Energetski efikasno naselje na padinama Fruške gore – kompleks „Solarna dolina“

U novosadskom naselju Mišeluk u toku je izgradnja energetski efikasnog naselja „Solarna dolina“. Kako kaže investitor Nikola Džolev, u prvoj fazi izgradnje planirano je 10 stambenih jedinica i jedan poslovni objekat, a rok za realizaciju je jun 2017. godine.

U ovoj fazi gradiće se stambeni objekti (kuće u nizu) veličine od 80 do 160 m². Svaka kuća će imati garažu, pa su tako za sedam stambenih jedinica predviđene prizemne garaže u odvojenom objektu, dok su će preostale tri kuće imati garaže u suterenu samog objekta.

Izvođač radova na ovom projektu je novosadska firma Termo-Inženjering
projekat „Solarna dolina“

Džolev navodi da će se u drugoj fazi graditi 97 kuća, kao i dodatni poslovni objekti. Sagovornik eKapije dodaje da će u toj fazi biti izgrađeno 56 garaža. Naselje „Solarna dolina“ prostiraće se na ukupno 4,3 ha, te će nuditi dodatne sadržaje kao što su obdaništa, sportski i rekreativni tereni, trim staza, prodavnice i drugi komercijalni objekti.

Izvođač radova na ovom projektu je novosadska firma Termo-Inženjering. Osim ekskluzivne lokacije na padinama Fruške gore, projekat „Solarna dolina“ izdvaja se i po energetskim parametrima objekata. Naime, ovo naselje će se snabdevati energijom iz obnovljivih izvora uz pomoć solarnih kolektora i toplotnih pumpi. Prema rećima Nikole Džoleva, objekti se grade u B energetskom standardu. Cilj je, ističe, da se obezbedi veći komfor stanara, kao i niži troškovi eksploatacije objekata.

izgradnja energetski efikasnog naselja „Solarna dolina“
„Solarna dolina“

– Za stan od 80 m² novosadskog naselju Mišeluk u toku je izgradanja energetski efikasnog naselja „Solarna dolina“. Kako za eKapiju kaže investitor Nikola Džolev, u prvoj fazi izgradnje planirano je 10 stambenih jedinica i jedan poslovni objekat, a rok za realizaciju je jun 2017. godine u „Solarnoj dolini“ može da se ostvari godišnja ušeda od 900 do 1.000 EUR, u poređenju sa objektom iste kvadrature koji je priključen na sistem daljinskog grejanja – kaže Džolev. Kuće u „Solarnoj dolini“ imaće centralno podno grejanje, a usluge grejanja, hlađenja i održavanja objekata preuzeće specijalizovana firma. Svaki stan imaće merače potrošnje vode i toplotne energije, dok će se toplotna podstanica nalaziti u poslovnom objekatu.

stambeni objekti  veličine od 80 do 160 m²
Stambeni objekti

Biobašte

Kako navodi investitor, kuće u drugoj fazi gradnje će biti sa ravnim zelenim krovovima, a dodatno će uz privatna dvorišta postojati ograđeni prostor za biobašte. Stanovnici naselja „Solarna dolina“ će, dakle, moći da uzgajaju povrće i voće, kombinujući savremen način života sa pogodnostima lokacije izvan gradskog centra.

Cena stanova u prvoj fazi izgradnje iznosi 860 EUR po m², plus PDV.

projekat „Solarna dolina“Izvor: www.građevinarstvo.rs