Tri stvari koje treba da znate o sendvič panelima

Svedoci smo sve češće gradnje objekata u svim predelima zemlje. Raste broj stambenih objekata na popularnim turističkim mestima, interesovanje za kupovinu i najam istih ne jenjava. Ali raste i broj industrijskih i poljoprivrednih objekata, kao i montažnih kuća.

Sve navedene stvari imaju jednu zajedničku sponu, a ona se odnosi na ,,brži“ način gradnje. Odnosno potrebu da za kratko vreme dobije kvalitetan objekat sa različitim namenama.

Jedan od materijala za koji se može reći da ima karakteristiku visokog kvaliteta, dobre izolacije uz brzu gradnju i koji je veoma popularan u građevinarstvu jeste sedvič panel.

Gde se najčešće koristi?

Iako je vrlo brzo zbog svih svojih prednosti i benefita koje ima postao izuzetno popularan građevinski materijal on se isto tako razvija i njegova praktična primena je sve šira i veća.

Najčešće se koristi pri izradnji industrijskih objekata, prostora za skladištenje različitih stvari, ali i hala većih dimenzija. Međutim, široku primenu sendvič paneli našli su i za razne druge poslovne i montažne objekte, one koji su namenjeni za sportske aktivnosti, hladnjače i poljopriverdne objekte i hangare.

Danas, sve češće se koristi za izgradnju bolničkih objekata, ili vrtića.

Sa napretkom tehnologije menjao se i njihov dizajn čime se radilo na poboljšanju estetske komponente. Oni danas mogu biti različitih boja i nijansi, mogu se postavljati vertikalno i horizontalno, ali mogu biti postavljeni i dijagonalno, a mogu se kombinovati i različite boje međusobno. Sve ovo utiče na krajnju cenu, kao i kupljena količina proizvoda.

Mogu biti zidni i krovni

Dakle, postoje dve vrste sendvič panela i to zidni i krovni. Samo ime govori o tome koja im je namena.

Ono što im je ipak zajedničko tiče se brzog i pouzdanog načina gradnje, da se lako montiraju ili i demontiraju, te da se prave od kvalitetnih i dugotrajnih materijala, da su poznati po tome da štede novac jer smanjuju raspitanje i gubitak toplote, da su laki za održavanje.

Ostim toga, zajedničkim karakteristika treba dodati i samu strukturu, a sastoje se od dva lima između kojih se nalazi neka od termoizolacija (PUR pena, PIR pena ili kamena vuna). Mogu biti različitih boja, u zavisnosti od proizvođača. Sve to utiče na cenu sendvič panela, posebno vrsta termoizolacije.

Razlikuje se cena sendvič panela u odnosu na namenu.

Od čega zavisi cena sendvič panela?

Prilikom kupovine treba obratiti pažnju i na druge karakteristike sendvič panela koji mogu uticati na krajnju cenu, a oni se odnose na aktustične karaktersitike, na otpornost na požar i tome slično.

Već je kroz tekst pomenuto da na cenu sendvič panela može uticati količina kupljenih komada, zavise od boje i termoizolatora koji se koristi, od toga da se radi o krovnim ili zidnim modelima i tome slično. Ali jednostavnim ukucavanjem na internet pretrazi ,,sendvič paneli cena“ možete naći široku ponudu raznih ponuđača koji se bave ovom prodajom.

U ponudi možete naći i polovne komade za koje ćete svakako platiti manju cenu ali nikada ne znate u kakvom će oni stanju biti, i to je rizik. To čini svakako da i cena gradnje bude niža i neki ovo smatraju jednom od glavnih prednosti.

Prethodni tekstPVC lamperija – Odličan odnos cene i kvaliteta
Sledeći tekstAluminijum i PVC? Sa Klaesom je moguće i jedno i drugo!