Kako da sačuvate dom od razbojnika dok ste na letovanju?

Letovanje je omiljena aktivnost tokom godine. Svakodnevno dobijamo saveta kako da sebe i svoju porodicu zaštitimo od mogućih neprijatnosti tokom letovanja. Vozimo automobile na tehnički pregled, proveravamo rezervne gume, uplaćujemo putna osiguranja. Ipak, stručnjaci kažu da nismo dovoljno edukovani za bezbednost svog doma kada u njemu ne boravimo. Evo nekih saveta kako biste osigurali svoj stan ili kuću i ako ne sprečili, barem otežali lopovima da odnesu nepokretnu imovinu iz svoj objekta.

Za promenu brave je potreban samo osnovni alat a postupak je vrlo jednostavan
Ostavite ključ kod komšije kako bi povremeno proveravao situaciju

Za promenu brave je potreban samo osnovni alat a postupak je vrlo jednostavan

Komšija u stanu

Dobri međususedski odnosi važni su iz više razloga, pa između ostalog i da budete bezbrižniji dok ste na odmoru. Savet je da komšiji u kog imate poverenja ostavite ključ kako bi redovno obilazio stan, praznio poštansko sanduče, spuštao i dizao roletne, i time ostavio utisak da u stanu neko boravi. Ako imate poverenja u predsednika kućnog saveta i on može da učini ovo za vas. Zamolite ga i da prazni sanduče sa poštom jer i puno sanduče vas može „odati“. Takođe, i roletne ili rolo-zavesu su takođe pokazatelj da li ste kod kuće. Zamolite onog kome ste dali ključ da ih pomera svaki dan i vidno im promeni položaj.

Upalite svetlo

Opšte je poznato da retko koji lopov „operiše“ tokom dana. Ukoliko gori svetlo u vašem stanu, ono će ostaviti utisak da ste kod kuće. Ali ni sa tim ne treba preterivati. Ukoliko svetlo gori stalno, biće jasno da u kući nema nikoga, što će im biti signal da nesmetano uđu. Zato danas postoje LED sijalice koje su više nego ekonomične, a možemo pronaći i tajmere koji mogu da se podese kako bi palili i gasili svetlo u određeno vreme. Takođe, reflektor iznad ulaznih vrata koji reaguje na pokret, uvek je dobar korak u očuvanju bezbednosti vašeg doma.

Danas provodimo jednako puno vremena na poslu koliko i kod kuće
Kupite LED lampe koje će se povremeno paliti

Slike sa plaže govore „nismo kod kuće“

Iako živimo u vremenu kada je život bez društvenih mreža gotovo nezamisliv, objave o vašim putovanjima nisu pametna stvar. Ukoliko neko „tipuje“ vaš stan ili kuću, biće ohrabren činjenicom da ste otputovali, što će saznati preko vaše objave ili slike na nekoj od društvenih mreža, i vrlo verovatno će krenuti u napad.

Osigurajte svoju imovinu

Na zapadu je gotovo nezamislivo imati nekretninu koja nije osigurana. Ipak, kako se naši ekonomski uslovi bitno razlikuju od zapadnog, nije loše osigurati stan makar kada ste na putu. Ne nude sva osiguravajuća društva ovu mogućnost, dok je neka uz putno osiguranje daju potpuno besplatno. Ova osiguranja odnose se na opasnost od provale, od požara i poplava, a za stan od 50 kvadratnih metara, u zavisnosti od osiguravajuće kuće, cena za 10 dana varira od 0 do 300 dinara.

Sigurnosna vrata imaju višestruku funkciju

Vremena kada se bezbrižno živelo bez razmišljanja da neko može da vam naruši i ugrozi mir i bezbednost i kad su se vrata ostavljala otključana dok ste u prodavnici ili pak ključ ostavljao ispod otirača, odavno su prošla. Ipak, naši ljudi se nisu navikli na tu promenu te prave gore navedene greške. Pored toga da se ključ nikako ne sme ostavljati ispod otirača ili saksije pored vrata, svakako bi trebalo da razmislite o stavljanju kvalitetnih blindiranih vrata na svoj stan. Ona nisu jeftina investicija, ali će svakako lopovima pružiti veliki otpor ili ih pak odvratiti od namere da probaju kroz njih da prođu.

Moderna sigurnosna vrata
Dobra vrata su najveća prepreka razbojnicima

Mobilno obezbeđenje

Ovo se odnosi na mogućnost da anažujete profesionalnu firmu za obezbeđenje objekata. Na taj način, obezbedili biste obilazak vašeg doma nekoliko puta dnevno od strane profesionalnog obezbeđenja za vreme vašeg odmora. Na taj način, bili biste sigurni da je vaš stan pod budnim okom profesionalaca. Ipak, ovo nije najjeftinija varijanta, jer cena po obilasku varira od 500 do 800 dinara. Ako ste ih ipak angažovali, stavite nalepnicu na vrata. Nijedan lopov neće rizikovati da ga uhvate profesionalci „na delu“. Nalapnica koja kaže da se profesionalno obezbeđenje brine o stanu jednako je znaku „STOP“ u saobraćaju.

Alarm

Ugrađivanje alarma nikako nije loša ideja, pogotovo ako živite u stambenoj zgradi.  Za razliku od ranijih godina, alarm na domu više nije luksuz nego potreba, a cene se kreću već od 25 evra pa do onih od nekoliko stotina evra. U svakom slučaju, i jeftiniji alarm će pri pokušaju provale, svakako probuditi okolinu i oterati lopova od vaših vrata. Sve i da se ne slažete dobro sa komšijom, on će zbog buke prijaviti pokušaj provale.

Kompletno obezbeđenje stana

Kao ni alarm, ni konstantno obezbeđenje stana više ne spada u luksuz. Ranijih godina biste morali da imate dubok džep dok danas, po ceni već od 20 evra mesečno, možete priuštiti alarm monitoring sa profesionalnom intervencijom u slučaju provale.

Rolo zavese
Zadužite nekog da pomera roletne ili zavese dok niste kod kuće

Izvor: Blic