Porast cena PVC stolarije

Zabeležen je visok porast cena PVC stolarije koji je za nepunih godinu dana sa 700 poskupeo na 1.300 evra po toni sirovine što je rast od čak 86%. Jedan od glavnih razloga poskupljenja je zatvaranje trgovinskih kanala zbog pandemije, te se ceo svet suočio sa nedostatkom materijala. Većina robe ranije mahom je dolazila iz Kine i sa Dalekog istoka zbog jeftinijeg transporta.

Grujo Ristić, direktor Gealan d.o.o. predstavništva za Srbiju je za naš časopis prokomentarisao trenutno stanje na tržištu i problematiku koja stoji iza proizvodnje PVC prozora i vrata.

S obzirom da se rast cena PVC stolarije odvija na globalnom nivo nismo u mogućnosti da utičemo na njega. Pored rasta cena veliki problem pravi i nestašica repromaterijala za izradu naših proizvoda.

Do sada smo se uspešno nosili i sa jednim i drugim problemom. Rast cena PVC stolarije će sigurno uticati negativno na posao jer mnogi investitori neće imati sredstava da se upuste u projekte jer rast nije mali zavisno od vrste materijala ide 0 do 100% pa čak u nekim slučajevima i više, pa tako da se pojavila velika razlika od projektovanih troškova do stvarnih.

Konkretno vezano za našu branšu i na kupovnu moć stanovništva prozori će postati preskupi i to može napraviti problem proizvođačima. Ukratko, jako loša i nezgodna situacija kada ne možete ništa da planirate i radite bukvalno mesec za mesec.

Gealan

GEALAN d.o.o. Predstavništvo za Srbiju
Majora Zorana Radosavljevića 374, 11273 Batajnica – Beograd
T. +381 11 375 29 03
E. grujo.ristic@gealan.de
E. marko.andrejevic@gealan.rs
W. www.gealan.de