto koji se jasno vidi u pristupu dizajnu ali i životu uopšte je „stvoriti okruženje ljubavi, živeti strastveno i učiniti da se najuzbudljiviji snovi pretvore u stvarnost.“

U svojim delima Wanders često kombinuje inovativne materijale i tehnike sa referencama na dobro poznate istorijske stilove i arhetipe koji su posmatračima i korisnicima njegovih dela dobro poznati jer mnoge prosto i sami, intuitivno osećaju. Na ovaj način rezultat njegovog dizajna je istovremeno savremen i istorijski i otvoren je za interpretaciju i doživljavanje prema posmatračevom senzibilitetu.

Poslednjih godina Wanders se sve više okreće dizajnu enterijera. Tom prilikom, on ima klijente koji žele luksuz, ekskluzivnost i skupoću što im on, upravo zahvaljujući svojoj ljubavi ka istoriji, vrlo uspešno i pruža. Neki od njegovih najistaknutijih projekata enterijera su hotel Andaz u Amsterdamu, hotel Kameha Grand u Bonu u Nemačkoj, hotel Mondrian South Beach u Majamiju u Sjedinjenim Američkim Državama, luksuzne rezidencije Quasar u Istanbulu, enterijer butika Villa Moda u Bahreinu kao i enterijeri privatnih kuća u Amsterdamu i na Majorci. Ovo su samo neki od Wandersovih bisera. Kako bismo ih sve nanizali bilo bi nam potrebno mnogo vremena i prostora.

Kameha
Slika 6 – Kameha

Jedan od njegovih najhvaljenijih projekata u poslednje vreme je upravo hotel Andaz u Amsterdamu koji je jedan od hotela u lancu Hajat. Ovaj hotel potpuno obavija sve posetioce i zaposlene magičnom atmosferom koja se može uporediti sa atmosferom koju srećemo u Alisi u zemlji čuda.

Iskustvo koje pruža prostor Andaza je neponovljivo i upečatljivo, ne samo u javnim prostorima već i u sobama ovoga hotela. Svaki detalj je pažljivo smišljen i postavljen na savršeno mesto kako bi se uklopio u celine. A detalja ima zaista mnogo u ovom prostoru koji se čini da osim vizuelnog pruža i doživljaj na drugim nivoima naših čula. Ovaj neverovatnbi hotel otvoren je 2012. godine i od tada neprestaje da privlači pažnju, kako posetilaca tako i stručne javnosti.

Svoje dizajnerske predmete i kolekcije izlaže u mnogim galerijama i muzejima širom sveta
Slika 7 – Svoje dizajnerske predmete i kolekcije izlaže u mnogim galerijama i muzejima širom sveta

Wandersova dizajnerska dela su ovenčana mnogobrojnim nagradama, praktično od početka njegovog rada. Jedno od poslednjih priznanja koje je Wanders dobio bila je specijalna izložba retrospektive njegovih dela koja je otvorena u poznatom muzeju Stedelijk u Amsterdamu. Na ovoj izložbi prikazana su dela od samog početka Wandersove karijere s kraja osamdesetih godina prošlog veka pa do sada. Ovde su mogle da se vide famozne stolice kao što je Pletena stolica koja je obeležila njegov proboj na dizajnersku scenu ali i V.I.P. stolica, kao i poznate vaze.

Marcel Wanders čipkana stolica
Slika 8 – Čipkana stolica

 

Tu je bio i Čipkasti sto dizajniran u vreme kada je Wanders bio deo holandske avangarde na čijem je čelu bio studio Droog Design, isti onaj studio u kojem je ovaj neverovatni dizajner započeo svoj rad. Ovo ne samo da je bila prva izložba ovih dimenzija koju je Wanders imao već i prva velika izložba u muzeju Stedelijk od njegovog ponovnog otvaranja 2012. godine, što samo govori o veličini dizajnera i činjenici koliko ga cene u rodnoj Holandiji.

Ali Wandersu nikako ne fali međunarodno priznanje. Njegove kolekcije su bile birane od strane najpoznatijih i najprestižnijih svetskih magazina kao izuzetno vredne pažnje ali i slave. Ne samo da je bio prisutan na najvećim svetskim sajmovima kao što je Saloni del Mobile u Milanu, već je svoje dizajnerske predmete i kolekcije izlagao u mnogim galerijama i muzejima širom sveta. Takođe, novine i magazini kao što su Domus, Frame, Blueprint, Interni, Nylon – svi izuzetno cenjeni i svetski uspešni – često pisali i i dalje pišu o njegovom radu, iz prostog razloga što je taj rad zaista vredan pažnje i daje jednu veoma vernu i preciznu sliku epohe u kojoj živimo.

Marcel Wanders vaza
Slika 9 – Snotty vaza

Za Holandiju je Marcel Wanders mnogo više od najvažnijih holandskih dizajnera prethodne dekade. On je i dizajner koji se pokazao kao najkreativniji, najraznovrsniji, najotvoreniji i najuspešniji na međunarodnoj dizajnerskoj sceni poslednjih 20 godina. Sa projektima širom sveta koji nisu preslikani već svaki ima svoj sopstveni stil, Wanders je uspeo da u svaki dizajn utka jednu istu ali istovremeno neponovljivu priču koja svakom dizajnerskom predmetu i svakom prostoru daje jedinstven – samo njegov pečat.

Prethodni tekstFotonaponski materijali kao glavni ili pomoćni izvori električne energije
Sledeći tekstNekoliko stvari koje bi trebalo znati o Alu prozorima