REHAU impresivno kombinuje PVC i održivost

Gledajući unapred. Uzorno. Odgovorno.

25. svetska konferencija o klimi UN-a počela je pod motom „TimeForAction“ – „VremeZaAkciju”. Poziv na akciju REHAU već dugi niz godina shvata vrlo ozbiljno i proizvodi svoje prozorske profile od recikliranog PVC-a iz starog prozorskog materijala u zatvorenom ciklusu. Na taj način čuva prirodne resurse i smanjuje emisiju CO2.

Izraz „kružna ekonomija” trenutno je svima na usnama. REHAU je prepoznao ovaj globalni mega trend pre mnogo godina i deluje na takav način da od njega imaju koristi buduće generacije. Zato su svi procesi proizvodnje i nabavke u prozorskom odeljenju REHAU konstantno osmišljeni da budu održivi, čineći ovo područje pionirom u industriji. Ovaj uspeh traje, jer REHAU obezbeđuje povratak ostataka profila od 1988. godine i osigurava njihovo vraćanje u proizvodnju. Od 2014. godine, udeo profila sa recikliranim materijalom postepeno je porastao sa 25% na preko 40% i čak će porasti na 50% u sledećoj godini.

Prikupljanje i obrada

U svrhu efikasnog prikupljanja starog materijala uspostavljena je velika evropska mreža preko koje se prikuplja stari materijal. Odatle se vraća u proizvodnju internim i eksternim sistemima za obradu tako da se ponovo može prodati. Pošto su profili ekstrudirani iz visoko reciklirajućeg PVC materijala, profil može proći kroz ovaj ciklus sedam puta. Ukupno se 70.000 tona PVC-a reciklira svake godine. To otprilike odgovara težini broda za krstarenje Queen Mary II, dugog 345 m, i dovoljno je da pokrije sve potrebe REHAU-a za reciklažom.

REHAU / EcoPuls PVC stolarija
foto: REHAU / EcoPuls PVC stolarija

Tehnologije i proizvodnja

REHAU je poslednjih godina uložio oko 65 miliona evra u sopstvena i eksterna postrojenja i tehnologije za reciklažu kako bi taj ciklus zatvorio. Na primer, dve kompanije za reciklažu DE-KURA i PVC-R, koje pripadaju grupi REHAU, zajedno sa poljskom fabrikom u Sremu, odgovorne su za osiguravanje zatvaranja ciklusa reciklaže starog PVC-a za proizvodnju novih prozorskih profila. Novi profili se zatim koekstrudiraju iz mešavine ovog recikliranog materijala i novog materijala u Wittmundu, Sremu, Blaenau-u i Morhange-u, sa recikliranim materijalom sa unutrašnje strane i zadržanom isprobanom REHAU HDF površinom.

Zaključak, brojevi i nagrade

Do danas je REHAU optimizovao proces recikliranja na sve četiri evropske lokacije do te mere da im je dodeljena renomirana etiketa proizvoda VinilPlus. REHAU je prvi, i do sada jedini proizvođač prozorskih profila, koji je ovaj sertifikat dobio na svim evropskim lokacijama. Nedavno je kompanija dobila i sertifikat „Odlična održivost“ od strane Instituta FAZ u oblasti industrije PVC-a.

Održivi prozorski profili, koji se prodaju pod novom oznakom REHAU EcoPuls, u proizvodnji štede velike količine CO2 u poređenju sa konvencionalnim profilima, jer se emisija smanjuje za oko 90% u proizvodnji reciklata.

Ukupno se može uštedeti 97.000 tona CO2 godišnje. To otprilike odgovara količini koju bi šuma veličine Berlina sa 7.800.000 stabala mogla da skladišti. Pored toga, EcoPuls prozori su izuzetno energetski efikasni i pomažu u održavanju niskih gubitaka energije. To znači da REHAU kupci kupovinom ovih proizvoda doprinose održivivosti i zaštiti životne sredine.

www.rehau.com

REHAU d.o.o.
Stražilovska 7, 11272 Dobanovci
T. +381 11 3770 301
F. +381 11 3770 319
E. beograd@rehau.com
W. www.rehau.rs
W. www.rehau.com