Šta priprema Katar za Svetsko prvenstvo u fudbalu ?

Izgradnja 16 plutajućih hotela za smeštaj turista i navijača koji će posetiti Katar za vreme održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. uveliko je u planu. Pomenuti hoteli nalaziće se na ostrvu Qetaifan North, u neposrednoj blizini međunarodnog stadiona Lusail, koji će biti domaćin otvaranja i zatvaranja „FIFA World Cup 2022“, a projekat su osmislili ADMARES i Sigge Architects.

Siptomatično je da ovakav događaj posećuje jako veliki broj ljudi, pa su shodno tome planirane aktivnost i sadržaji koji će to sve ispratiti. Naime, tokom turnira biće napravljena navijačka sela, kao i plutajući hoteli. Ostrvo se inače prostire na oko 1,3 miliona metara kvadratnih sa 830.000m² atrakcija i sedam plaža. Plutajući hoteli su održivo rešenje za smeštaj velikog broja ljudi, a dodatna prednost je što na ovaj način neće biti ugrožena životna sredina.

Iza ovog projekta stoji kompanija Admares, a isti će činiti ukupno 16 identičnih plutajućih hotela. Svaki objekat će biti na četiri sprata, dužine 72 metra i širine 16 metara, i u okviru njega će se nalaziti 101 soba za goste, restoran i lounge bar. U okviru kompleksa će se nalaziti ukupno 1616 hotelskih soba.

Ovo je prvi put da će se u potpunosti plutajući objekti koristiti kao privremeno rešenje za smeštajne potrebe ovog nivoa. Ovim hotelima nisu potrebne velike luke i duboka voda. Nakon Svetskog kupa, hoteli se mogu smestiti na bilo koju obalnu lokaciju gde je voda duboka najmanje 4 metra. Mikael Hedberg, izvršni direktor ADMARES-a dodao je i to da su uzbuđeni što su deo rešenja za smeštaj tako velikog broja ljudi za potrebe „FIFA World Cup 2022“.

Potpisan je Memorandum o razumevanju između ADMARES i Qetaifan koji uključuje izgradnju i rad 16 plutajućih hotela na obalama ostrva Qetaifan North, za smeštaj gostiju. U planu je da konstrukcije budu završene tačno na vreme za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. koje će se održati u Kataru.