Softver za izradu PVC stolarije

Program za izradu stolarije i kalkulaciju građevinske bravarije i stolarije danas se ne može zamisliti bez računara i specijalizovanih programa za konstruisanje i proizvodnju prozora, vrata i fasada.
Programi su nerazdvojni element u procesu proizvodnje
Softveri mogu biti univerzalni ili posebni za aluminijumsku bravariju, a posebno za pvc stolariju.

Svaka radionica koja se bavi proizvodnjom aluminijumske i pvc stolarije treba da poseduje softver za kalkulaciju prozora i vrata. Softver je neophodan alat poput mašine za sečenje profila ili ručnog alata za ugradnju prozora. Prilikom pravljenja ponude moraju da sagledati svi troškovi prilikom izrade prozora ili vrata. Softveri imaju mogućnost pomoći kod finansijske kalkulacije, izrade šema i crteža i organizaciono raspoređuju pozicije koje se rade, priprema specifikacija potrebnog materijala i optimalizacije krojne liste za sečenje.

Formiranje ponude
Slika 2 – Formiranje ponude

Organizacija softvera

U okviru programa sabiraju se svi neophodni podaci i kreira arhiva. Unose se parametri koji čine karakteristike profila: širina,visina itd. Ukoliko je potreban okov, guma, staklo ili drugi material, takođe se unose njihove osobine i cene.

Baza sa podacima
Slika 3 – Baza sa podacima

Programi mogu da sadrže baze podataka za moguće boje i njihove cene. Alatkama za crtanje se izrađuju šeme prozora, vrata, fasada ili specifičnih konstrukcija.

U okviru drugog dela, program obrađuje mesto gde korisnik unosi neophodne podatke kao što su podaci naručioca proizvoda, dimenzije konstrukcije i crta šeme istih. Potom se pravi arhiva koja sistematizuje hronološki upite, što je vrlo bitno jer se neki poslovi realizuju posle dužeg vremena. Svaki upit na kraju se pretvara u ponudu.

Meni programa
Slika 4 – Meni programa

Sledeći nivo korišćenja softvera je u proizvodnji konstrukcija. Nakon ugovaranja posla pravi se listing potrebnog materijala koji treba obezbediti. Kada se završi sa nabavkom materijala, krojna lista sa optimalizacijom za sečenje profila je takođe bitna. Neki programi sadrže opciju magacinskog poslovanja i koriste ostatke od predhodnih poslova zbog kalkulacije.

Softver je na računaru povezan sa mašinom za sečenje. Uz pomoć softverskog alata upravlja se mašinom za sečenje na koju se samo donose traženi profili. Prilikom sečenja, eliminiše se faktor ljudske greške.

Softver je dragocen alat jer štedi vreme i energiju.

Prethodni tekstUpoznajte se sa prozorima sledeće generacije
Sledeći tekstKarakteristike aluminijumskih okvira – Materijal koji je sve više cenjen na svetskom tržištu