Elemenat od kojeg zavisi cena i kvalitet proizvoda

U sferi dizajna i arhitekture, dizajn nameštaja nosi važnu i veliku ulogu. Materijala, oblika i formi koji čine nameštaj je mnoštvo i mogućnosti se stalno ponovo izazivaju. Aktivni učesnici u dobrom dizajnu, ali i kvalitetnom i održivom funkcionisanju nameštaja, su okovi koji u njegov sastav ulaze. Kao takvi, zavređuju posebnu pažnju u odabiru nameštaja, njegovom kvalitetu i lepoti.

Pri odabiru nameštaja većina nas najviše pažnje posvećuje dizajnu, odabiru materijala i ceni. Lepota je kažu površinska. Tako i prava lepota – kvalitet, dugotrajnost ali i cena stolarije u velikoj meri zavisi od okova koji ih čine.

Pri odabiru nameštaja većina nas najviše pažnje posvećuje dizajnu, odabiru materijala i ceni
Slika 2 – Dizajn, odabir materijala i cena presudni pri uređenju enterijera

Šarke, brave i kvake vrata i okovi kod kuhinjskih kabineta, ormana i svih ostalih polica u stanu, igraju značajnu ulogu u njihom životnom veku, sigurnosti, funkcionalnosti pa naposletku aktivno učestvuju i u estetskom utisku.

Na tržištu postoji izuzetno veliki zasebni odabir okova, a kod mnogih elemenata stolarije ili sistema su oni već ugrađeni. Većina kupaca njima posvećuje najmanje pažnje iako upravo od njihovog kvaliteta zavisi životni vek stolarije. Takođe, igraju veliku ulogu i u funkcionalnosti. Okovi na kuhinjskim kabinetima i šarke na vratima su upravo oni koji garantuju njihovo bešumno funkcionisanje i na taj način su veoma važni u stvaranju prijatne atmosfere u domu.

Kvalitetne šarke na vratima, usporivači na kliznim vratima kao i pneumatski sistemi kod kuhinjskih elemenata i vrata omogućavaju bešumno funkcionisanje, zatvaranje i otvaranje elemenata stolarije.

Kvalitetne šarke na vratima pružaju i veću bezbednost i produžavaju vek trajanja stolarije
Slika 3 – Kvalitetne šarke pružaju i veću bezbednost i produžavaju vek trajanja stolarije

Pneumatski, odnosno hidraulički okovi svoju najčešću primenu nalaze u modernim kuhinjama i kod ulaznih vrata. Iako veoma korisni i bešumni, odlikuje ih viša cena od standardnih (nehidrauličkih) okova.

Naročito tamo gde je potreban veći broj mogu u velikoj meri uticati na cenu čitavog proizvoda odnosno sistema pa se krajni korisnik za njih odlučuje uglavnom za njihovu primenu na nekolici elemenata.

Pored zvučnosti, odnosno bešumnosti koje je poželjno da okovi garantuju, odabir nekvalitetnih elemenata vremenom može,i ogleda se, i u funkcionalnosti nameštaja. Od propadanja vrata usled nekvalitetnih šarki, smanjene sigurnosti nekvalitetnih brava, pa sve do smanjene izdržljivosti kuhinjskih elemenata, okovi su elementi preko kojih stolarija funkcioniše i upravo oni u velikoj meri određuju njen životni vek.

Obavezan element ugradnih plakara su okovi za klizna vrata koje karakteriše bešumnost i velika izdržljivost
Slika 4 – Okovi za klizna vrata koje karakteriše bešumnost i velika izdržljivost

Odabir kvalitetnih okova od izuzetnog je značaja za dugotrajni kvalitet doma. Sigurnost vrata zavisi od materijala, načina konstrukcije ali i od kvaliteta svih onih elemenata koji ih spajaju i nose ulogu u njihovom funkcionisanju. Brave koje vrata zatvaraju u više pravaca se razupiru u bočne ivice štoka, pod i betonski nadvratnik dok čelične šarke u zatvorenom položaju ne dozvoljavaju podizanje plota pajserom.

Najveći broj provala odigra se upravo razvaljivanjem šarki, i stoga je bitno na vreme uvideti njihovu ulogu u sigurnosti doma. Sigurnosne kvake treba da imaju sigurnosni sistem, čelični cilidnar ugrađen tako da ne izlazi iz ravni vrata sa spoljne strane kako ga ne bi bilo moguće razvaliti.

Nakon sigurnosti, vreme je za estetiku i okovi za vrata dolaze na tržištu u maltene u bezbroj oblika i formi. Ipak, materijal, njegove karakteristike i kvalitet treba uvek prvo imati na umu, naročito kada su sigurnosna vrata u pitanju.

Okovi su ukras doma pa se često nazivaju i nakitom za stolariju.
Slika 5 – Okovi kao ukras Vašeg doma

U zavisnosti od dizajna i željenih efekata, biraju se i odgovarajući elementi. Kod modernih kuhinja sve zastupljeniji je trend da ručke za njihovo otvaranje budu sakrivene sa unutrašnje strane.

Na taj način vizuelno se stvaraju ravne površine i kuhinja u velikoj meri dobija na modernosti. U tom slučaju, otvaranje kabineta vrši se pritiskom na odgovarajući kraj.

Za kuhinje rustičnog izgleda preporučuju se okrugle ručke, dok su kod modernih kuhinja u modi metalne, visoko sjajne ručke pravilne geometrije.

Često se biraju ručke koje su čitave dužine kunjinjskog elementa i (takođe) dominantnost čeličnih okovauslovljava i moderni izgled kuhinje.

Okovi su prisutni u svim sferama doma, počevši od ulaznih vrata, preko velikog dela stolarije, sve do prozora
Slika 6 – Brave za ulazna i unutrašnja vrata

Ni jedna kuhinja nije kompletna bez visokokvalitetnih veznica i spojeva. Šarke sa usporivačima, podizni mehanizmi za frontove, praktična rešenja za iskoristivost uglova, žičani i još mnogi elementi u ponudi su na tržištu i njihovim pravilnim odabirom moguće je uveliko unaprediti kvalitet korišćenja prostora, ali i dati mu željeni vizuelni karakter. Obavezan element ugradnih plakara su okovi za klizna vrata koje karakteriše bešumnost i velika izdržljivost.

Američki plakari, plakari od zida do zida, najčešće u svom sastavu imaju ukopavajuću šinu i metalni točkić koji upada u šinu i sprečena je mogućnost ispadanja iz kanala.

Okovi su prisutni u svim sferama doma, počevši od ulaznih vrata, preko velikog dela stolarije, sve do prozora. Bravice, magneti, sistemi za klizna vrata i plakare, nogice, točkići, ručice, šarke, vešalice, kličazi za fioke, noge stolova i još mnogo malih elemenata zajedno nose elemente doma.

Usporivači na kliznim vratima kao i pneumatski sistemi kod kuhinjskih elemenata i vrata omogućavaju bešumno funkcionisanje
Slika 7 – Usporivači na kliznim vratima kao i pneumatski sistemi

Neprovereni čelični okovi mogu se izrađivati i do 40% tanjeg čelika koji je lošijeg kvaliteta, elastičnosti i površinske zaštite. Takođe, nije retko da se takvi lošiji okovi izrađuju u manjim serijama i nakon pucanja nemoguće ih je ponovo naći na tržištu. To je od velikog značaja pri odabiru PVC stolarije gde je moguće sresti se sa različitim kvalitetom okova.

Od velikog značaja za dugotrajnost doma je da svi elementi nameštaja, a naročito oni koji aktivno učestvuju u njegovom funkcionisanju i kretananju, budu čvrsti i kvalitetni. Pogotovo nosači i držači koji trpe veliku nosivost.

Prethodni tekstGRAITEC – provajder profesionalnih CAD-ova i strukturno Inženjerskog softverskog rešenja za građevinsku industriju
Sledeći tekstKuća koja koristi raznovrsne prozore sa hijerarhijskog stanovišta