50. konferencija ift Rosenheim Prozori i fasade

Klimatske promene ostaju najvažniji izazov našeg vremena, jer se kurs za budućnost mora postaviti do 2030. Iz tog razloga, „ne postoji alternativa“ za smanjenje CO2 u postojećim zgradama kroz bolju izolaciju zgrada i tehnologiju grejanja, čak i što cene rastu, postoji nedostatak kvalifikovanih radnika ali i opadajući broj novih zgrada deluju kao bitnija pitanja. ift Rosenheim konferencija o prozorima i fasadama od 1972. godine predstavlja relevantne vesti iz standardizacije, tehnologije i nauke, tako da donosioci odluka u industriji prozora, fasada i stakla dobijaju potrebne informacije za sopstveno planiranje i dalji razvoj.

Pored toga, moramo se suočiti sa realnošću porasta klimatskih ekstrema. Od posebnog značaja za našu industriju su vremenske nepogode, tornada, poplave i toplotni talasi, koji se i dalje zanemaruju, iako prema studiji*1 Instituta Robert Koh uzrokuju do 10.000 smrtnih slučajeva povezanih sa toplotom. Zato će se 50. ift Rosenheim konferencija o prozorima i fasadama od 11. – 12. 10. 2023. održati pod motom „klima, bezbednost, gradnja“. Ovaj tematski fokus će biti dopunjen praktičnim savetima, na primer dokazima za održivost, dimenzionisanjem stakla i letnjom toplotnom izolacijom po novom DIN 4108-2, kao i zvučnom izolacijom ili rukovanjem „udarom ptica“ na staklenim površinama. Bavarsko praznično veče u sredu nudi optimalne mogućnosti za razmenu iskustava, ali i iznenađenja za 50. godišnjicu.

50. Rosenheim konferencija o prozorima i fasadama
Bezbedna gradnja

„Nikada nije bila tako vredna kao danas“ bio je slogan kojim se reklamira Klosterfrau Melissengeist dugi niz decenija. Ova tvrdnja važi i za ift Rosenheim konferenciju o prozorima i fasadama, koja od 1972. godine predstavlja relevantne vesti iz standardizacije, tehnologije i nauke, tako da donosioci odluka u industriji prozora, fasada i stakla dobijaju potrebne informacije za sopstveno planiranje. Naročito u vremenima lažnih vesti, preopterećenosti informacijama i suprotnim političkim izjavama, pouzdane informacije iz prve ruke su posebno dragocene.

Ovo su definitivno turbulentna vremena, jer nedostatak kvalifikovanih radnika, inflacija, pad broja novih zgrada i kontradiktorni planovi vlade za optimizaciju energetske efikasnosti postojećih zgrada (uključujući i pravila o subvencijama) liče na gledanje u „staklenu kuglu“ za donosioce odluka u industriji prozora, fasada i stakla.

Istovremeno, izgledi za budućnost su suštinski pozitivni, jer bi energetski efikasna obnova i velika potražnja za stambenim zgradama mogli da obezbede industriji pune knjige narudžbi u godinama koje dolaze. Novi izazov je, međutim, prilagođavanje zgrada sve većim klimatskim ekstremima kao što su tornada, poplave i toplotni talasi. Međutim, to još nije dovoljno prisutno u politici i društvu kao hitan problem, iako RKI studija [1] jasno pokazuje da toplotni talas uzrokuje i do 10.000 smrtnih slučajeva povezanih sa toplotom.

Oluja iznad grada
foto: Pew Nguyen from pexels.com

Zato će se 50. Rosenheim konferencija o prozorima i fasadama od 11. i 12.10.2023. godine održati pod motom „klima, bezbednost, gradnja“, koju će direktor Instituta Prof. Jörn Peter Lass detaljno objasniti u plenarnom predavanju „Klimatski bezbedna gradnja za budućnost – zahtevi i metode evaluacije za održive i klimatski otporne građevinske proizvode“.

Dalja plenarna predavanja na programu držaće Martin Langen (B+L Langen Marktdaten) sa temom „Kada će talas renoviranja stići na tržište prozora? Prognoze tržišta novogradnje i renoviranja 2024. godine“, „Svet posle 2030. – pogled na život, život i rad zasnovan na aktuelnoj futurologiji“ Matthiasa Horxa (Zukunftsinstitut GmbH) i „Preporuke za izradu ugovora o izradi prozora i fasada“ prof. Christiana Niemöllera (SMNG Rechtsanvaltsgesellschaft mbH).

U sredu će blok „klima, bezbednost, gradnja” pokazati kako prozori i vrata mogu da postanu otporniji na klimu i bolje zaštite od jakih kiša, poplava, grada i uragana (Robert Krippahl, ift Rosenheim) i koje mogućnosti za bržu i više isplativu energetsku optimizaciju leži u „serijskoj zgradi“ (Sophia Oberhuber, Energiesprong, powered by dena). U sledećoj rundi diskusije, koju će moderirati Olaf Vögele (4mediatechnologies UG), biće istaknute posledice po industriju.

U drugom bloku, „Građevinska praksa + fizika zgrada“, prof. dr Harald Krausa (TH Rosenheim) opisuje kako bi interakcija inženjeringa postrojenja i omotača zgrade trebalo da izgleda da bi se postigao klimatski neutralan građevinski fond. Florian Stich (GROPIUS Technologies GmbH) objašnjava šta treba da se uradi da bi se postigao pečat kvaliteta za održive zgrade, a time i optimalno finansiranje BEG-a. Dr.-Ing. Stephan Schlitzberger (Ingenieurbüro Prof. Dr. Hauser GmbH) predstavlja reviziju DIN 4108-2 „Letnja toplotna izolacija“, koja uzima u obzir izmenjene zahteve usled klimatskih promena.

Zgrada u izgradnji
Zgrada u izgradnji

Za četvrtak su zakazane četiri sesije. U bloku „Serijska zgrada“ opisuju se potencijali serijske gradnje u pogledu održivosti, brzine i troškova iz ugla vlasnika, planera i izvođača izgradnje objekata na primeru novog visokospratnog ansambla „Četiri“ u Frankfurtu.

U bloku „Staklo, prozori i fasade“ Mihael Elstner (Bundesverband Flachglas BF) objašnjava kakva rešenja postoje za problem udara i naleta ptica na veće staklene fasade. Dr Joachim Hessinger (ift Rosenheim) informiše o novim razvojima metoda verifikacije zvučne izolacije zgrada. U bloku „Arhitektura i tehnologija“, Wolfgang Frey (Frey Architekten) predstavlja „Porsche grad“ u Korntal-Münchingenu kao inovativan i održiv projekat za budućnost. Martin Heßler (ift Rosenheim) će dati praktičan pregled tehničkih zahteva i rešenja u važnoj temi energetske optimizacije prozora u postojećim zgradama.

U bloku „Tržište i tehnologija“ buduće prozore sa vakuum staklom predstaviće dr Julia Bachinger (Holzforschung Austria, HFA), a u „Berlinskom razgovoru“ Frank Lange (VFF), Thomas Drinkuth (Repräsentanz Transparente Gebäudehülle, RTG) i Jochen Grönegräs (Bundesverband Flachglas, BF) će razgovarati o aktuelnim političkim temama i njihovom uticaju na industriju.

Staklena zgrada
foto: Pixabay form pexels.com

Stručna radionica za proizvođače prozora u utorak popodne (10.10.2023.) nudi dragocene praktične savete o jednostavnom i pravno bezbednom dimenzionisanju stakla pomoću statike testiranog tipa (Norbert Sack, ift Rosenheim), o spoju građevinske konstrukcije elemenata za prozore i vrata od poda do plafona (Torsten Neuenhöfer, Ingenieurbüro Klaus Hafer), parametri i verifikacije za održivost (Christoph Seehauser, ift Rosenheim) i kriterijumi odluke za zamenu ili naknadnu ugradnju prozora u energetskoj obnovi zgrada (Torsten Voigt, ift Rosenheim).

Biće još zanimljivosti da se vidi u četvrtak popodne (12.10.2023.) tokom obilaska ift laboratorija za akustiku i fasade i Tehnološkog centra. Pored predavanja, biće dovoljno vremena, prostora i pravog ambijenta da gosti razmene ideje između sebe ili sa ift stručnjacima na popularnom Meeting Point-u.

ift Rosenheim
Theodor-Gietl-Straße 7-9, 83026 Rosenheim, Germany
T +49 (08031) 261 0
F +49 (08031) 261 290
info@ift-rosenheim.de
www.ift-rosenheim.de

Prethodni tekstPIM 6509 – CNC mašina za obradu PVC profila
Sledeći tekstZaštita od sunca i njegovo maksimalno iskorišćenje