Krajem avgusta prvi ugovori sa građanima za zamenu stolarije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je svaki korak u realizaciji projekta o povećanju energetske efikasnosti transparentan i javno dostupan, dodavši da očekuje da prvi ugovori sa građanima budu potpisani do kraja avgusta.

Mihajlović je u izjavi za Prvu televiziju rekla da su potpisani ugovori sa 67 lokalnih samouprava, koje sada sprovode dalju proceduru, pri čemu će biti upućen javni poziv za kompanije koje će izvoditi radove i nakon toga za građane.

Prema njenim rečima, prvi ugovori bi trebalo da budu potpisani krajem avgusta i da se realizuju do početka grejne sezone, a ovo nije jedini javni poziv, imaćemo nastavak ovog projekta i krajem ove i sledeće godine.

Biće nam potrebno približno 100 miliona evra godišnje u naredne dve-tri godine kako bismo na nacionalnom nivou smanjili potrošnju električne i toplotne energije za 40 odsto i građani dobijali niže račune za više od 20 procenata, rekla je ona.

Konkurs za jedinice lokalne samouprave je prošlo ukupno 67 opština i gradova, i u ministarstvu su procenili da će 10.000 domaćinstava imati priliku da učestvuje na konkursu.

Na konkurs za subvencije neće moći da se prijave građani čiji stambeni objekti nisu legalno sagrađeni ili naknadno ozakonjeni – u Srbiji ima skoro 2 miliona takvih objekata.

Osim toga, na subvencije za zamenu stolarije neće moći da računaju ni oni stanovnici koji nisu platili porez na imovinu i račune za komunalne usluge.

Prednost na konkurs imaće domaćinstva koja imaju lošiju stolariju i jednostruke prozore. Jedan od kriterijuma je i broj ukućana u jednom domaćinstvu. Nakon što građani dostave formular zajedno sa predračunom firme sa liste izvođača radova, lokalna samouprava izlazi na teren da izvrši proocenu radova. Na kraju se prave rang lisze za dodelu subvencija.

Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave pokrivaju 50 odsto troškova, a drugu polovinu obezbeđuju zainteresovani građani. Na konkursu Ministarstva energetike prijavilo se 88 lokalnih samouprava, ali su ipak odbijeni jer nisu dostavili kompletnu dokumentaciju ili nemaju dovoljno sredstava u budžetu za učešće u projektu.

Opštine koje će davati subvencije za zamenu stolarije su:

Beočin, Bač, Beograd, Bački Petrovac, Bujanovac, Boljevac, Bojnik, Babušnica, Knjaževac, Niš, Majdanpek, Batočina, Pančevo, Ivanjica, Smederevska Palanka, Jagodina, Mali Zvornik, Krupanj, Užice, Žabari, Raška, Šabac, Prijepolje, Dimitrovgrad, Vladimirci, Sombor, Ljubovija, Pirot, Svilajnac, Medveđa, Kuršumlija, Leskovac, Trstenik, Novi Bečej,  Rača, Osečina, Sremska Mitrovica, Kikinda, Kraljevo, Kragujevac, Žitište,   Irig, Zrenjanin, Ćićevac, Vlasotince, Kula, Žagubica, Srbobran, Vranje, Vrnjačka Banja, Valjevo, Senta, Kovin, Nova Crnja, Šid, Pećinci, Gornji Milanovac, Vršac, Loznica, Sečanj, Vrbas,  Temerin, Odžaci, Stara Pazova, Nova Varoš, Kruševac i Plandište.

Odbijene opštine: Apatin, Čačak, Bor, Požarevac, Prokuplje, Mali Iđoš, Bajina Bašta, Bečej, Priboj, Kanjiža, Lebane, Malo Crniće, Sremski Karlovci, Bogatić, Petrovac na Mlavi, Koceljeva, Velika Plana, Bosilegrad, Lajkovac. Zbog toga što, kako piše u odluci, sadržina prijave nije u skladu sa javnim pozivom odbijene su opštine Bačka Topola, Aranđelovac i Vladičin Han.

Pročitajte  još:
Zašto je važno uključiti se u proces ozakonjenja objekata?

Izvor: srbija.gov.rs