Harmonija prirode i luksuza na rubu Beograda

U post kovid periodu nakon zatvaranja u stanove i rada od kuće javila se velika potražnja za projektima kako privatnih vikend kuća, tako i čitavih naselja sa većim brojem tipskih objekata koji se ne bi koristili samo kao vikend kuće već i kao kuće za život. Od aktuelnih lokacija su sva naselja u okolini Beograda na oko sat vremena vožnje, Kosmaj, Avala, Surčin, Grocka, Fruška gora itd. Jedan od takvih projekata je i rezidencijalni objekat studija Remorker Architects u Bariču.

Ova privatna kuća na obodu grada postavljena je na prostranoj parceli pod nagibom koji prati strmi asfaltirani put. Budući da je prostora za kuću bilo dovoljno, cilj projektanta bio je da se postavi prizeman objekat sa razuđenom osnovom kako bi korisnici prostora uvek imali osećaj povezanosti sa tlom. Kuća je stoga organizovana na tri nivoa koji se kaskadno spuštaju prateći nagib terena ispod njih. Ove kaskade takođe prate funkcionalnu organizaciju prostora, pa je tako najviša namenjena noćnoj zoni, srednja dnevnoj, dok je najniža rezervisana za relaksaciju, spa centar i cigar bar.

projekat: Vila ROMB / autor projekta: Remorker Architects / foto: Miloš Martinović
projekat: Vila ROMB / autor projekta: Remorker Architects / foto: Miloš Martinović

Sve ravni natkrivene su jednim zajedničkim kosim krovom čiji nagib prati nagib terena nad kojim stoji. Na ovaj način osmišljen je objekat koji izuzetno jako komunicira sa terenom na kom leži, a dobijena arhitektura se na isti način čita u enterijeru i eksterijeru. Ovaj sveobjedinjujući krov usečen je na nekoliko mesta kako bi propuštao spoljašnjost u sredinu kuće stvarajući atrijumske oaze unutar životnog prostora. Ispod najvećeg useka na krovu nalazi se plitka vodena površina, fontana sa prelivom, koja jasno deli dnevnu od noćne zone kuće.

Spoljna stolarija na ovom objektu izrađena je od profila nemačkog brenda Schüco. Izabrani sistemi odlikuju se skrivenim okovima koji omogućavaju velike dimenzije krila i stvaraju transparentnu arhitekturu koja ostavlja snažan utisak. Svi proizvodi su pažljivo odabrani i izrađeni u skladu s najstrožim standardima energetske efikasnosti, udovoljavajući najzahtevnijim merilima u pogledu uštede energije i toplotne izolacije.

projekat: Vila ROMB / autor projekta: Remorker Architects / foto: Miloš Martinović
projekat: Vila ROMB / autor projekta: Remorker Architects / foto: Miloš Martinović

Korišćeni profili prozora su Schüco AWS 70.HI i pružaju ne samo funkcionalnost već i izuzetnu estetiku. Kada je reč o podizno-kliznom sistemu, odlučili smo se za pouzdanu opciju – ASE 80.HI, koja kombinuje praktičnost i eleganciju na savršen način.

Kuća je povučena od ulice onoliko koliko je potrebno da bi se sagledala u svojoj punoj širini. Ispred kuće je travnjak koji je ostavljen kao deo javnog prostora. Prednji front kuće osmišljen je bez otvora kako bi se osigurala privatnost korisnika. Takođe, ovakav tretman prednje fasade čini kuću povučenom i rezervisanom, skrivajući unutrašnjost za one koji budu pozvani da je vide. Fasada koja gleda prema dvorištu izrađena je od sistema FW 50. Razlog za izbor ovog sistema leži u izuzetno tankim profilima, koji merе samo 50 mm, i kvalitetnom troslojnom staklu koje garantuje najniže moguće vrednosti termalne provodljivosti (UW vrednosti).

Pristup unutrašnjosti je omogućen rampama, prva široka sa nagibom na dole koja pristupa garaži i druga uža, koja se blago penje i poput mosta vodi pešaka u sredinu objekta ka uvučenim ulaznim vratima. Most proseca dve velike bele zidne mase cepajući kuću na dva dela – na dnevnu i noćnu zonu. Iako je prizemni objekat, kuća postaje monumentalna poput egipatskog hrama kom se pristupa prolazom između dva kolosalna pilona.

projekat: Vila ROMB / autor projekta: Remorker Architects / foto: Miloš Martinović
projekat: Vila ROMB / autor projekta: Remorker Architects / foto: Miloš Martinović

Objekat Vile ROMB pored skulpturalne forme odlikuju brojni arhitektonski detalji, a među njima su i ulazna vrata. Ova vrata odišu elegancijom i funkcionalnošću, praveći svaki ulazak u dom izuzetno dojmljivim. Impresivna, a istovremeno i nenametljiva forma ulaznih vrata postignuta je sa sistemom Alumil SUPREME SD 115. Poseban akcenat na ovim vratima jeste pivot otvaranje, odnosno otvaranje oko specijalnih pivot šarki velike nosivosti postavljenih ekscentrično u odnosu na bočnu osu vrata.

Ivana Petronijević, arhitekta konsultant kompanije ALUMIL dodaje:

„U pogledu forme, sistem se odlikuje jedinstvenim dizajnom i niskim pragom od 7 mm, koji omogućava koplanarnost između zida i vrata čime doprinosi nesvakidašnjoj estetici objekta. Materijalizacija plota krila ulaznih vrata urađena je sa aluminijumskim limom, a potom oblogom od WPC a kontrola pristupa urađena je preko senzora za otisak prsta.“

Krovna konstrukcija je od drvenih fosni koje se oslanjaju na betonske spoljne zidove i na masivne čelične nosače koje podupiru čelični kružni stubovi u enterijeru.

Krov i bočne fasade objekta prekriveni su crnim duplofalcovanim limom dok su prepuštene krovne ravni sa donje strane obložene drvenom pokrivkom. Fasadne površine unutar procepa tretirane su fasadnom opekom ili su malterisane i prekrivene belom fasadom. Sa zadnje strane kuće, gde je omogućena privatnost korisnika, sve fasadne površine u potpunosti su urađene u staklu, kako bi i dnevna i noćna zona bile potpuno otvorene ka travnjaku i vrtu iza kuće.

projekat: Vila ROMB / autor projekta: Remorker Architects / foto: Miloš Martinović
projekat: Vila ROMB / autor projekta: Remorker Architects / foto: Miloš Martinović

Iz studija Remorker kažu da trenutno rade na dosta rezidencijalnih objekata kao što je kompleks luksuznih vila u Rovinju, naselje od 16 objekata sa zajedničkim održavanjem i pristanom za brodove u Surčinu. Takođe budućnost gradnje vide i u savremenoj tehnologiji štampanog betona pa sa tim u vezi sa kompanijom Extrudia razvijaju nove koncepte modularnih štampanih kuća koje će biti lansirane na domaćem i svetskom tržištu 2024. godine.

Naziv projekta: Vila ROMB
Lokacija: Barič, Obrenovac, Beograd
Površina: 611 m2
Godina projektovanja: 2020.
Godina izgradnje: 2022.
Autori: Remorker Architects
Fotografija: Miloš Martinović