Staklena klizna vrata kao neobilazna smernica u današnjoj arhitekturi

Bez obzira da li je u pitanju nova izgradnja ili renoviranje – velika staklena vrata su nezaobilazni deo današnje arhitekture. Naravno, nivo udobnosti je značajno povećan ukoliko može da se otvori takva staklenih površina. Međutim, ovo dobrodošla funkcionalnost ne sme da utiče na toplotnu izolaciju. Upravo to predstavlja pravi izazov tehničkom zadatku koji jedino mogu zadovoljiti brilijantni klizni prozori.

Širok spektar materijala, razne opcije dizajna i boja omogućavaju velikodušna arhitektonska rešenja. Zahvaljujući kliznim vratima san o slobodnom pristupu terasi, bašti je na elegantni način realizovan.

Klizna vrata
Slika 2 – Klizna vrata

Pitanje bezbednosti je u fokusu. Ovi proizvodi pružaju odličnu bazu bezbednosti koja može da se prilagodi svakom prostoru i da bude fleksibilna.

Paralelna klizna vrata

Paralelna klizna vrata pružaju udobnost klasičnih kliznih vrata i omogućavaju ventilaciju u paralelnom položaju. Ovaj tip kliznih vrata je dostupan u potpunosti od plastike ili drveta, u kombinaciji plastike / aluminijuma, ili drveta / aluminijuma.

Zastakljena klizna vrata
Slika 3 – Zastakljena klizna vrata

Klasična klizna vrata sa rampom mogu biti sva od plastike ili plastike / aluminijuma. Imaju odličnu stabilnost dimenzija, koja obezbeđuje optimalan rad, čak i nakon više godina upotrebe.

Zastakljena PVC klizna vrata predstavljaju idealno rešenje ukoliko se ugrađuju između dnevne sobe i terase.

PVC klizna vrata

Kao jedan od osnovnih razloga primene jeste apsolutna iskorišćenost prostora, odnosno, klizna vrata se ugrađuju prvenstveno zbog svog svojstva a to je ušteda prostora. Sistemi kliznih PVC vrata su sastavljeni od dva dela, jednog fiksnog, a jednog pomičnog dela koji kliže na fiksni deo.

Bolje osvetljenje u prostoru
Slika 4 – Bolje osvetljenje u prostoru

Na taj način izbegava se ulazak vratnog krila u prostor, čime se dobija na prostoru. Druga prednost je u velikim staklenim površinama koje pružaju lepši pogled i u odličnoj osvetljenosti samog prostora. Klizna vrata su neuporedivo postojanija u odnosu na ostale tipove vrata, i izuzetnih izolacionih karakteristika.