Razvoj staklenih jedinica – Najveći deo prozora

Na razvoj staklenih jedinica, pre svega njihove površine, pored profila, umnogome utiče i razvoj konstrukcije objekata. Tako, usled omasovljenja upotrebe čelika, zidovi dobijaju dodatnu potporu, te biva mogućno izrađivati i veće fasadne otvore. Danas dolazimo do toga da je staklo toliko čvrsto i pouzdano da ceo zid može biti upravo od ovoga materijala. Sa druge strane, i razvoj ostakljenih jedinica, odnosno njihove energetske efikasnosti, doprinosi usavršavanju arhitektonskih rešenja koja počivaju na očuvanju energije.

Termoizolaciono staklo
Termoizolaciono staklo

Prvi prozori od stakla pojavili su se u Rimskom carstvu, da bi se postupno unapređivali tokom srednjovekovnog perioda, u različitim staklarskim radionicama. Naime, s vremenom je usavršavana tehnika njihove obrade i dolazi do stvaranja sve tanjih, uglačanijih i prozirnijih površina. Stakla su posebno bila važna u hrišćanskim bogomoljama, te se u Evropi upravo razvijaju u okviru ove arhitekture, a neretko bivaju ukrašeni i vitražima. Tokom pređašnjih vekova uobičajeno su se nalazili u imućnijim kućama, da bi se tek krajem XVIII veka krenulo sa masovnijom proizvodnjom i primenom stakala.

Staklene površine danas zauzimaju najveći deo prozora, čak i do 90%, pri čemu su i profili i okovi izuzetno važni za kvalitet, postojanost, funkcionisanje, ali i estetiku ovog fasadnog otvora. Udeo i uticaj stakla u prozorima menjao se s vremenom, a ono nekada ni svojim izgledom niti kvalitetom nije ni nalikovalo na današnje.

Razvoj staklenih jedinica
Krucijalni element svakog prozora je staklo paket koji iznosi od 70 do 80% površine prozora

Razvoj performansi stakala, što je uvek u sprezi i sa razvojem materijala i konstrukcionim elementima građevina, te i profilima i okovima, omogućio je da danas imamo i cele zidove od stakla, što je posebno primetno na komercijalnim objektima, neboderima i poslovnim zgradama, iako je ovaj trend sve prisutniji i u privatnim stambenim objektima.

Čitave staklene fasade danas su odraz modernosti, kada se teži sve većem prodoru svetlosti u unutrašnjost prostora, uklanjanju svih prepreka između unutrašnjosti i spoljašnjosti, stapanju ovih svetova i stvaranju utiska slobode i nesputanosti. Osim što vizuelno izgledaju lepše, fasade obujmljene staklom su poželjne i jer dobro osvetljen prostor deluje stimulativno i podsticajno na one koji unutar njega borave, što je posebno važno za zaposlene.

Velike staklene površine sinonim su za modernu i urbanu gradnju i estetiku koja počiva na prostranosti i nesputanosti, osećaju širine. Zahvaljujući staklu, posebno njegovoj kombinaciji sa aluminijumom, nastale su građevine koje svakog opčinjavaju i koje su vrhunac projektantskih dometa i dizajnerskih rešenja.