Slatka mala naopaka kućo, dno ti na vrhu stoji

Kako izgleda kada ti je kuća „naopačke“? Kao recimo ona pesma o slatkoj maloj izvrnutoj torti, samo što je slatka mala izvrnuta kuća. Mada, nije ni mala. Ali krenumi redom.

Šta predstavlja ime Upside Down House ? Pa, ispostavlja se, mnogo toga. Nime, Oak Pass House, posed na 3.5 hektara smešten u Los Anđelesu, nekada je nosio ime po neverovatnoj hrastovoj šumi koja ga okružuje. Ipak, u jednom momentu, on je postao poznatiji kao Upside Down House.

Ovo promena naziva ne treba da nas čudi s obzirom da ćete pre doći da vidite „kuću naopačke“ nego “onu kuću sa mnogo drveća u okolini”. Novi naziv nam u misli dovodi sliku kuće A oblika koja je okrenuta naglavačke, umesto da zamišljamo bujno skrovište u šumovitom delu Beverli Hilsa.

Beverly Hills House

Ovu kuću, odnosno posed, dizajnirao je Noa Voker, arhitekta koji je poznat po estetici koja je topla i minimalistička istovremeno. Ipak, naziv ovog poseda od oko 800 kvadrata rezultat je njegove interesantne lokacije. Spavaće sobe su smeštene na prvom spratu, odnosno utisnute su u jednu stranu planine, ispod zelenog krova. Zajednički prostori se nalaze na jednom nivou iznad pa je tako raspored ovog doma izokrenut u odnosu na ono na šta smo do sada navikli.

Bilo da je zbog ovog nadimka ili ne, njena cena je 32 miliona dolara, a u eksterijeru je krasi fantastični infiniti bazen koji se stapa sa okolnim pejzažem punim hrastova. Staze za pešačenje takođe presecaju ovaj posed, koji na taj način nudi sve beneficije odmora na planini uz deset puta više luksuza, a uz to ćete biti smešteni nadomak grada.

Da priča bude potpuna, posed ima i samostalnu gostinjsku kuću, koja takođe ima interesantan raspored prostorija, sa redizajniranim ambarom koji igra ulogu zajedničkog prostora.

U slučaju da vaši gosti pomisle da ste previše daleko kako bi vam došli u posetu, ne brinite, bićete u pravom društvu, uz komšije kao što su, između ostalih, Džesika Alba i Čening Tejtum .