Šta sve treba da znate o senzorima za prozore i vrata?

Senzori za vrata i prozore čine kičmu bilo kog sistema kućnog obezbeđenja. Većina sistema dolazi sa određenim brojem senzora. Idealno je da se senzori stavljaju na svaka vrata i svaki prozor u kući, iako ih neki ljudi koriste samo na donjem nivou kuće kako bi uštedeli novac. Ukoliko se vrata ili prozor otvore, ili prekriju kada je alarm uključen, senzor šalje signal glavnoj kontrolnoj tabli i alarm se aktivira.

Postoje različiti tipovi senzora za vrata i prozore, mada svi u osnovi imaju istu funkciju. Razumevanje načina funkcionisanja Vaših senzora, pomaže Vam da ih dobro održavate, što podrazumeva optimalan rad Vašeg sistema, tako da se rizik od kućne invazije umanjuje.

Kako rade senzori?

Senzori za vrata i prozora dolaze u dva dela. Jedan se uklapa na vrata ili prozor, a drugi deo priprema za okvir. Lepak koji se nanosi, drži senzore na mestu, mada senzori mogu biti i direktno pričvršćeni u okvir. Savet je da se postavite oba dela senzora jedan pored drugog, jer oni međusobno intereaguju. Kada su ta dva dela odvojena, prilikom otvaranja prozora ili vrata, šalje se signal alarmnoj tabli.

Postoje različiti tipovi senzora za vrata i prozore sa istom funkcijom
Slika 2 – Postoje različiti tipovi senzora za vrata i prozore sa istom funkcijom

Varijacije senzora

Senzori mogu biti direktno povezani u Vaš alarmni sistem ili mogu imati bateriju kojaji ih napaja tako da mogu funkcionisati bežično. Ožičeni senzori zahtevaju više vremena i napora za instalaciju, dok se baterije na bežičnim senzorima moraju često proveravati kako bi se osiguralo da ispravno rade.

Senzor u kući
Slika 3 – Senzor u kući

Veza između dva komada senzora formira se na nekoliko načina. Neki senzori se oslanjaju na magnete kako bi ostvarili vezu. Kada su dva dela senzora odvojena, magnetsko polje se prekida i alarm se isključuje. Drugi se mogu oslanjati na svetlosni snop, jedan deo senzora generiše svetlost, a drugi je upija. Ukoliko se svetlosno polje prekrije ili isključi dok je sistem uključen, alarm se aktivira.