Pogled u daljinu i izvanredan komfor – Porodična kuća u Južnom Tirolu

Prozori u visini zidova sa kliznim vratima stvaraju neprekidni pogled u porodičnoj kući u Južnom Tirolu. Kako ne bi došlo do kompromisa u pogledu toplotne zaštite, staklene IZO jedinice za uštedu energije proizvedene su sa SWISSPACER distancerima.

Kada dobijete priliku da gradite na parceli okrenutoj ka jugu u dolini Eisacktal u Južnom Tirolu sa dalekosežnim pogledima na srednjovekovni centar Briken-a, tada se prozori velikih dimenzija i otvoren pogled na prirodu podrazumevaju. Međutim, značajan solarni dobitak mora se uzeti u obzir u sunčanom Tirolu, jer to može dovesti do neželjenog pregrevanja unutrašnjih prostora, naročito leti. Iako bi drugačiji sistemi koji se obično koriste za zaštitu od sunca, bilo da su unutrašnji ili spoljni, leti postigli željeni efekt zasenčenja, oni bi takođe blokirali pogled.

Za ovu modernu porodičnu kuću na periferiji Brikena, arhitekte su zato iskoristile arhitektonski trik da bi zaštitili velike prozorske površine od prevelike sunčeve svetlosti tokom leta. Dva sprata zgrade organskog oblika okružena su zakrivljenim krovnim pločama koje se konzoliraju znatno preko ivice zgrade i podržavaju veliki balkon kao i ravni krov. Snežno bele krovne ploče formiraju uzbudljiv kontrast drevnoj oblozi antracita u glavnoj konstrukciji. Ovalni otvor u krovnoj ploči je dovoljno velik da propušta svetlost na balkon ispod i postavljen je tako da ne dovodi u pitanje potrebno zasenčenje.

Ovalni otvor u krovnoj ploči je dovoljno velik da propušta svetlost na balkon ispod i postavljen je tako da ne dovodi u pitanje potrebno zasenčenje.
Ovalni otvor u krovnoj ploči je dovoljno velik da propušta svetlost na balkon ispod i postavljen je tako da ne dovodi u pitanje potrebno zasenčenje.

Spojašnji zidovi dveju etaža dole gotovo su u potpunosti zastakljeni. Fiksni elementi prozora i klizna vrata garantuju željeni dalekosežan pogled na dolinu u svakom godišnjem dobu i diskretno se uklapaju u tamnu drvenu fasadu sa svojim uskim aluminijumskim profilima u boji antracita. Klizna vrata FIN-Slide i FIN-Project prozori integrisani su u sistem prozora-zida FIN-Vista kompanije Južno Tirolskog proizvođača prozora Finstral. Modularni sistem dolazi sa mnogim kombinacijama materijala i nudi različite mogućnosti dizajna za integraciju različitih tipova otvaranja. Verzija sa staklom koja pokriva spoljašnju stranu garantuje maksimalni prodor svetlosti. Plastično jezgro osigurava najbolje vrednosti termoizolacije.

Maksimalni prodor svetlosti i najviši zahtevi za toplotnu izolaciju i nepropusnost takođe su osnovni razlog zašto dizajneri prozora u Finstral-u koriste SWISSPACER distancere u svojim prozorskim jedinicama za uštedu energije. Male komponente daju veliki doprinos smanjenju toplotnih gubitaka u zastakljenju i poboljšanju energetske efikasnosti objekata. Svojim ekstremno niskim lambda vrednostima, oni osiguravaju, u zavisnosti od materijala okvira i ostakljenja, minimalan prenos toplote na ivici izolacionog stakla i nisku Uv vrednost i na prozorima i na fasadama.

www.swisspacer.com

SWISSPACER
Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Sonnenwiesenstraße 15
8280 Kreuzlingen
Švajcarska
info@swisspacer.com
www.swisspacer.com