Subvencije za energetsku efikasnost – Prvi ugovori sa građanima krajem leta

Kako zameniti prozore

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da je jedan od razloga za donošenje novih zakona iz energetike bio da se njen razvoj uskladi sa potrebama zaštite životne sredine i da je sada težište u ovoj oblasti na povećanju energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije.

“Pre 10 ili 15 godina bilo je važno samo da imate energiju, ali to sad nije dovoljno ni u svetu ni kod nas. Danas više nijedna odluka ni u energetici ni u rudarstvu ne može da se donese a da nije u skladu sa principima zaštite životne sredine”, rekla je Mihajlovićeva gostujući na Studiju B.

Ona je rekla da je donet novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije kako bi država pomogla građanima da zamene stolariju, da poprave izolaciju, da ne bismo bili država u kojoj se troši oko četiri puta više energije nego u EU.

Mihajlovićeva je dodala da očekuje da prvi ugovori sa građanima u vezi sa unapređenjem energetske efikasnosti budu potpisani krajem leta i naglasila da lokalne samouprave imaju veoma važnu ulogu u sprovođenju ovog procesa, jer su one, između ostalog, te koje raspisuju javne pozive za građane i firme koje će raditi energetsku sanaciju.

Ove godine će to biti finansirano novcem lokalnih samouprava, uz podršku iz budžeta, a za iduću godinu očekujemo da ćemo imati podršku i međunarodnih finansijskih institucija i mnogo više novca za energetsku efikasnost. Očekujemo da u proseku godišnje imamo oko 150 miliona evra za ove namene i verujemo da u naredne tri godine možemo da završimo veliki deo posla kad je reč o zameni stolarije na porodičnim kućama i stambenim zgradama”, rekla je Mihajlovićeva, i dodala da će krenuti da obilazi lokalne samouprave kako bi Ministarstvo pomoglo u pripremi ovih programa.

Ona je dodala da je donet i Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji će između ostalog omogućiti da mnogo veći broj ljudi postavi solarne panele na krovove svojih kuća ili zgrada.

Napravili smo jednostavnu proceduru, u kojoj se sve završava u četiri koraka, od izrade projekta, preko dobijanja odobrenja koje se pribavlja za kraće vreme nego građevinska dozvola, postavljanja panela, do zaključivanja ugovora sa Elektrodistribucijom. Solarni paneli već za nekoliko godina mogu da se isplate, a da nakon toga građani imaju samo uštedu”, rekla je Mihajlovićeva.

Izvor: www.mre.gov.rs

Prethodni tekst„Krovni” standard EN 14351-1: Standard proizvoda i karakteristike svojstava – 3. deo
Sledeći tekstReč stručnjaka: Kako izabrati kvalitetan prozor?