Staklene fasade

Iz godine u godinu staklo uzima sve veći značaj u građevinarstvu kao materijal budućnosti koji može da zameni dosadašnje materijale, npr. ciglu, blok, itd… Svojim karakteristikama postiže kompletnu termoizolacionu, akustičnu, solarnu, UV zaštitu te se kompletne zgrade oblažu staklima – staklenim fasadama. Ove fasade se intenzivno koriste na modernim poslovnim objektima u posljednjih 5 godina, narocito u Evropi.

Kod tih se fasada na objekat postavlja sa svih strana stakleni omotač. Razmak izmedu stvarne fasade i drugog staklenog omotača iznosi 0,60 do 1,00 m. Kvalitetan izbor savremenih stakala ima za cilj postizanje željenih rezultata ( propustnost svetla, K-vrednost, solarni faktor), kako u samom objektu, tako i u spoljašnjem izgledu zgrade (spoljašnja refleksija, boja zgrade, itd..).

Kada se vrši izbor fasade, profila i stakla mora de se vodi računa o sledećim faktorima:
-namena objekta, geografski položaj istog, prosečna brzina vetrova za to područje, statički proračun nosivosti cele konstrukcije, diletacija objekta u radnim uslovima, godišnje sleganje objekta, i to sve u cilju pravilne instalacije profila i stakala.

Zgrada - staklena fasadaAko se nepoštuju pravila proračuna fasade dolazi da pucanja odnosno razdvajanja stakla od konstrukcije.

-propustnost spoljašnje svetlosti,
-spoljašnja refleksija,
-solarni faktor,
-K-vrednost( koeficijent termičke propustljivosti).

Osnovne vrste staklenih fasada:

Kontinuirane fasade sa vidljivim pokrivnim profilima (50 ili 60 mm) jednostavnog dizajna sa lakom izradom što predstavlja pouzdano i ekonomično rešenje. Ovaj tip fasade se veoma često koristi i za pokrivanje u različitim oblicima i primenama, kao što su piramide svetlarnici, kupole i nadstrešnice, nudeći poseban ugođaj boravka u objektu.

Strukturalne fasade koje se odlikuju time da aluminijumski profili spolja nisu vidljivi, tako da staklene površine izgledaju ujednačeno. Staklo se kod ovih fasada lepi za aluminijumski ram silikonskim lepkovima specijalnog sastava, tako da staklena zavesa u svom spoljnom izgledu izgleda neprekidno dajući fasadi posebnu čar.

Zgrade od stakla

Spider fasade – danas najpopularnije fasade. Staklene ploče povezane su atraktivnim valjkastim nosačima od poliranog nerđajučeg čelika. Najpopularniji model spider fasade je Manet construct. Manet fasada nije vodonepropusna, nego se staklene ploče sa spider nosačem vežu za postojeću fasadu. Prednost ove fasade je što se može izvesti u savijenoj formaciji s pravilnim lukom. Takođe, ova vrsta fasade ima visoku toleranciju odstupanja od pravilnih linija što omogućava da se trodimenzionalno obuhvate svi delovi građevine, a isto tako nema dodatnih dilatacija.

Drugi model fasade sa spider nosačima je Rodan, on se pak koristi pri nadsvodnju objekata, jer ima izrazitu otpornost na tenzije. Pri Rodan sistemu, nije potrebna osnovna fasada, ni nosivi zidovi, jer sam sistem slaganja već sadrži vlastitu mrežu nosača i zatezača.

Prethodni tekstFeng Shui – ulazna vrata
Sledeći tekstČarolija svemoguće draperije