Vesić: I Grad Beograd u borbi za energetski efikasne objekte

Svi javni objekti u Beogradu imaće obavezu da budu energetski efikasni, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i najavio da će u narednim mesecima biti objavljen poziv kompanijama da 100 javnih zgrada u prestonici preurede u energetski efikasne zgrade.

Vesić je početkom aprila meseca ove godine na svečanoj konferenciji povodom Svetskog dana očuvanja energije, rekao i da će postojeći javni objekti biti rekonstruisani tako da postanu energetski efikasni i naglasio će se ubuduće još više pažnje posvećivati energetskoj efikasnosti i očuvanju životne sredine.

– Već imamo nekoliko kompanija koje su zainteresovane i spremne da urede svoje poslovne zgrade, da promene fasadu i stolariju kako bi zgrade štedele energiju. Na taj način pomoći ćemo da kroz ESCO projekat, a bez našeg novca, javne zgrade postanu energetski efikasne – rekao je Vesić. Dodao je da se to odnosi na vrtiće, škole, sportske objekte, upravne zgrade, a kao primer naveo Sava centar koji, kako je istakao, godišnje na grejanje i hlađene potroši milion evra.

Zamenik gradonačelnika je naglasio da će svi gradske službe, a posebno Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, morati da obrate više obrate prilikom izdavanja dozvola za izgradnju, te da jedan od uslova bude da zgrade koje se grade moraju da budu energetski efikasne.

Stambeni objekat
Građevinarstvo u Srbiji

Grad Beograd zajedno sa toplanama definiše program kako bi se na isti način uredili stambene zgrade, a uz učešće stanara: „Preko toplana bismo nudili stanarima da uđu u taj projekat kako bi se i tu uštedelo, a građani imali manje račune“- dao je dodatno obješnjenje Vesić.

Ukazao je i da će JKP Gradska čistoća morati da promeni način rada i da će više pažnje biti posvećeno sortiranju i recikliranju otpada: „Sva preduzeća treba da razmišljaju o tome šta mogu da učine kako bi uštedeli energiju, kako bi bilo više zelenila i kako bismo dali doprinos očuvanju planete“, kazao je Vesić.

Vesić je rekao da će Grad razgovarati i sa Ministarstvom finansija o mogućnosti da se umanji porez onima koji grade energetski efikasne zgrade i da se na taj način stimuliše njihova izgradnja.